25n
25N
25N

Albira el Camp del Túria com un vertader íber

El Puntal dels Llop ofereix l’oportunitat de passejar pel poblat íber completament excavat

Albira el Camp del Túria com un vertader íber

Combinar cultura amb esport sempre és una bona idea. La Comunitat Valenciana està plena de racons on descobrir el present i passat. Molt prop de València, a uns 40 quilòmetres (poc més de mitja hora amb cotxe) es troba la població d’Olocau. Este xicotet municipi del Camp del Túria té en el seu territori un dels poblats ibers, el Puntal dels Llops, més importants i atractius de la Comunitat doncs està totalment excavat i és completament visitable, a més d’estar envoltat d’un meravellós paisatge com és la Serra Calderona.

El Puntal dels Llops és un poblat iber que data de l’edat de Bronze i que a més pot veure’s una nova construcció que respon al moment àlgid dels ibers. Esta segona etapa va finalitzar amb un incendi i la destrucció del poblat tal com demostren les excavacions realitzades en el lloc i podria ser part de la Segona Guerra Púnica (219-201 AC) que dóna pas a l’ocupació romana del territori.

moliibericPer accedir al poblat el primer que es descobreix és la Talaia i la muralla, de la qual queden restes i es pot recórrer part. Una vegada dins es pot gaudir del carrer central i els habitatges, s’intueix que en el poblat podria viure al voltant de 30 persones que com a cap podrien tenir a un senyor de l’elit ibera.

Sobre el poblat de l’edat de Bronze es va construir una nova localitat que està ordenada per un carrer central on es poden observar els habitatges. Les de la part dreta compten amb menys restes en ser menys profundes que les de l’esquerra que es recolzaven en la muralla. Una d’elles, segons els objectes que es van trobar durant les excavacions podria realitzar funcions de santuari i la resta estaven dedicades a labors quotidianes com teixir, moldre gra, extracció de minerals (plata i plom). Les cases tenien cobertes formades per branques i fang, s’orientaven cap a un costat i, com a element de suport, comptaven amb pals de fusta.

Una vegada recorregut el poblat, un puc gaudir de la meravellosa visió del Camp del Túria doncs la fortalesa del Puntal dels Llops dominava gran part de l’Edetània de l’època. Es pot veure Llíra, Olocau, Marines Vell, Gàtova, València, el mar i la silueta de la Serra del Montgó (si el dia acompanya).

puntal-llops_0Amb accés lliure al jaciment, també es pot concertar visites guiades totalment gratuïtes en l’Oficina de Turisme local (dimecres a diumenge, de 10 a 14 h. 672794404 – puntal.llops@olocau.es). Per a accedir al Portal dels Llops és necessari fer una xicoteta ruta senderista. Deixant el cotxe en el cementeri d’Olocau i seguint la tàpia del mateix s’accedeix a la sendera que porta al cim. Caldrà agafar la sendera de la dreta en arribar al primer encreuament i després caldrà anar amb compte amb el gir de 180 graus que realitza la sendera per a afrontar la pujada al Puntal dels Llops. Esta és una activitat que segur enamorarà als més xicotets i una ruta que poden fer sense problemes doncs la distància que cal recórrer a peu no és molt llarga.

Els amants de la naturalesa, de la història, dels bons paisatges gaudiran com a xiquets visitant este jaciment que es troba a tir de pedra de València. Uns 40 quilòmetres et separen de sentir-te com un vertader iber vigilant el Camp del Túria en l’època en la qual eixe camp era Edetània.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =

museo prehistoria