25n
25N
25N

El lloguer d'habitatge públic continuarà gratuït "mentre siga necessari" en la Comunitat Valenciana

Dalmau anuncia que el parc estarà protegit amb la recuperació d’habitatges de la crisi

El lloguer d'habitatge públic continuarà gratuït "mentre siga necessari" en la Comunitat Valenciana
06/05/2020 -

L’exoneració del pagament del lloguer en els habitatges públics de la Comunitat Valenciana es mantindrà “durant el temps que siga necessari” davant la crisi del coronavirus. “Cap persona es quedarà al carrer”, ha garantit el vicepresident segon i conseller d’Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

El Consell tindrà sobre la taula en els pròxims dies el decret llei per a l’impuls i l’ampliació dels habitatges públics, amb el qual estaran “protegides per sempre” sense data de caducitat, com en altres països d’Europa, segons ha avançat en la diputació permanent de les Corts.

Amb aquesta norma s’ampliaran les condicions perquè la Generalitat puga exercir la titularitat en immobles que procedisquen de la crisi: dacions en pagament, execucions hipotecàries i vendes extrajudicials. Els ajuntaments també tindran més competències per a configurar el seu parc públic.

De moment, unes 14.000 famílies valencianes s’han beneficiat de l’exoneració del pagament del lloguer. Dalmau ha destacat que la Comunitat és “l’únic territori d’Espanya on el parc públic és gratuït” i que s’han sumat municipis com València, Alacant, Castelló, Elda (Alacant) o Gandia (València).

Això sí, ha advertit que si no s’actua ja “totes aquestes cases acabaran en fons d’inversió”. Ha defensat que la Generalitat té el dret d’adquisició preferent i capacitat d’augmentar el parc de manera “ràpida, senzilla i econòmica”.

Davant la falta d’habitatges, el Consell prepara una convocatòria per a mobilitzar els seus solars i parcel·les. Dalmau (Podem) ha confiat en la col·laboració publicoprivada per a la construcció d’habitatges protegits, amb una solució “ràpida i controlada”, i ha criticat que els governs anteriors del PP “van desmantellar les promocions”.

MÉS AJUDES Al LLOGUER

Les ajudes específiques per a pagar el lloguer després de la Covid-19 sumen ja 7,5 milions i seran ampliables, amb més condicions per a “arribar al màxim de població”. Poden arribar a cobrir tota la mensualitat durant sis mesos, d’abril a setembre, per a famílies vulnerables.

D’ací a uns dies s’habilitarà una subvenció directa per a col·lectius com a víctimes de violència masclista o dependents, fins a cinc milions. “L’any de la pitjor crisi en dècades es concediran més ajudes al lloguer que mai”, ha ressaltat Dalmau, fins a 33 milions.

Una altra de les mesures és un augment de les subvencions del programa estatal d’habitatge, al costat d’una convocatòria aquest mes del pla de reforma interior amb un milió més per a reforçar la sostenibilitat i la domòtica. També s’estudiaran cas per cas les moratòries a autònoms en locals comercials de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha).

Durant la pandèmia, la Generalitat ha adjudicat 73 habitatges a 240 persones en “temps rècord” i ha realitzat més de mil intervencions per a preparar-les al confinament. Dalmau també ha remarcat que van prendre la “davantera” en demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la paralització dels desnonaments.

“Ni Catalunya, ni Madrid, ni Galícia, ni Andalusia; la Generalitat ha demostrat que només els governs de progrés saben situar les prioritats on toca”, ha asseverat. I ha anomenat al fet que “cap persona es quede atrapada en el parany de la pobresa” i que ni la urgència ni les dades de l’atur facen retallar en drets laborals o polítiques ‘verdes’.

L’OPOSICIÓ QÜESTIONA EL PAPER DE DALMAU

De l’oposició, el PP ha reclamat la dimissió de Dalmau per gastar en 2019 “el 15% del seu pressupost” i tindre una administració “escampada amb 18 alts càrrecs on només hi havia un director general”. “La seua revolució en habitatge ha sigut mudar-se a un palau, canviar mobles, nomenar a amics i tirar als ‘errejonistes'”, ha atacat Alfredo Castelló: “Ai si els vera el 15M”.

Cs ha exigit que “demane el divorci exprés de PSPV i Compromís” i “done exemple al seu cap Pablo Iglesias”. “Com pot mirar a la cara als sanitaris gastant 78.000 euros en mobles i 13 milions a alts càrrecs?”, li ha preguntat Mamen Peris. Vox ha denunciat que “done bonificacions a okupes per a avançar en la seua agenda comunista” i “amenace amb expropiacions”.

En la seua rèplica, Dalmau ha emmarcat les crítiques en el partidisme i ha assegurat que l’anterior govern del PPCV va atorgar tres milions anuals en ajudes al lloguer, preguntant-se si “no els cau la cara de vergonya”. Ha defensat la necessitat de la conselleria i el seu reforç per a atendre la postcrisi.

“En les cadires se senten persones, ací no tenim zombis ni endollats com en la Diputació d’Alacant, de Cs per exemple”, ha recalcat davant les queixes pels mobles i els alts càrrecs. I ha resolt que està “molt orgullós de ser un vicepresident i un conseller del Botànic”, enfront de “els irresponsables que reparteixen entrepans de calamars a Madrid”.

També de Podem, la síndica Naiara Davó ha enlletgit a l’oposició que vulga que “torne la llei de la selva” i facen “política de la mort”. “Porten banderes d’Espanya però no s’assemblen en res a Espanya”, ha emfatitzat.

De la resta del Botànic, Belén Bachero (Compromís) ha instat a Podemos a fer “passos valents” en el Govern i la socialista Sabina Escrig ha recriminat que PP, Cs i Vox preferisquen el seu “minut de glòria” a sumar forces.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × cinc =