Quatre alternatives al cotxe per moure's per València

Guardar

patinetes-electricos
patinetes-electricos

En els últims anys, i particularment aquests mesos, nous vehicles han pres els nuclis de ciutats com Madrid o València i han posat potes enlaire els plans de mobilitat urbana. Són alternatives més respectuoses amb el medi ambient, accessibles a tota la ciutadania i que ajuden a descongestionar el tràfic típic de les urbs però, quines són? Com podem accedir a elles?

1. Motos elèctriques

La moto és la reina del transport àgil per la ciutat. En l'actualitat, els preus d'aquests vehicles oscil·len entre els 2.000 i els 19.000 euros, bastant elevats per a la categoria de transports alternatius.

No obstant això, tenim la possibilitat de llogar una moto 100% elèctrica per minuts gràcies a empreses com Molo. La startup valenciana va llançar el passat 17 de setembre el primer servei de lloguer de motos elèctriques sense límit de temps ni quilòmetres, per una quota de 9,90 euros mensuals.

El model de subscripció és similar al que estableixen empreses com Netflix o Spotify, segons explica la directora de màrqueting de l'empresa, Stefania Pesavento: "L'usuari té accés a molt més del que compra i té a la seua disposició una moto sense lligams d'aparcament o segur. A través d'una aplicació de smartphone, pots recollir-la i deixar-la dins de qualsevol punt de l'àrea establerta".

2. E-Bikes

Les bicicletes elèctriques o de pedaleig assistit són perfectes per a desplaçaments curts, ja que ens permeten avançar amb molt menys esforç (però no es mouen soles com una moto). L'autonomia elèctrica dependrà del tipus de bateria, que pot oscil·lar entre els 25 i 180 km. A València, l'empresa Electric Chopper permet llogar-les per un preu de 25€ al dia.

3. Patinets elèctrics

L'augment de l'ús de vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat, normalment patinets, ha estat tan destacat en a penes un any que han provocat grans canvis tant en els plans de mobilitat urbana en el sector turístic. Tan pràctic com versàtil, en els últims anys han proliferat diferents i variats models: amb i sense manillar, amb selló, de balanceig...

Destaca en l'oferta d'aquest servei la plataforma Lime, propietat de Uber, que va desembarcar a València el passat mes d'agost. El lloguer dels patinets Lime-S s'ofereix a un preu d'1 euro per desbloquejar un viatge més 0,15 cèntims per minut (una hora surt per 10 euros, inclòs el desbloqueig). La companyia també proveirà cascos de forma gratuïta als seus usuaris en un futur pròxim.

Ara, cal tenir en compte que, amb l'esborrany de la nova Ordenança de Mobilitat, els patinets hauran de discórrer per carrils bici a entre 15 i 20 km/h, mai podran anar per les voreres i només podran rodar per la calçada en carrers de límit 30 (i únicament els més potents).

4. Els clàssics

Per descomptat, no podem deixar fora les opcions tradicionals. En el cas del transport públic, els serveis de Metrovalencia i l'EMT han proliferat aplicacions mòbils que ens ajuden a conéixer temps d'espera i millors combinacions.

A més, des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible i l'EMT estan augmentant la flota d'autobusos híbrids i elèctrics que van començar a incorporar-se a principis d'aquest any. El titular de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha subratllat que a més de reduir emissions i consum aquesta mesura permetrà estalviar costos donat que portarà a una "eficiència econòmica important" i oferir "millor servei", especialment, a la zona centre.

D'altra banda, l'ús de la bicicleta tradicional segueix sent una de les millors opcions per moure's per la ciutat i reduir la contaminació de l'aire. Barcelona, València, Zaragoza, Sevilla i Bilbao són les cinc ciutats on més s'utilitzen els sistemes de bicicleta pública, segons l'Observatori de la Bicicleta Pública a Espanya.

Arxivat a:

Destacats