25n
25N
25N

L'Albufera centra el debat sobre el canvi climàtic per a salvar a naturalesa i humanitat de la "extinció"

L'Albufera centra el debat sobre el canvi climàtic per a salvar a naturalesa i humanitat de la "extinció"
07/05/2019 -

L’Albufera de Val√®ncia s’ha convertit en el centre de debat sobre aigua i canvi clim√†tic en la trobada Living Lakes, on 200 compromissaris de 42 pa√Įsos dels cinc continents aborden els principals reptes dels aiguamolls, amb “innegables” beneficis, en un congr√©s en el qual els participants han ressaltat la necessitat de “tirar una m√† a la naturalesa per a salvar-la i salvar-nos de l’extinci√≥”.

Aix√≠ s’ha pronunciat aquest dimarts, durant la inauguraci√≥ de la 15 confer√®ncia Living Lakes, que se celebra a Val√®ncia sota el lema ‘Un m√≥n sense aiguamolls √©s un m√≥n sense aigua’, el secretari d’Estat de Medi Ambient en funcions, Hugo Mor√°n; en la qual tamb√© han participat l’alcalde de Val√®ncia, Joan Rib√≥; la consellera d’Agricultura, Elena Cebri√°n; el director de la Fundaci√≥ Global Nature, Eduardo de Miguel, i la presidenta de Living Lakes Network, Marion Hammerl.

“Estem espentant a la naturalesa a l’extinci√≥ i solo la naturalesa pot salvar-nos de la nostra. Hem de tirar una m√† a la naturalesa per a salvar-la i per a salvar-nos”, ha asseverat Mor√°n, que ha sostingut que la conservaci√≥ dels aiguamolls constitueix una de les “solucions basades en la naturalesa” que permetran a Espanya fer front a la p√®rdua de biodiversitat i mitigar els efectes del canvi clim√†tic.

Aix√≠, ha destacat la import√†ncia dels aiguamolls com a prove√Įdor de serveis ecosist√®mics, en ser font d’aigua potable, mat√®ries primeres i recursos gen√®tics, a m√©s de permetre l’agricultura i aq√ľicultura i mantindre “un tap√≠s de biodiversitat del qual tots depenem”.

“El planeta s’enfronta a dos enormes problemes de gesti√≥: l’acceleraci√≥ del canvi clim√†tic i els seus impactes i la p√®rdua de biodiversitat. Les eines de l’√©sser hum√† per a revertir aquests dos problemes s√≥n escasses i molt cares, sempre que no siguen les que d√≥na la naturalesa. Els aiguamolls s√≥n la millor eina per a garantir qualitat de l’aigua i generar espais de preservaci√≥ de la biodiversitat”, ha assegurat Mor√°n.
NOU PLA DE CONSERVACI√ď

En aquest sentit, ha apuntat que √©s “imprescindible” la creaci√≥ d’un nou pla estrat√®gic de conservaci√≥ d’aiguamolls, que considera que haur√† d’abordar-se “en els pr√≤xims mesos”, ja que “√©s el moment de plantejar un recorregut de llarg horitz√≥ per a tindre proc√©s de recuperaci√≥ d’aiguamolls que permeta pla estabilitat en mat√®ria inversions”.

“Perqu√® siga viable necessitem marcar un full de ruta en la qual cada qui s√†pia el que ha de fer a cada moment, no fer esfor√ßos puntuals en moments determinats, sin√≥ establir un recorregut per un mecanisme de comprom√≠s permanent en el temps, la qual cosa permet tindre una garantia de qualitat en la preservaci√≥ d’aquests espais”, ha destacat.

“IMPRESCINDIBLE” APORTACI√ď D’AIG√úES DEL X√öQUER

Per part seua, Rib√≥ ha assenyalat que √©s “fonamental” treballar pels llacs, marjals i zones humides per a respectar la biodiversitat; al mateix temps que ha destacat la disminuci√≥ de la contaminaci√≥ en L’Albufera, encara que creu que “queden moltes coses per fer”.

“Necessitem l’aportaci√≥ d’aig√ľes del X√ļquer i en el pr√≤xim Pla de Conques el que no pot passar √©s que L’Albufera es torne a quedar sense una aportaci√≥ d’aig√ľes del X√ļquer. √Čs imprescindible, tal com est√† plantejat en les directives europees, i √©s intolerable que interessos estranys retarden aquesta aportaci√≥. Exigirem al Govern que complisca amb els seus deures i que L’Albufera reba la quantitat d’aigua del X√ļquer, que √©s imprescindible per a baixar els nivells de contaminaci√≥ i arribar a tindre una situaci√≥ normalitzada”, ha ressaltat el primer edil.

“CANVI D’ACTITUD RADICAL” DE LES ADMINISTRACIONS

Aix√≠ mateix, Eduardo de Miguel ha puntualitzat que es tracta d'”un punt d’inflexi√≥” en el qual s’aborden programes de restauraci√≥ que a Global Nature li agradaria que anaren “m√©s ambiciosos”, per√≤ creen que hi ha hagut “un canvi d’actitud radical per part de l’administraci√≥ nacional i les regionals”, la qual cosa considera que √©s “un primer pas”.

Respecte a L’Albufera, el director de Global Nature ha assenyalat que “fer un gir de dos graus en la traject√≤ria √©s molt dif√≠cil, perqu√® hi ha una situaci√≥ de partida molt dolenta”. “Creiem que cal recuperar els r√®gims h√≠drics depurant adequadament totes les aig√ľes urbanes com a drenatge agr√≠cola i, evidentment, cal utilitzar una part de les aig√ľes del X√ļquer en la pr√≤pia restauraci√≥ de L’Albufera”, ha afegit.

D’altra banda, Cebri√°n ha detallat que els 48 espais de zones humides de la Comunitat s√≥n “vertaderes joies per tots els valors que contenen”, alhora que ha ressaltat l'”enorme capacitat de regeneraci√≥ natural” d’aquestes zones.

La confer√®ncia Living Lakes, que es desenvolupar√† a Val√®ncia des d’aquest dimarts fins a aquest dijous, comptar√† amb diferents confer√®ncies, trobades, taules redones i intercanvi d’experi√®ncies.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + setze =