Alfafar se suma a la campanya del Dia Mundial sense Alcohol

Les Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives de la Comunitat Valenciana llancen la campanya "Amb l'alcohol, mantingueu les distàncies"

Guardar

201113 NdP protocolo VG
201113 NdP protocolo VG

L'Ajuntament d'Alfafar, a través de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (UPCCA) del municipi, s'ha sumat a la campanya del Dia Mundial sense Alcohol, que se celebra el 15 de novembre, sota el lema "Amb l'alcohol, mantingueu les distàncies".

Des de la UPCCA, conscients de la situació en un any atípic i amb difícils circumstàncies, pretenen crear consciència sobre els danys físics i psicològics que produeix el consum d'aquesta substància en el nostre organisme, especialment perquè la situació d'emergència sanitària que estem vivint ens obliga a tots a modificar els nostres hàbits i rutines, la qual cosa ens afecta emocionalment i pot provocar un augment del consum d'alcohol i altres drogues.

Amb aquesta campanya, composta de 8 cartells amb missatges clars, es busca relacionar la COVID-19 i el consum d'alcohol, amb l'objectiu de desmuntar mites i falses creences que hi ha al voltant d'aquest binomi. Mites com que "l'alcohol em protegeix contra el COVID19 per dins i per fora" o "l'alcohol m'ajuda a afrontar millor aquesta situació i l'estrés que em provoca" son exemple d'això.

A més dels mites que es treballen, des de la UPCCA d'Alfafar es treballa per a informar adolescents i joves sobre unes certes faules que han aparegut en els últims temps que apuntaven al fet que l'alcohol és efectiu a l'hora de protegir-se enfront del coronavirus. En aquesta línia, cal apuntar que estudis recents asseveren que el consum d'alcohol no protegeix de cap manera contra la Covid-19, que no impedeix la infecció d'aquest. Al contrari, l'abús de les begudes alcohòliques reverteix en un risc major de contraure malalties infeccioses, ja que "afecta a tots els components del sistema immunitari". De fet, ho afebleix, reduint la capacitat del cos per a fer front a possibles infeccions.

En l'àmbit orgànic, a més, l'alcohol provoca una reducció en el nombre de funcions dels limfòcits B, les cèl·lules que ajuden a protegir el cos humà. També indueix a una major producció d'immunoglobulines i compromet la quantitat de limfòcits T i el seu funcionament. A més, el consum d'alcohol és "un factor de risc potencial per a la pneumònia", un dels principals efectes causats pel Sars-Cov-2. El seu consum redueix el to orogaríngec, augmenta les probabilitats d'introduir microbis en l'organisme i modifica la "funció dels macròfags alveolars" que són els responsables de netejar els alvèols pulmonars de pols i patògens.

No sols això. Les begudes alcohòliques també produeixen sovint desnutrició, un estat que incrementa el risc de patir infeccions i estan associades a unes certes malalties hepàtiques. A més, el seu consum excessiu augmenta les probabilitats de patir síndrome de dificultat respiratòria aguda, una de les complicacions més greus derivades de la Covid-19.

Aquesta iniciativa reafirma el compromís de la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament d'Alfafar amb la seua ciutadania, atesa una necessitat preventiva latent en la societat de hui dia com és l'addicció a l'alcohol i relació que té amb les circumstàncies actuals i la COVID-19.

Destacats