25n
25N
25N

Alberto Torralba: 'Amb la Setmana de la Memòria Històrica volem tancar ferides del passat'

ins diumenge que ve, Paiporta celebra la Setmana de la Memòria Històrica

Alberto Torralba: 'Amb la Setmana de la Memòria Històrica volem tancar ferides del passat'
05/04/2017 -

Fins al pròxim 9 d’abril, els veïns de Paiporta estan gaudint de la primera edició de la Setmana de la Memòria Històrica. Teatre, poesia, testimoniatges, cinema, literatura i música inunden els carrers d’aquesta localitat valenciana per a difondre quina és la història de Paiporta, i donar a conéixer la part que ha estat oculta durant dècades.

València Extra ha parlat amb Alberto Torralba, regidor de Cultural de l’Ajuntament de Paiporta, que ens ha explicat quin és el principal objectiu d’aquesta proposta. ‘L’objectiu principal és fer valdre la llei 52/2007 de la Memòria Històrica. Per això, hem organitzat diferents activitats culturals per a informar dels esdeveniments que van ocórrer durant la guerra del 36 al 39, i durant la postguerra i la dictadura franquista. Totes aquestes activitats és el resultat d’un treball que es porta fent des de l’any passat, ja que des de l’Ajuntament vam crear un grup de treball, en el qual comptem amb una historiadora, que ha anat recopilats totes aquestes dades, però també ha parlat amb valencians represaliats’.

Així mateix, el regidor de Cultura ha assegurat que ‘hem comptat amb una subvenció de la Diputació de València, gràcies a la qual hem pogut contactar i realitzar entrevistes audiovisuals a persones que van estar presents durant la guerra. Així i tot, volem tornar a demanar una altra subvenció per a continuar fent la recopilació de tot el material que permeta recopilar la història de Paiporta. I és que el bàndol vencedor va crear la seua història, però la història de l’altra part està deteriorada i desinformada, i el que estem fent és recopilar tota la informació per a crear una història científica, i no partidista’.

Finalment, Alberto Torralba ha volgut afegir que ‘a qui ens diuen, Per què voleu obrir les ferides de passat? Nosaltres els diem que el que volem és tancar-les. Parafrasejant a Marcos Ana, no podem passar una pàgina sense llegir-la. I això és el que estem fent’.

Quant a les activitats que se celebraran durant aquests dies amb motiu de la Setmana de la Memòria Històrica de Paiporta, ens ha informat que ‘aquest dijous, en l’Auditori Municipal, es durà a terme un recital de poesia en homenatge a Miguel Hernández. El divendres, i dins del cinefòrum que hem creat enguany, es projectarà un documental sobre el metge Peset. El dissabte, hi haurà un acte una mica polèmic, al que acudiran Willy Toledo, Javier Gutiérrez i Luis Bermejo, en el qual es representarà l’obra ‘El Rey’. És polèmic perquè es representarà la vida de Juan Carlos de Borbó i l’ús que el sistema ha fet sobre la figura del monarca. Finalment, el diumenge, tindrà lloc un acte molt emotiu. El Cor Unió Musical actuarà, recitarà i dramatitzarà, però també es llegiran documents reals de Paiporta, com per exemple les cartes d’alguns presos’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × dos =

museo prehistoria