L'Albufera centra el debat sobre el canvi climàtic per a salvar a naturalesa i humanitat de la "extinció"

L'Albufera centra el debat sobre el canvi climàtic per a salvar a naturalesa i humanitat de la "extinció"
07/05/2019 -

L’Albufera de València s’ha convertit en el centre de debat sobre aigua i canvi climàtic en la trobada Living Lakes, on 200 compromissaris de 42 països dels cinc continents aborden els principals reptes dels aiguamolls, amb “innegables” beneficis, en un congrés en el qual els participants han ressaltat la necessitat de “tirar una mà a la naturalesa per a salvar-la i salvar-nos de l’extinció”.

Així s’ha pronunciat aquest dimarts, durant la inauguració de la 15 conferència Living Lakes, que se celebra a València sota el lema ‘Un món sense aiguamolls és un món sense aigua’, el secretari d’Estat de Medi Ambient en funcions, Hugo Morán; en la qual també han participat l’alcalde de València, Joan Ribó; la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián; el director de la Fundació Global Nature, Eduardo de Miguel, i la presidenta de Living Lakes Network, Marion Hammerl.

“Estem espentant a la naturalesa a l’extinció i solo la naturalesa pot salvar-nos de la nostra. Hem de tirar una mà a la naturalesa per a salvar-la i per a salvar-nos”, ha asseverat Morán, que ha sostingut que la conservació dels aiguamolls constitueix una de les “solucions basades en la naturalesa” que permetran a Espanya fer front a la pèrdua de biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic.

Així, ha destacat la importància dels aiguamolls com a proveïdor de serveis ecosistèmics, en ser font d’aigua potable, matèries primeres i recursos genètics, a més de permetre l’agricultura i aqüicultura i mantindre “un tapís de biodiversitat del qual tots depenem”.

“El planeta s’enfronta a dos enormes problemes de gestió: l’acceleració del canvi climàtic i els seus impactes i la pèrdua de biodiversitat. Les eines de l’ésser humà per a revertir aquests dos problemes són escasses i molt cares, sempre que no siguen les que dóna la naturalesa. Els aiguamolls són la millor eina per a garantir qualitat de l’aigua i generar espais de preservació de la biodiversitat”, ha assegurat Morán.
NOU PLA DE CONSERVACIÓ

En aquest sentit, ha apuntat que és “imprescindible” la creació d’un nou pla estratègic de conservació d’aiguamolls, que considera que haurà d’abordar-se “en els pròxims mesos”, ja que “és el moment de plantejar un recorregut de llarg horitzó per a tindre procés de recuperació d’aiguamolls que permeta pla estabilitat en matèria inversions”.

“Perquè siga viable necessitem marcar un full de ruta en la qual cada qui sàpia el que ha de fer a cada moment, no fer esforços puntuals en moments determinats, sinó establir un recorregut per un mecanisme de compromís permanent en el temps, la qual cosa permet tindre una garantia de qualitat en la preservació d’aquests espais”, ha destacat.

“IMPRESCINDIBLE” APORTACIÓ D’AIGÜES DEL XÚQUER

Per part seua, Ribó ha assenyalat que és “fonamental” treballar pels llacs, marjals i zones humides per a respectar la biodiversitat; al mateix temps que ha destacat la disminució de la contaminació en L’Albufera, encara que creu que “queden moltes coses per fer”.

“Necessitem l’aportació d’aigües del Xúquer i en el pròxim Pla de Conques el que no pot passar és que L’Albufera es torne a quedar sense una aportació d’aigües del Xúquer. És imprescindible, tal com està plantejat en les directives europees, i és intolerable que interessos estranys retarden aquesta aportació. Exigirem al Govern que complisca amb els seus deures i que L’Albufera reba la quantitat d’aigua del Xúquer, que és imprescindible per a baixar els nivells de contaminació i arribar a tindre una situació normalitzada”, ha ressaltat el primer edil.

“CANVI D’ACTITUD RADICAL” DE LES ADMINISTRACIONS

Així mateix, Eduardo de Miguel ha puntualitzat que es tracta d'”un punt d’inflexió” en el qual s’aborden programes de restauració que a Global Nature li agradaria que anaren “més ambiciosos”, però creen que hi ha hagut “un canvi d’actitud radical per part de l’administració nacional i les regionals”, la qual cosa considera que és “un primer pas”.

Respecte a L’Albufera, el director de Global Nature ha assenyalat que “fer un gir de dos graus en la trajectòria és molt difícil, perquè hi ha una situació de partida molt dolenta”. “Creiem que cal recuperar els règims hídrics depurant adequadament totes les aigües urbanes com a drenatge agrícola i, evidentment, cal utilitzar una part de les aigües del Xúquer en la pròpia restauració de L’Albufera”, ha afegit.

D’altra banda, Cebrián ha detallat que els 48 espais de zones humides de la Comunitat són “vertaderes joies per tots els valors que contenen”, alhora que ha ressaltat l'”enorme capacitat de regeneració natural” d’aquestes zones.

La conferència Living Lakes, que es desenvoluparà a València des d’aquest dimarts fins a aquest dijous, comptarà amb diferents conferències, trobades, taules redones i intercanvi d’experiències.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + 20 =

Semana de la movilidad de valencia 2019
turismo salou