L'Ampliació del Port de València deixa de ser una prioritat pel Coronavirus i els activistes qüestionen la seua necessitat

La pandèmia fa que es perden deu milions de tones de mercaderia per a aquest any i els crítics dubten de si l’ampliació té sentit

Guardar

puerto-valencia
puerto-valencia

El Port de València es veu obligat a paralitzar les seues previsions de trànsit de mercaderies per als pròxims anys per la crisi derivada de la pandèmia. Això es tradueix en el fet que quasi 10 milions de tones de mercaderia no circularan per la mar este 2020. I és que l'última previsió de tancament per a aquest any se situa en 55,5 milions de tones de mercaderia en contenidor enfront dels 64,6 milions que s'esperaven abans de la crisi. Les conseqüències econòmiques d'esta crisi és que el volum de trànsit que s'esperava no arribarà fins al 2024, ja que les previsions actualitzades del pla d'empresa per a 2021 apunten que la corba de creixement que es preveu es retarda quatre anys. Quant a les conseqüències ecològiques, la mar ha guanyat temps en conservar el seu benestar.

La frenada de la corba de creixement fa que la urgència per construir la nova terminal de contenidors no siga una prioritat, de moment per un temps. Pel que fa a les mercaderies en contenidor, l'estimació de depassar els 80 milions de tones en 2024 ha sigut rebutjada per la pandèmia. L'últim càlcul apunta al fet que, en cas de mantindre's el creixement, es podrien aconseguir 65,2 milions de tones. Segons les previsions fetes per al futur del trànsit portuari es preveu una recuperació lenta per a reprendre el ritme de creixement anterior en el moviment de mercaderies.

Una eixida de la crisi lenta

El decalatge previst entre les previsions anteriors i les noves de les TEU, una important unitat de mesura àmpliament usada en tota la indústria del transport marítim, és de tres anys. Això és, d'entrada, l'Ampliació del Port de València (APV) preveu tancar l'any 2020 per davall dels 5 milions de TEU, molt lluny dels 5,6 milions que preveia aconseguir abans de la irrupció de la crisi sanitària. Comparats amb els que va mobilitzar l'any passat, la pèrdua esperada enguany és de 428.000 TEU.

En aquest cas, el nivell previ a la crisi no es recuperaria almenys fins a finals de 2022, mentre que per a aconseguir les previsions que es manejaven per a aquest mateix any caldria esperar fins a l'any següent. Si abans s'esperava trencar el sostre dels 6 milions de TEU ja en 2022, en el nou pla d'empresa actualitzat aqueix repte es posposa almenys fins a 2025.

L'ampliació del port està en qüestió?

Des de fa temps l'Autoritat Portuària de València venia alarmant en nombroses ocasions abans de la irrupció de la Covid-19 sobre la necessitat d'impulsar immediatament l'ampliació nord per a llegar a temps de no esgotar la seua capacitat actual. No obstant això, segons les dades facilitades pel mateix Port de València, opera actualment al 73% de la seua capacitat total, però els terminis de construcció de la nova terminal, la primera fase de la qual no estaria operativa abans de 2027, obliguen a començar els treballs al més prompte possible. Realment fa falta ampliar el port veient el descens del trànsit de mercaderies?

El Port no pot arriscar-se a perdre la inversió prevista pel grup MSC si l'obra es retarda per haver de tramitar una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) per a aquesta ampliació. Esta declaració serà obsoleta en poc de temps, i saben que una nova probablement paralitzaria l'ampliació. Els col·lectius crítics amb l'ampliació qüestionen que el projecte estiga justificat per necessitats de trànsit, especialment després de l'impacte que la crisi del coronavirus tindrà sobre el comerç mundial i el trànsit marítim.

Veïns, ecologistes i activistes es pronuncien

Helena Prima és coordinadora del grup en el qual s'han unit Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agro, la plataforma Litoral per al Poble i l'Associació de Veïns i veïnes de Natzaret, per a fer una reivindicació més forta: "Nosaltres creiem que l'ampliació del port mai ha estat justificada per valors de proveïment i ara, amb la baixada del trànsit provocat per la pandèmia, ha quedat més clar".

Des de la unió d'associacions advoquen per la sensatesa, a més de recalcar l'impacte que l'ampliació tindrà sobre el medi ambient i la ciutat de València. "Sabem que l'impacte mediambiental serà irreversible, però també volem fer una crida a la responsabilitat. Amb l'arribada d'aquesta crisi estem sent conscients de la fragilitat de l'entramat de l'economia. Per a ampliar el Port de València, a més dels 400 milions d'inversió de MSC, fan falta moltíssims milions públics. Pensem que aqueixos diners s'hauria d'invertir per a millorar la xarxa de pimes valencianes, que són la base de l'economia del País Valencià", diu Prima.

"Si el DIA està caducat des de 2019, com pot ser que les obres continuen realitzant-se?" Helena Prima aclareix: "ells al·leguen que com el dic de contenció ja està construït, ja compten amb el perímetre necessari, que només haurien d'emplenar-lo. Però, la realitat no és així. Per a fer-ho han de construir un túnel que haurà de ser finançat per tots els valencians. Atés que el volum de contenidors, a més, no està sent l'esperat, hauria d'invertir-se aqueixos diners en fiançar el teixit valencià d'empreses per a ser fortes enfront de futures crisis".

Efectes devastadors

Des que es construïra el dic de contenció, les platges de la zona sud de València estan desapareixent, ja que l'arena retrocedeix a un ritme vertiginós. "Sempre parlen de l'impacte econòmic que tindrà l'ampliació del Port, però, a algú se li ha ocorregut pensar quin impacte tindrà que l'aigua de mar entre en l'Albufera? Es perdrà tot el cultiu d'arròs, i amb això, els llocs de milers de treballadors directes i indirectes", declara l'activista.

Quant a possibles solucions, Helena Prima considera que seria més rendible per a tots els valencians destruir el dic que acabar el projecte. "Les obres estan paralitzades, i amb el temps serà necessari un nou DIA. En el moment que la declaració siga efectiva i actualitzada a la consciència d'alarma climàtica que existeix en l'actualitat i no en 2006 que és quan es va fer la primera, estem segurs que l'ampliació no podrà realitzar-se", sentència.

Destacats