25n
25N
25N

AE Agró: "L'ampliació del port serà una font de contaminació"

L’execució material d’aquestes infraestructures serà una “gran font de gasos d’efecte d’hivernacle”

AE Agró: "L'ampliació del port serà una font de contaminació"
12/11/2019 -

Acció Ecologista Agró ha qualificat d'”inadmissibles” els projectes d’ampliació del Port de València i l’alternativa que es planteja desenvolupar part d’ell en el de Sagunt, ja que ha advertit que l’execució material d’aquestes infraestructures serà una “gran font de gasos d’efecte d’hivernacle”, la qual cosa contribuirà a agreujar el calfament de l’atmosfera, i de contaminació de l’atmosfera de pols en suspensió i gasos contaminants, que seran respirats per la població.

Així ho ha advertit en un comunicat en el qual es pronuncia sobre les ampliacions portuàries, que considera que són un “despropòsit” en temps d’emergència climàtica, per la qual cosa s’oposen a l’ampliació nord del Port de València i a l’alternativa plantejada per a desenvolupar-la en el de Sagunt.

En aquesta línia, l’organització ecologista afirma que aplaudeix la declaració d’Emergència Climàtica per part del Consell i dels ajuntaments de València i Sagunt, “lloc que suposa el reconeixement públic que el canvi climàtic representa una amenaça imminent per a la població”.

Segons AE-Agró, “enfront d’una amenaça d’aquestes característiques, hem d’adoptar amb urgència mesures encaminades a reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle”. Sobre aquest tema, assenyala que les administracions que ja han declarat l’emergència climàtica han de renunciar a l’execució “de qualsevol projecte o iniciativa, siga pública o privada, que contribuïsca a agreujar la crisi climàtica”.

I eixa ampliació del Port i la seua alternativa “reuneixen totes les característiques necessàries per a qualificar aquests projectes com a inadmissibles”, adverteix AE-Agró.

D’acord amb l’organització ecologista, “actualment la meitat de la contaminació de l’aire que suporta la ciutat de València procedeix ja de l’activitat portuària“, que afig que l’activitat que es pretén desenvolupar amb l’ampliació “representa una declaració de suport a un model productiu basat en l’ús de combustibles fòssils, per a moure els centenars de vaixells portacontenidors, la maquinària i els milers de camions que es mobilitzen per a traslladar les mercaderies d’un lloc a un altre”.

“ACTIVITAT ECONÒMICA INSOSTENIBLE”

Es tracta “d’una activitat econòmica insostenible, que es nega a repercutir sobre el preu dels productes els costos ambientals resultants de la seua producció i trasllat d’una part a una altra de la terra”, recalca i posa l’accent que el Port de València i els interessos econòmics aposten per un model d’activitat portuària “al servei d’una economia basada en l’esgotament dels recursos naturals, la contaminació de l’aire i de la mar i el consum de combustibles fòssils per a la producció i balafiament massiu de productes i aliments de poca qualitat”.

A més, subratlla que el Port de València “és el culpable de l’erosió de la franja litoral sud de la ciutat i de les platges del Parc Natural de l’Albufera” i l’ampliació nord “suposaria un sobre impacte per a tota aquesta franja litoral”. Per part seua, el Port de Sagunt “ja s’ha menjat bona part del litoral de la Marjal dels Moros i de les platges més septentrionals de l’Horta Nord”.

Paradoxalment fa notar que l’ampliació nord del Port iniciaria la seua activitat portuària l’any 2030, “data de referència per a verificar el compliment dels objectius de reducció d’emissions de GEI”. “És a dir, l’actual model portuari està entrant en una fase autodestructiva, perquè el seu creixement li portarà a la inactivitat”, ha afirmat.

Per això, adverteix que tota la despesa econòmica, social i mediambiental de l’ampliació nord “no ens haurà servit per a res i els problemes mediambientals i de salut pública creats a València i Sagunt no es podran rescabalar” i considera que l'”alternativa zero, la de no executar l’ampliació portuària, és l’única possible en temps d’emergència climàtica, més encara després de la seua declaració oficial per part del Consell i dels Ajuntaments de València i Sagunt”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 18 =

lleida 2020
activem alfafar