Alfred Costa: "Quan fas múscul de gestió des del primer minut et permet conèixer les eines"

El regidor assegura que la seua labor i el seu objectiu és programar les activitats al voltant dels esdeveniments perquè tinguen la major difusió possible

Guardar

alfred_costa_1
alfred_costa_1

Alfred Costa ostenta la regidoria de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals des de les passades eleccions. Este llicenciat en comunicació audiovisual i amb gran experiència en l'empresa privada està duent a terme una labor titànica en els seus departaments amb l'objectiu de canviar la forma d'entendre les seues àrees. En el temps que porta al capdavant ha aconseguit reduir la despesa mantenint l'èxit. Com ho aconsegueix? Amb molt treball, amb gestió i pedagogia, implicant a totes i cadascuna de les diferents associacions torrentines. Encara li resta anys de gestió per a deixar el pòsit del treball ben fet.

 

Un balanç d'este temps de gestió

El més important és que amb el que ens trobem és una ciutat carregada de festes amb un pressupost estrany. Un pressupost molt important de festes que no estava computat al pressupost de festes. Açò significa que quan intentes executar els pressupostos no t'ixen els comptes.

Recorde que quan arribàrem al juny vam haver d'assumir un pressupost de festes patronals que ja havia sigut consumit sense arribar la data i que era de 9.000 euros en comunicació per a difondre les festes i el que restava d'any. Va ser un exercici 'encoratjador' perquè t'obliga a posar-te les piles però molt trista perquè et poses a gestionar la misèria. És a dir, quedava set mesos molt importants i açò ens va fer exercitar-nos i quan fas múscul de gestió des del minut un l'any transcorre amb molta dificultat però et permet conéixer les eines. Al final estem parlant de gestió, es tracta de treballar de dedicar-li hores i posar-li afecte.

Després està la part qualitativa que és donar-li afecte al tipus de produccions que engegues. Estem parlant de festes, però de cultura, turisme, de molts contenidors locals... no es tracta d'obrir els esdeveniments i que l'endemà ja no vaja ningú a veure'ls. Abans ací hi havia molt d'açò, d'homenatge i propaganda. Ara açò ha canviat. El nostre treball consisteix a programar les activitats al voltant d'eixos esdeveniments. Estem fent molta producció de cultura festiva. Hem de reconduir la part que ens competeix i sumar a les associacions i col·lectius festius en què cal invertir a difondre el que s'està fent.

Estem ajustant els pressupostos entorn d'un 15-18%. Cal justificar totes les despeses. Implica que qui es fa càrrec de la gestió de les activitats té una responsabilitat afegida. Abans determinats col·lectius realitzaven les activitats que havien fet sempre sense preocupar-se de la despesa que implicava o d'on anava a eixir els diners. Ara, perquè creiem, en la cogestió i la corresponsabilitat, estem fent pedagogia que consisteix que jo t'ajude a realitzar l'activitat però tu has d'obrir dues finestres: una la teua pròpia perquè la resta de la població participe de les activitats (no solament es fa la festa per a un mateix) i la segona l'Ajuntament t'ajuda perquè d'ací a poc temps et demanarà ajuda en altres entorns.

Quina labor esta fent este equip de govern des de la seua parcel·la?
El que ens hem trobat és que es funcionava per inèrcia, hi havia molta deixadesa, desafecció... el problema és que no funcionava, solament per al que estaven en l'altre costat perquè els donaven la subvenció sense demanar comptes. En termes cinematogràfics es diu: açò és el Mag d'Oz. Afortunadament, realitzant una labor molt intensa tots han entés que el camí és la cooperació i la cogestió. Açò es fa treballant la part de producció tècnica i artística d'una banda. Quan les festes estan costant cinc vegades menys que abans només és possible treballant amb els proveïdors, millorant els preus, oferint alguna millora ells...

