Alumnes de l’Escola de Catarroja visiten la serra de Cazorla per ampliar coneixements en gestió mediambiental

Els alumnes de l'escola depenent de la Diputació realitzen per 15º any consecutiu un viatge a Jaén per a conviure amb experts en flora endèmica, gestió de masses forestals i maquinària pesada

Guardar

apertura_0
apertura_0

Els alumnes de l'Escola de Capatassos de Catarroja, dependent de la Diputació de València, han tornat del viatge formatiu a la serra de Cazorla, que s'organitza cada mes de maig des de fa ja 15 anys. Els estudiants han tingut l'oportunitat de conéixer a experts del sector i aprendre a reconéixer la flora endèmica, l'ordenació de masses forestals i la utilització de maquinària pesada en aquest espai únic per la riquesa de l'entorn.

“És un viatge molt dens perquè hem tingut activitats durant tot el dia, sempre relacionades amb el cicle formatiu”, ha ressaltat Paco Chornet, un dels professors que s'han desplaçat a Jaén. Així, els alumnes de primer de Tècnic Superior de Gestió Forestal han conviscut durant una setmana en el Centre de Capacitació Forestal de Vadillo-Castril per a estudiar les particularitats d'aquest parc natural, amb joies paisatgístiques com el riu Borosa i la llacuna de Valdeazores.

Els alumnes han tingut l'oportunitat d'utilitzar maquinària forestal pesada que, a causa de les característiques de la regió, no es troben a la Comunitat. En paraules de Chornet, “una part molt important del viatge ha sigut estudiar la flora i la fauna de la serra de Cazorla, que té una riquesa florística enorme, i conèixer els endemismes de la zona que resulta molt interessant conéixer”, ha afegit el professor.

A més, tant els estudiants com els professors de l'Escola han gaudit de la prova d'un simulador de tractor forestal, únic en el país ja que només existeixen dos en tota Espanya. “Com un simulador per a aprendre a pilotar avions, et sentes enfront d'una pantalla gran i amb els comandaments condueixes un tractor per a carregar troncs. Els alumnes estaven encantats, perquè era com si fóra un videojoc”, ha remarcat Chornet.

Els alumnes de Catarroja també van poder comprovar com funciona un camió d'extinció d'incendis forestals. Aquest parc natural és un exemple de bona gestió d'aquest tipus de successos, ja que el centre d'extinció d'incendis es troba en el mateix parc. “Hi ha moltíssima vigilància, i en tindre el centre tan a prop de seguida detecten el foc”, ha explicat el professor.

D'altra banda, els estudiants han après com funciona l'operativa d'Andalusia i com es gestiona la massa forestal d'una comarca, província i comunitat autònoma diferent. “Allí tenen una zona molt boscosa i amb molt de pi, per la qual cosa podem extrapolar els coneixements apresos a la nostra regió”, ha conclòs Paco Chornet.

Destacats