25n
25N
25N

Més zones verdes i la reconstrucció del barri des de dins, les al·legacions al Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar

Cuidem Cabanyal-Canyamelar ha presentat un total de 14 al·legacions al PECC del barri

Més zones verdes i la reconstrucció del barri des de dins, les al·legacions al Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar
02/10/2019 -

Quan ja comença a perfilar-se com serà el futur barri del Cabanyal, una nova associació veïnal, que ja porta treballant des d’abans d’estiu, naix amb l’objectiu de defensar una remodelació del barri molt més social i comunitària, allunyada de la turistificació, i on es garantisca un habitatge digne per a tots i totes.

Així, afirmen que “en un moment de reconsideració dels plans urbanístics municipals per al barri marítim”, el seu objectiu principal és que el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PECC) “deixe de ser un pla d’urbanisme especulador i depredador de recursos”.

En aquest sentit, Cuidem Cabanyal-Canyamelar, com així es diu aquesta nova associació veïnal, ha presentat un total de 14 al·legacions amb el suport d’un total de 100 signatures de veïns i veïnes que donen suport a aquestes propostes. Unes propostes que reivindiquen més zones verdes, la reducció de les altures dels edificis o el foment de la mobilitat sostenible en el barri, entre altres aspectes.

Entre les al·legacions, el tema dels habitatges ocupa un espai destacat. I és que no solament demanen que les altures dels habitatges haurien de ser d’un màxim de tres per a respectar la idiosincràsia del barri i evitar trencar l’harmonia paisatgista del Cabanyal-Canyamelar, sinó que asseguren que “el PECC no prioritza la rehabilitació i reconstrucció del Conjunt Històric Protegit sobre la nova construcció”.

Per això, enfront de la proposta de construir 1.402 habitatges nous de les quals 466 seran lliures, des de l’associació veïnal recomanen la “reconstrucció i rehabilitació d’habitatges dins del Centre Històric Protegit per a fomentar la reconstrucció del barri des de dins”, i afigen que “hi ha més de 200 solars dins del barri dels quals bona part d’ells són públics; 250 edificis en mal estat i amb necessitats de rehabilitació; i una part del parc d’habitatges buit”. Així, aprofitant aquests espais, “es podria reduir les altures de les unitats d’execució sense haver de renunciar a cap habitatge dotacional ni de VPO”.

Un altre dels aspectes fonamentals és el risc de turistificació. En aquest aspecte, Cuidem Cabanyal-Canyamelar afirma que en el pla no existeixen mesures per a evitar aquesta problemàtica que ja afecta altres zones de la ciutat, com Ciutat Vella. I és que, des del seu punt de vista, la projecció d’un hotel i una residència universitària “tindrien un impacte negatiu en la cohesió social de la zona, ja que aprofundiran en els processos de turistificació i gentrificació”.

Més zones verdes per al barri i promoció de la sostenibilitat

“Les zones verdes són insuficients i incoherents”. Així de taxatius es mostren en aquest punt de les al·legacions presentades. I és que, diuen, “es compten rotondes com a zones verdes”. Per tant, unit a l’augment de població nova que entraria en el barri amb la construcció d’habitatges, les zones verdes per habitants es reduirien considerablement, fins i tot “per sota dels valors mínims recomanats”. En total, en el PECC hi hauria quasi un 10% de zona verda que no hauria de comptar-se com a tal.

D’altra banda, assenyalen que no es preveuen mesures de promoció de la mobilitat sostenible, encara que en el PECC sí que es reflecteix que les actuacions hauran d’anar d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de València. D’aquesta manera, i com “en el PECC no està assegurada la implementació de carrils bici ni elements dissuasius de la mobilitat privada de vehicles de motor”, sol·liciten connectar el barri mitjançant carrils bici.

La zona marítima

Des de Cuidem Cabanyal-Canyamelar consideren “inadmissible” establir un límit del 30% per al nombre d’habitatges turístics per illa immobiliària, ja que “és el triple del que es posa per a altres zones”. A més, proposen la creació d’un corredor verd, fent ús de l’antic traçat de les vies del tren, que connectaria el bari i ampliaria les zones verdes. Això sí, per a la seua realització, exposen, seria necessari un redisseny de les edificacions projectades.

Alegaciones-PEC-Documento-completo-páginas-37

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × un =

museo prehistoria