Marina Albiol defensarà el valencià com a llengua oficial de la Unió Europea

Presentarà una esmena a l’informe “Estàndards mínims per a les minories culturals de la UE” per a incloure el valencià com a llengua oficial

Guardar

marza_brusellas
marza_brusellas

El Dia Europeu de les Llengües (ahir, 26 de setembre) és una jornada on es rep homenatge a la diversitat i riquesa lingüística del continent, que segons la Unió Europea té 24 llengües oficials. No obstant això, el català no es troba entre aquestes, motiu pel qual Marina Albiol, portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu, presentarà una esmena en l'informe "Estàndards mínims per a les minories culturals de la UE" que es votarà en octubre en l'Eurocambra, segons ha anunciat.

En la votació d'aquest informe, elaborat per la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns, Albiol defensarà el valencià com a llengua oficial de la Unió Europea perquè "Europa no pot continuar pretenent que es vulneren drets bàsics de milions de ciutadans, com ara el d'expressar-se en la seua pròpia llengua", explica. D'aquesta manera, seria la institució europea qui marque les línies del català i no els Estats, segons la normativa multilingüística de la Unió Europea.

A més, en referència al Dia Europeu de les Llengües celebrat ahir, l'eurodiputada reclama que hauria de ser una jornada on "cal reivindicar més que celebrar, ja que l'Estat espanyol no compleix amb els compromisos de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries". En concret, Albiol denuncia que els valencianoparlants no poden comunicar-se en la seua llengua en el Parlament Europeu, ni dirigir-se a cossos de seguretat o administracions com la de Justícia i que, a més, TVE no té programació en altra llengua que no siga el castellà, com indica la Carta.

"Europa no pot continuar permetent que es vulneren els compromisos que propugnen les institucions europees. Per això, el que ha de fer és habilitar els instruments necessaris per a portar-los a la pràctica", denuncia l'eurodiputada d'EUPV.  "Resulta molt contradictori que per una banda la UE reconega la necessitat de protegir les llengües com al valuós patrimoni cultural que són, i alhora impedisca el seu ús oficial als ciutadans i ciutadanes que mantenen viu aquest patrimoni".

L'Europa multilingüe

Segons la Unió Europea, Europa compta actualment amb 24 llengües oficials: alemany, búlgar, xec, croata, danés, eslovac, espanyol, estonià, finés, francés, grec, hongarés, anglés, irlandés, italià, letó, lituà, maltés, neerlandés, polonés, portugués, romanés i suec.

D'altra banda, en la UE hi ha més de 60 llengües regionals o minoritàries autòctones que compten amb un total de 40 milions de parlants, entre les que es troben l'euskera o el català. En aquest aspecte, Albiol discrepa amb la consideració del català i opina: "fins que la nostra llengua no tinga l'estatus que li correspon com a la 14a llengua en nombre d'usuaris d'Europa, els catalanoparlants haurem de seguir patint discriminació i sentint-nos ciutadans i ciutadanes de segona que no podem exercir el dret a expressar-nos lliurement".

En 2012, l'enquesta d'Eurobaròmetre sobre els europeus i les seues llengües va revelar que l'actitud dels europeus cap al multilingüisme és molt positiva. En concret, el 98% considera que el domini d'idiomes estrangers serà beneficiós per als seus fills; el 88% opina que és d'utilitat saber idiomes i el 77% creu que millorar les competències lingüístiques hauria de ser una prioritat lingüística.

 

Arxivat a:

Destacats