caixa popular

El nou magatzem nuclear de Cofrents "no és necessari", segons Ecologistes en Acció

La federació ha enviat les al·legacions al projecte de construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) en la central nuclear de Cofrents

El nou magatzem nuclear de Cofrents "no és necessari", segons Ecologistes en Acció
04/05/2018 -

El projecte per a construir altra piscina nuclear (anomenat magatzem temporal individualitzat, ATI) en la central nuclear de Cofrents segueix endavant. A finals de febrer el Ministeri d’Indústria va sotmetre a informació pública el projecte i el seu Estudi d’Impacte Ambiental, al que es podien presentar al·legacions. I açò va fer la Federació Ecologistes en Acció. En el seu escrit d’al·legacions denuncia que aquest ATI “no és necessari” perquè en l’actual piscina nuclear existiria “capacitat suficient” si no es dipositaren peces que es poden guardar fora d’ella.

Tal com va explicar València Extra, l’ATI ja existent tenia una capacitat teòrica per a funcionar fins a l’any 2021, data en la qual acaba la concessió de llicència d’explotació atorgada a Iberdrola. No obstant, va ser en 2015 quan el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), dependent del Govern central, va avisar que amb el ritme al que es recarregava el reactor nuclear i s’acumulaven residus en la piscina -procés que es realitza cada dos anys-, “no quedarien suficients posicions lliures” en 2019. D’ahí la proposta per a construir un altre magatzem.

En Ecologistes en Acció consideren que es tracta de “tindre indirectament una excusa per a allargar la vida de la central nuclear més temps”, ja que en 2021 es podria posar fi a la concessió i clausurar la central. “Realment no hi ha una necessitat d’espai”, comenten en l’organització ecologista, per la qual cosa qualifiquen aquest projecte d’una “trampa”.

En altre ordre de coses, les al·legacions presentades critiquen que l’Estudi d’Impacte Ambiental no arreplegue cap mesura per a evitar el “risc d’inundació davant el trencament de la presa de Contreras” i recorden que aquesta presa ja perd un gran volum d’aigua. L’Estudi tampoc inclou una “avaluació fiable” sobre l’impacte de la construcció del ATI en la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) situada en les rodalies, per la qual cosa en Ecologistes en Acció creuen que “no sembla lògic que el moviment de maquinària pesada no tinga cap efecte sobre el mitjà natural”.

Altres de les al·legacions fan referència al fet que l’Estudi hauria d’estudiar l’impacte ambiental de la nova piscina i de les seues emissions radioactives constants al medi ambient, i posar sobre la taula “un pla d’emergència que puga esmorteir els danys en cas de fuita radioactiva”, cosa que “s’obvia”.

Per tot açò, l’organització ha sol·licitat que no es concedisca la Declaració d’Impacte Ambiental al projecte del nou ATI de Cofrents, paralitzant així la construcció del magatzem nuclear que demana Iberdrola, qui gestiona la central.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
Decidim VLC