25n
25N
25N

Alvarado, Blanco, Blasco i Penadés, guanyadors dels Premis Crítica Literària Valenciana

Alvarado, Blanco, Blasco i Penadés, guanyadors dels Premis Crítica Literària Valenciana
22/05/2021 -

Josi Alvarado, Pilar Blanco, Bàrbara Blasco i Antonio Penadés han obtingut els Premis de la Crítica Literària Valenciana 2021 en les seues modalitats de Literatura Dramàtica, Poesia, Narrativa i Assaig, respectivament.

La fallada ha tingut lloc aquest dissabte 22 de maig de 2021, en el Centre Cultural Rambleta de la ciutat de València, segons ha explicat l’organització en un comunicat.

El jurat de Literatura Dramàtica, compost per José Vicente Peiró com a president, Marina Torreta com a secretària, i Nel Diago, Inma Garín, Eric Gras i Enrique Herreras, com a vocals, ha acordat per majoria concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2021 de Literatura Dramàtica a ‘La Tarara’, de la dramaturga alacantina Josi Alvarado, obra apareguda en 2020 a l’empara del segell editorial de la SGAE.

El jurat ha destacat la seua “temàtica molt actual que aborda temes com la vellesa, la diversitat sexual, els abusos a menors i la capacitat de plasmar-los d’una manera innovadora, amb un estil subtil i intimista que progressa en el dibuix dels personatges, cap a un brillant monòleg final”. “Un viatge poètic i misteriós capaç d’atrapar al lector des d’una mirada singular”, ha afegit.

El jurat d’Assaig i Crítica, format per Gloria de Frutos, com a presidenta, José Ferrándiz Lozano com a secretari, M.Ángeles Chavarría, Francisco Agramunt, Begoña Jorques, Ana Noguera i José Miguel Segura, com a vocals, acorda per majoria concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2021 en aquesta modalitat a ‘Viatge a la Grècia clàssica’, d’Antonio Penadés, assaig publicat per l’editorial Almuzara l’any passat.

El jurat considera que aquesta obra és mereixedora del premi per ser un llibre de viatges en el qual es recuperen les petjades culturals de la Grècia clàssica a través de la trobada amb el llegat filosòfic, històric, arqueològic i geogràfic connectat amb la realitat actual, reivindicant l’origen del món humanístic del nostre entorn i reconeixent a més la trajectòria de l’autor en el gènere.

El jurat de Narrativa, compost per María García-Lliberós, com a presidenta, Eduardo Almiñana, com a secretari, i José Luis Ferris, Santiago Fortuño, Joaquín Juan Penalva, Rafael Soler i Carmen Velasco, com a vocals, acorda per unanimitat concedir en aquesta modalitat el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2021 a la novel·la titulada ‘Diuen els símptomes’, de Bàrbara Blasco, publicada en 2020 per part de l’editorial Tusquets.

El llibre ha sigut premiat per ser un text valent, dur, hàbil en la creació de retrats psicològics, que equilibra la sàtira, la decepció i el mordaç, sent una al·legoria de la crisi de tota una generació.

POESIA

El jurat de Poesia l’han constituït Ricardo Bellveser, com a president, Elia Saneleuterio Temporal, com a secretària, i Juan Luis Bedins, Helena Establier, Ángel Luis Prieto de Paula, Jaime Siles i Rosa María Vilarroig, com a vocals.

Ha acordat, per majoria, concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2021 de Poesia a ‘Jo escric la nit’ (Xaman Edicions, 2020), de Pilar Blanco, per la seua interessant reflexió a tres bandes sobre la pròpia escriptura, la paraula poètica i el jo femení.

L’estructura del llibre reflecteix molt bé el procés íntim que porta des de la dilució en el nosaltres propi de la plenitud amorosa a l’afirmació de la identitat, i també la funció de la creació poètica en aquest camí que implica dolor, tot amb un molt actual maneig del llenguatge del cos, així com la reivindicació de la paraula de dona, en diàleg amb les seues predecessores.

En edicions anteriors, un dels poetes premiats va ser Francisco Brines, mort despús-ahir, per qui el jurat de Poesia ha guardat un minut de silenci, al qual s’ha sumat el ple de jurats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × dos =