25n
25N
25N

Altres 38 municipis d'interior disposaran del projecte de telelectura de comptadors per a estalviar aigua

El projecte, que conjumina l’esforç d’institucions i aposta per la innovació, cerca obtenir finançament europeu per a la seua realització

Altres 38 municipis d'interior disposaran del projecte de telelectura de comptadors per a estalviar aigua
24/02/2017 -

Un total de 38 municipis valencians de les comarques de Los Serranos, Requena-Utiel i La Hoya de Buñol-Chiva s’han unit de la mà de la Diputació de València i l’empresa mixta Egevasa en un projecte que cerca finançament europeu. L’objectiu és optimitzar l’eficiència hidràulica i reduir les pèrdues d’aigua en xarxes de gestió municipal en aquestes regions, que pateixen de forma repetitiva la falta d’aigua durant diferents èpoques de l’any.

El pla va començar inicialment amb 22 municipis, als quals s’han sumat 16 més, en la cerca d’inversions i serveis necessaris per a millorar el rendiment hidràulic, que en l’actualitat se situa per sota del 50%, la qual cosa significa que tan solament s’aprofita la meitat de l’aigua injectada en les xarxes d’aigua potable, desaprofitant un recurs tan escàs i fonamental per al desenvolupament d’aquestes comarques.

“Es tracta d’una actuació estratègica per a pal·liar les deficiències en aquestes infraestructures i al mateix temps, Europa és una gran oportunitat per atallar aquestes manques en matèria de gestió de l’aigua”, ha assenyalat el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes.

La proposta, que cerca obtenir finançament europeu per a la seua realització, s’estructura en dues fases: en la primera s’inclou l’estudi de cada sistema de proveïment, així com la sectorització de les xarxes de distribució, de manera que es puguen controlar i aïllar les instal·lacions, tant per a la reparació de fugues com per a regular les pressions que disminuïsquen el volum escapolit i vigilar el cabal mínim nocturn. També es contempla l’ocupació d’un sistema informàtic que permeta gestionar tota la informació generada.

Així mateix, el projecte inclou un programa de revisió sistemàtica i periòdica de les xarxes per a la localització i detecció de fugues, així com la realització d’un informe, en el qual s’incloga no solament una descripció completa de les activitats realitzades sinó també recomanacions quant a la renovació d’infraestructures i especialment orientat a actualitzar el pla director. Egevasa, com a empresa de la Corporació provincial, serà l’instrument que desenvolupe la plataforma de detecció de fugues.

 

Instal·lació de sistemes de telelectura per a l’estalvi d’aigua

La segona fase del pla consisteix en la instal·lació d’un sistema de telelectura en els municipis participants. Aquest mecanisme permet realitzar la lectura a distància dels comptadors d’aigua, amb la periodicitat desitjada. Es recolza en la instal·lació de comptadors amb mòdul de radi associat, capaços d’emetre la informació de la seua lectura i de les alarmes associades a la mateixa. Es tracta de l’eina tecnològica més avançada en l’actualitat per adequar la gestió del servei de l’aigua potable a les necessitats socials, ambientals i econòmiques que planteja la realitat del proveïment.

Aquest sistema introdueix millores en aspectes com la reducció a nivells mínims de la facturació de consums estimats per no disposar de la lectura, disminució del nombre de reclamacions de clients per errors o estimacions en la lectura, reducció del període de temps entre l’avaria del comptador i la seua substitució i millora de l’eficiència de tots els abonats. Aquesta segona fase contempla la renovació de comptadors, substituint els actuals per altres volumètrics que integren mòduls de comunicació per ràdio-freqüència per a permetre la telelectura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 13 =