caixa popular

Un expert adverteix que l'alcohol produeix efectes en el fetus "més greus que qualsevol altra droga"

Nature

Un expert adverteix que l'alcohol produeix efectes en el fetus "més greus que qualsevol altra droga"
13/07/2018 -

El psiquiatre director d’IVANE i responsable de les unitats de Salut Mental i Psiquiatria Hospitalària en Vithas Hospital Nisa València al Mar i Clínica de Desintoxicació i Patologia Dual en Vithas Hospital Nisa Aigües Vives, Augusto Zafra, ha advertit aquest divendres que l’alcohol produeix efectes en el fetus “més greus que qualsevol altra zona”. Les conseqüències poden ser anomalies físiques (ulls xicotets), cognitives (retard mental) o conductuals (problemes d’integració social), entre altres.

Al conjunt de tots aquests trastorns, molts d’ells irreversibles, se li coneix com a síndrome alcohòlica fetal (SAF), que afecta un de cada 1.000 nascuts, si bé diferents estudis demostren que un de cada cent xiquets té alguna afectació relacionada amb el consum d’alcohol en l’embarassada, ha destacat la psicòloga d’aquests centres Clara Díez.

“El fet que les alteracions que provoca l’exposició a alcohol durant la gestació poden donar lloc a lesions permanents, fa que no existisca un tractament curatiu per a la síndrome alcohòlica fetal”, assenyalen els experts, que afigen que, a causa que cada cas és particular i existeixen necessitats individuals, no es pot generalitzar un tractament efectiu per a tots.

TRACTAMENTS ADAPTATS

Per açò, el tractament simptomàtic s’adapta a cada cas en funció del trastorn i la simptomatologia que s’objective. En l’àmbit general, s’utilitzen la farmacoteràpia, els abordatges psicoterapèutics, les intervencions conductuals i els tractaments de logopèdia, “que han de ser adaptats a cada cas en particular de forma molt dinàmica i flexible”, explica el doctor Zafra. L’única manera de prevenir la síndrome alcohòlica fetal és evitar el consum d’alcohol durant l’embaràs.

Segons el doctor Zafra, “a l’hora de sotmetre’s a un programa de desintoxicació succeeix, sovint, que encara volent el/la pacient, el tractament fracassa”. En el cas de dones amb addicció a l’alcohol, existeix, a més, la necessitat afegida d’intentar per tots els mitjans iniciar els processos de desintoxicació abans de l’embaràs.

Una de les qüestions més importants és la voluntat “sense coaccions externes” i la motivació de cadascun dels pacients. “El nostre treball és mantenir aqueixa motivació el màxim temps possible i acompanyar-ho en el procés de canvi. Per açò, per a augmentar les probabilitats d’èxit, en un primer moment és necessari aportar una bona contenció, en totes les concepcions d’aquesta paraula, para d’aqueixa manera agafar-ho de la mà i ajudar-ho a fer els primers passos en aquest procés de millora”, ha precisat.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 6 =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Decidim VLC
cultura als barris