Amaia Sobrevela: 'Intentem que els joves es donen una nova oportunitat i descobrisquen valors com la superació'

Programa Formatiu de Qualificació Bàsica d’Alcàsser, amb aquest programa, ajuden als joves a adquirir competències per a inserir-se en el món laboral i reenganxar-se en el sistema educatiu

Guardar

Alcàsser
Alcàsser

AlcàsserLa localitat valenciana d'Alcàsser realitza, des del 2008, un Programa Formatiu de Qualificació Bàsica, impulsat per la Conselleria d'Educació, destinat a tots aquells joves sense graduat en educació secundària obligatòria, però que desitgen donar-se una nova oportunitat, i reenganxar-se en el sistema educatiu.

Amb aquesta iniciativa, els joves no solament tenen l'oportunitat d'adquirir les competències professionals necessàries per a inserir-se en el mercat laboral, sinó que els ajuda a desenvolupar-se personalment, i descobrir valors tan importants com la companyonia, el treball en equip, la responsabilitat o recuperar la seguretat i confiança en ells mateixos.

En aquest projecte, en el qual Alcàsser està completament bolcat, també és molt important el suport que rep des de l'Ajuntament d'aquesta localitat. Cristina Lucendo, regidora d'Educació, Igualtat i Cultura, explicava a València Extra la importància d'aquest programa formatiu: 'El programa formatiu de qualificació bàsica és una resposta a una necessitat que tenen alguns joves del nostre municipi, que per un motiu o un altre, han abandonat el sistema educatiu sense tenir titulació que els possibilite l'accés al món professional. Desafortunadament, no tots els joves tenen el suport familiar necessari ni viuen en un context que valore l'educació com el principal mitjà per a desenvolupar-se en el terreny personal i professional, al costat de la precarietat social i econòmica de les famílies. Pensem que l'administració local és la responsable de donar respostes educatives a les necessitats que se'ns presenten en el municipi i aquesta és una d'elles. L'alumnat del programa no solament és de la nostra població sinó també de poblacions limítrofes com Silla o Picassent'.

Així mateix, Cristina Lucendo ha volgut afegir la importància de l'educació per al futur de la nostra societat: 'Apostem fermament per l'educació de tots i cadascun dels nostres joves, per què recuperen la seua autoestima i se senten capaces d'aconseguir reptes que feia temps havien abandonat. L'èxit del programa respon també a la implicació i professionalitat de l'equip docent que atén a aquest grup d'alumnat i que treballen dia a dia aconseguint l'esforç i la confiança de superació del grup d'alumnes i alumnes. L'educació no pot ser privilegi d'uns pocs, ha de ser accessible per a tots els joves i amb aquest tipus de programes s'atén, precisament, a qui més ens necessita. Invertir en educació és invertir en el futur dels nostres joves i de la nostra societat, i en açò estem'.

València Extra, també ha parlat amb Amaia Sobrevela, coordinadora del programa i tècnica municipal d'educació i joventut d'Alcàsser, que ens ha explicat els valors que es promouen:

Per què és important per als joves aquest programa?

Per moltíssims motius, que podem agrupar de la següent manera i que justifiquem exposant algunes de les particularitats del nostre Programa.Laboralment, els proporciona més opcions de trobar un treball, atés que la certificació que s'obté els permet acreditar competències professionals de nivell 1. En el nostre cas de la família professional de comerç.Formativament, els assegurem que viuran una experiència molt positiva; descobriran totes aquelles capacitats, habilitats i potencialitats que tenien amagades i no coneixien. Descobriran que són molt més bons del que ells i elles imaginaven. Personalment creixeran, maduraran i és molt possible que les seues vides s'orienten amb un altre rumb.

A més el PFQB de l'Ajuntament d'Alcàsser es caracteritza per: La inclusió de metodologies d'èxit, avalades per la comunitat científica internacional, com, el treball per projectes on desenvolupem projectes integrats com la "cooperativa de treball associat", T-Palets, a través de la qual l'alumnat confecciona xicotets mobles i objectes de decoració amb pales reciclats i treballa totes les matèries específiques del Programa d'una manera real, pràctica i molt atractiva per a ells i elles. També realitzem accions d'aprenentatge servei, com per exemple, la participació de l'alumnat en grups interactius d'infantil i primària. A més, setmanalment fem tertúlies literàries dialògiques en valencià i castellà, treballem l'educació emocional, tenim conveni amb grans empreses, reconegudes socialment, perquè els nostres joves realitzen el mòdul de formació en centres de treball en comerços com Zara, Decathlon, Esprintador, Consum, Nike, etc.

Quins valors es transmeten en aquest programa?

Intentem que els joves, que havent-hi decidit amb valentia, força i ganes, donar-se una nova oportunitat formativa, descobrisquen, reforcen o facen seus alguns valors relacionats amb: l'esforç, la responsabilitat, la superació, la companyonia, el respecte, el bon tracte, la puntualitat, entre molts altres.Des del moment en què entren a formar part del grup, entre els nostres propòsits està que descobrisquen la necessitat d'establir hàbits en la seua vida i senten el benestar que ens reporta ser ordenats en el nostre dia a dia i responsables amb els compromisos adquirits; en aquest cas el programa, al que assistim regularment i amb puntualitat, alhora que treballem i ens esforcem per a aconseguir els nostres objectius.A més posem el focus en les relacions que establim com a grup i treballem des del respecte a la diferència, des de la companyonia, el bon tracte i l'afecte necessaris per a créixer tots junts.Finalment, encara que no menys important, creiem imprescindible per al bon funcionament del programa però sobretot per a aconseguir resultats positius amb l'alumnat, posseir la mirada capacitadora cap a totes i tots. L'alumnat que participa del nostre programa cada any, no ha descobert les seues pròpies potencialitats i intel·ligències i l'equip del programa se centra que durant el curs açò canvie. Així, amb una autoestima adequada i confiança en elles i ells mateixos, seguiran caminant amb més estratègies i garanties d'èxit.

Finalment, hem volgut conéixer el punt de vista d'alguns dels joves participants. D'aquesta manera, Wornkensh Hernández (16 anys), Sheila Rodríguez (20 anys), Llorenç Soriano (16 anys), Laura Sepúlveda (17 anys) i Alba Vargas (17 anys) ens expliquen la seua experiència:

Què estàs aprenent gràcies al projecte?

Worknesh: Jo estic aconseguint ser més respectuosa i confiar en els altres. També estic aprenent conceptes de matemàtiques que desconeixia i a treballar la fusta. El que més m'agrada és muntar els objectes.Llorenç: Jo estic aconseguint ser més constant en el tema de les tasques i deures. En assignatures com a socials i naturals, estic recordant coses que creia oblidades i açò em fa confiar més en mi mateix.Laura: A mi m'està agradant treballar en equip. Abans em costava moltíssim fer-ho i, ara, ho porte millor. Li he agafat gust fins a estudiar matemàtiques, cosa que abans era impensable. Vull arribar més lluny en els meus estudis.Sheila: El que més m'agrada és treballar amb la fusta. Aprenc com usar les eines i arribar a ser una "manetes".Alba: Jo he aprés a ser menys vergonyosa a l'hora de llegir o d'expressar-me en públic.

Què suposa per a vosaltres formar part d'aquest grup?

Worknesh: El que té de bo aquest grup és que treballes, però divertint-te. No m'avorrisc en classe perquè m'agraden els professors.Laura: És veritat. En aquest grup estem tots a gust amb tots, estem contents d'estar on estem.Worknesh: També suposa confiar els uns en els altres, perquè moltes de les tasques són en equip.Laura: I jo, per exemple, estic més còmoda que en altres centres. Ja no se'm fa pesat venir a classe.Llorenç: Per a mi, açò és un assoliment. Abans anava a classe per a passar l'estona, per a jugar a futbol... no estava còmode estudiant. Ara, estic encantat amb els meus companys i amb el que estudie en l'aula.

Què espereu aconseguir amb aquest programa formatiu?

Sheila: Jo espere traure'm el FPB de comerç, per a trobar un bon treball. També estic fent un curset de monitora de temps lliure per a augmentar la meua experiència curricular.Llorenç: Vull aprovar la prova d'accés per a poder trobar un ofici del meu gust. M'encantaria treballar com a fisioterapeuta en un equip de futbol.Laura: M'agradaria fer el grau mitjà per a arribar a ser infermera. La medicina em fascina des de xicoteta.Worknesh: Espere aconseguir la meua meta: estudiar perruqueria. A més, en les classes d'educació emocional aprenem a gestionar les nostres emocions i açò ens ajuda en el nostre dia a dia.

Destacats