25n
25N
25N

L'Alqueria del Moro serà la futura seu del Consell Rector de l'Horta

L'Alqueria del Moro serà la futura seu del Consell Rector de l'Horta
17/12/2018 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha visitat aquest matí les obres de rehabilitació de la Casa del Senyor de l’Alqueria del Moro, l’única de propietat municipal de tot el conjunt, declarat bé d’interés cultural. L’immoble acollirà el futur Consell Rector de l’Horta, organisme que vetlarà per la protecció de l’horta. Per al primer edil, el projecte de rehabilitació ajudarà a «conservar les arrels de València, molt vinculades a l’horta i a aquest tipus de construccions».

«És molt important en qualsevol ciutat conservar les arrels i les arrels de València estan molt vinculades a l’horta i a aquest tipus de construccions que, per desgràcia, quan vam arribar al govern, ens vam trobar en un estat ruïnós o amenaçant ruïna», ha manifestat Joan Ribó després de la visita. «Tornar a les arrels de la ciutat és fonamental, perquè una ciutat no pot reconéixer-se a si mateixa si no respecta les seues arrels, si no les cuida, si no les treballa».

El primer edil s’ha referit al Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València, un nou instrument de planificació urbanística de la Generalitat, que naix amb l’objectiu de protegir l’horta i posar fre a la pressió urbanística. «València ha fet un gran esforç en eliminar totes les zones d’expansió, que hi havia moltes, i dignificar l’horta, que és un element clau de la ciutat».

Ribó ha apostat per «un model de ciutat plantejat des de la vinculació amb l’horta» i «un model d’alimentació saludable i sostenible que es produeix en l’horta» i en el qual l’Alqueria del Moro constitueix «una peça fonamental». Per la seua banda, el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha qualificat l’immoble com a «la joia de la corona de l’Ajuntament, que representa la part més important de les edificacions històriques associades a l’horta de València». A més, segons el regidor, «està en un emplaçament perfecte, a cavall entre l’Horta Nord i l’Horta Sud i en una de les zones d’horta que encara són productives a la ciutat».

A preguntes dels periodistes, Campillo ha assenyalat que, juntament amb la Casa del Senyor de l’Alqueria del Moro, també són de titularitat municipal l’Alqueria de la Torre i el Casino de l’Americà, aquest últim envoltat per un terreny que suposaria l’expansió natural del parc de Benicalap. «Ens falta adquirir un hort que connecta les alqueries de la Torre i del Moro, que era l’horta tradicional d’aquesta última, i, evidentment, la resta d’immobles que formen part del conjunt de l’Alqueria del Moro, que encara són de propietat privada».

LA CASA DEL SENYOR DE L’ALQUERIA DEL MORO

La Casa del Senyor de l’Alqueria del Moro és una construcció típica d’horta de València de finals del segle XIII i principis del XIV. Els seus últims habitants ho van ser en la dècada dels 70 del segle passat. Durant aquest temps, ha patit grans transformacions. Així, en època tardogòtica es converteix en un edifici senyorial amb salons i una capella privada i més tard, al segle XVIII, aquests espais s’adapten als usos llauradors i una de les habitacions es transforma en una cambra per criar cucs de seda, els llits de canya de la qual estan recuperant els tècnics municipals.

El projecte de rehabilitació contempla una zona de recepció en l’exterior, al costat d’una figuera protegida, i respectarà tots els elements originals, incloent-hi els taulells, sanefes i inscripcions trobades a les parets. En un lateral de l’estructura protegida s’instal·larà una escala de nova planta i un ascensor per garantir l’accessibilitat al recinte i es crearà una terrassa, protegida per una pèrgola, des d’on gaudir del paisatge de l’horta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 5 =

CCCC
torrent