caixa popular

Aldaia pretén recuperar la seua horta a través del programa de Gestió i Retenció del Talent de la Diputació de València

El diputat provincial Bartolomé Nofuentes aplaudeix “aquestes iniciatives que ajuden a millorar el nostre entorn mediambiental amb actuacions locals”

Aldaia pretén recuperar la seua horta a través del programa de Gestió i Retenció del Talent de la Diputació de València
24/01/2018 -

L’Ajuntament d’Aldaia, gràcies al programa de Gestió i Retenció del Talent, està preparant una ordenança municipal que permetrà regular l’ús i manteniment dels al voltant de dos milions de metres quadrats d’horta que posseeix el terme.

El diputat provincial de Projectes Europeus i encarregat del programa, Bartolomé Nofuentes, s’ha reunit amb l’alcalde del municipi, Guillermo Luján, així com amb la regidora d’Urbanisme i Medi ambient, Mónica Trujillo, amb el tècnic responsable del projecte i amb la *postgraduada que ho ha dut a terme, amb la finalitat de conéixer de primera mà aquesta iniciativa mediambiental.

En la reunió, José Manuel Vázquez, arquitecte tècnic municipal, ha explicat que el projecte s’articula en dues fases. La primera d’elles, ja finalitzada, consistia en un diagnòstic del “sòl no urbanitzable de protecció agrícola nivell un d’Aldaia”.

“Es tracta d’un estudi de l’horta tradicional valenciana que hi ha en el municipi. Tenim una gran extensió de terrenys no urbanitzables, però es tracta de xicotetes parcel·les i el 50% estan abandonades”, ha explicat.

Així, durant aquest període, Iris Solís*Hernanz,*postgraduada en Biologia i màster en Biodiversitat animal, va realitzar una anàlisi detallada de tots els aspectes relacionats amb els camps, detallant si aquests es troben abandonats o no, el tipus de cultius, l’estat de séquies i camins o el de les construccions existents.

A més, en aquesta primera fase també es va realitzar un estudi econòmic per a conéixer el cost que podria suposar el dur a terme diferents accions destinades a la millora de l’entorn i ús d’aquest sòl.

Una vegada finalitzat el diagnòstic i ja coneixedors de la situació exacta d’aquests dos milions quadrats de sòl, s’ha iniciat una segona fase, encara en procés, que consisteix en el disseny d’una ordenança municipal que regule aspectes com l’ús i propietat d’aquests terrenys, el seu manteniment o els paràmetres que han de seguir les construccions realitzades en ells.

Per això, es vol realitzar un procés participatiu que implique a tots els agents involucrats, tant directament com indirectament, com a associacions de regants o els propietaris, però també a la població en general. Així, s’espera que arriben proposades de tota índole des de tots els sectors i, en paraules del tècnic, “aconseguim activar a la gent perquè prenga consciència del que tenim i que s’involucren”.

A més, Iris també està consultant les ordenances existents en altres municipis, a més de la legislació vigent, per a aconseguir que la nova regulació siga la més completa possible.

Parlant sobre el seu treball, la jove titulada ha assegurat que “ha sigut una experiència que ha ampliat bastant els meus horitzons i estic molt contenta amb aquesta oportunitat laboral”.

Per la seua banda, l’alcalde ha destacat que el principal objectiu que es persegueix amb el projecte és “apostar per l’horta i recuperar-la, com a punt de partida perquè aquesta es convertisca en una oportunitat per a l’emprenedoria i l’activitat econòmica”.

Davant açò, Nofuentes ha ressaltat que “aquest és l’objectiu que perseguim des de la Diputació, aportar eines que, d’una banda, permeten als nostres joves demostrar el talent que tenen i iniciar la seua marxa en el món laboral, mentre els municipis poden engegar projectes necessaris que, sense aquesta ajuda, no serien viables”.

I ha volgut posar l’accent en el valor d'”aquestes iniciatives que ajuden a millorar el nostre entorn mediambiental amb actuacions locals, mentre s’activa el teixit econòmic i laboral”.

A més, en la reunió, s’ha proposat una jornada supramunicipal, organitzada conjuntament amb la Diputació, per a donar a conèixer aquest model d’ordenació de l’horta a la resta de municipis interessats.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 1 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios