L'Almoina se suma al model de ciutat intel·ligent

Tello i Fuset presenten la implantació del projecte Smart City al museu de L'Almoina

Guardar

almoina
almoina

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, i el regidor d'Administració Electrònica, Pere Fuset, han presentat, aquest matí, la implantació del projecte Smart City al museu de l'Almoina. Un pas més per a convertir València en una ciutat intel·ligent, i que s'emmarca dins de la iniciativa Impuls VLCi, que es va gestar a la fi de 2017 amb un pressupost de 6 milions d'euros.

Amb accions precises dins de cinc àrees de Ciutat Intel·ligent, es preveia actuacions en benefici del Patrimoni Històric de l'Ajuntament de València. D'aquesta manera, el Centre Arqueològic de L'Almoina se suma a aquest projecte que implantarà sistemes de control i anàlisi de les condicions ambientals i estructurals del museu amb un termini d'execució de dos anys. En aquest sentit, entre les actuacions previstes en L'Almoina es troba la sensorització de l'edifici, la instal·lació de càmeres articulades de videovigilància, o la incorporació d'una estació meteorològica, entre altres.

L'objectiu, tal com ha explicat els regidors, no és un altre que aconseguir un major control visual i de conservació d'un dels edificis històrics de la ciutat de València; tindre la capacitat de detecció preventiva amb alarmes en temps real; així com tindre una experiència pilot de gestió patrimonial d'edificis singulars.

"Aquesta iniciativa forma part del projecte ImpulsVLCi, seleccionat per Red.es i cofinançat amb fons europeus amb què València es consolida com a referent smartcity gràcies a una pionera Oficina de Ciutat Intel·ligent i la implicació de diferents servicis municipals. El component destaca per emprar les possibilitats que ofereix la tecnologia per salvaguardar el patrimoni històric. L'experiència, just al punt on va nàixer València, servirà com a pilot per a moltes altres possibles actuacions futures en la ciutat. La València del passat i del futur es miren cara a cara a l'Almoina", ha explicat Fuset.

El projecte Connecta VLCi, que comprén les iniciatives Connecta Museus, Connecta Mercats, Connecta Esports i Connecta Escoles, comprén actuacions en un total de 199 edificis de la ciutat. En aquest cas, dins de Connecta Museus, el que es busca és millorar l'eficiència de les instal·lacions i el monitoratge d'espais, al mateix temps que s'amplia els serveis que s'ofereix als usuaris i usuàries de la plataforma VLCi.

Així mateix, s'invertirà en els museus de la ciutat per a implantar un sistema de visualització dinàmica de continguts guiats– geolocalitzats i amb possibilitat d'incorporar la realitat augmentada –, a través d'una aplicació mòbil única per a tots els museus. A més, es treballarà en projectes que milloren la qualitat ambiental exterior i interior d'aquests espais, mitjançant la utilització de sondes de temperatura, soroll, humitat relativa, CO₂ i nivell de contaminació lumínica.

"Aquesta iniciativa sobre el patrimoni i les altres 16 contemplades en el projecte ImpulsVLCi que estan concretant-se al llarg de tot 2020 tindran la seua integració en la plataforma de ciutat intel·ligent de la qual València n'és un referent coordinant les bones pràctiques del seu ús al grup de treball internacional de l'ONU de ciutats intel·ligents".

Des de 2018, VLCi passa a dependre de l'Oficien de Ciutat Intel·ligent, que s'ha creat expressament per a canalitzar totes aquestes actuacions en vistes d'arribar a un nou model de ciutat intel·ligent que promoga la qualitat de vida i el benestar dels valencians i valencianes.

Destacats