Basant-nos en la transparència, quan saques uns plecs i en lloc de presentar-se un es presenten vuit empreses significa que no estan mal fets, que els preus estan dins del mercat i per tant hi ha una oferta més oberta. Exemple d'açò és el Rockejat. Este és un gran festival de rock que tenia 120.000 euros de pressupost que ix de joventut i les festes patronals al voltant de 250.000, que és mentida perquè tenia molt més. Ara amb 170.000 euros aproximadament ix tot. Açò com es fa? Traient el festival a un plec i les empreses ofereixen. Açò és treballar, gestionar i moure's.

alfred_costaL'àrea de cultura com es treballa?
Estem fomentant i treballant la producció local. Amb el pressupost de cultura, per exemple, en lloc de portar exposicions itinerants estem fent propostes culturals locals, un component costumista i d'arrelament en la ciutat però amb un llenguatge molt universal. Aconseguim un impacte major. Si entens que estem fent treball intern per a la població, que té una repercussió brutal perquè a eixes inauguracions ve molta gent doncs entenc que algú tinga pelosella. Quan convoques la inauguració d'una exposició important que implica la publicació d'un llibre amb una programació que va en quatre mesos... açò no és una exposició doncs amb els mateixos diners hem fet un llibre, una exposició i una programació amb projeccions de cinema, xarrades, tertúlies, concerts de música... i aleshores algú es pregunta com ho fem i ens demanen les factures.
Aleshores el seu èxit ve de fer participar en la gent de la ciutat...
Quan tu convides a la gent a participar de la vida i el pols de la ciutat, els estàs donant treball doncs la responsabilitat no solament recau en qui paga la factura sinó també en qui organitza açò. Quan el que fas és posar tots els recursos creatius a favor seu la tornada és molt més agraït. Les associacions s'adonen que vas de la mà d'ells. El teixit associatiu ha pres el pols. Ara ja no és "demanen un tall de carrer per a organitzar la meua festa" sinó que és "organitzem la teua festa però en un entorn en el qual la resta de col·lectius també col·laboren". Amb açò fas que la participació es multiplique per tres o quatre. El que es fa és conjugar interés. Creguem històries i amb açò fem una narrativa.
També té entre mans el turisme... 
Torrent va ser declarada gran municipi turístic i açò que és? Quan algú es planteja posar-li grans titulars a les coses cal analitzar moltes coses. El turisme cal analitzar-ho des d'una altra perspectiva. Per exemple, quants impactes té una campanya com la de 'Sóc de Torrent' que naix amb un vincle amb la d'oficina de promoció del valencià i nosaltres el que posem és totes les eines per a dinamitzar-ho, perquè es dispare en impactes. Una campanya que pretén revitalitzar el nom de la ciutat acaba tenint repercussió en xarxes socials es fa ressò Santiago Segura i es dispara. Els vídeos que es fan afecte acaben tenint una repercussió brutal.

El fàcil és fer la campanya que nasca i muira. El que fem és una sèrie d'esdeveniments per a la campanya que han d'allargar-se en sis mesos. Açò implica contacte amb gent que està en l'estranger, tacar amb eixa acció altres esdeveniments que no estaven previstos perquè al final té la seua repercussió. Per exemple quan ve gent coneguda a la ciutat la fas partícip d'açò. No solament estàs fent turisme. Fixa't que sense fer despesa estàs tenint molta repercussió. Cree en el turisme i hem de potenciar-ho però no ens serveix fer grans declaracions de la ciutat si no generem una estructura en la qual caldrà demanar a tot allò que té valor que estiga amb nosaltres.

Parlem de transparència... no solament consisteix a presentar les factures o sí?
Des de transparència es treballa perquè hi ha segons quines coses no pots presentar en la justificació. Venim d'un moment en el qual en les festes el suport era gastronòmic, més d'arrel lúdica. El que nosaltres estem traslladant és que el suport d'eixa subvenció estiga a mantenir i prioritzar l'essència de la festa i que té a veure amb la petjada econòmica perquè estem en una societat en la qual hi ha un ampli ventall que viuen de l'existència de la festa. No pot ser que tot l'esforç haja vingut en gastronomia, ambientació musical...
Destacats