caixa popular

Alberto Torralba: "En el Premi Carolina Planells, la gent vol aportar la seua creació en la lluita contra el maltractament"

L’any passat es van presentar 92 obres a estos premis

Alberto Torralba: "En el Premi Carolina Planells, la gent vol aportar la seua creació en la lluita contra el maltractament"

La violència de gènere ocupa la pàgina negra dels mitjans de comunicació. En este 2017, un total de 31 dones han sigut assassinades en mans de les seues parelles o exparelles. La situació és molt preocupant perquè les morts han augmentat respecte a l’any passat, 6 més. Polítics, societat civil i mitjans de comunicació hem de lluitar per acabar amb este flagell social. Per això, l’Ajuntament de Paiporta porta una de les iniciatives que ja és tot un referent nacional, el Premi Carolina Planells. En concret, estos premis reten homenatge a una paiportina assassinada en un crim masclista. Enguany celebren la desena edició on cada vegada se sumen més persones.

En concret, la setmana passada l’Ajuntament de Paiporta presentava les bases de la desena edició dels Premis Carolina Planells. 10 anys d’este concurs de narrativa curta contra la violència de gènere i ja és tot un referent nacional. Enguany com a principal novetat, s’incorpora un accèssit per a obres escrites en valencià. Hui parlem amb Alberto Torralba, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Paiporta de l’evolució i consolidació d’estos premis.

Quina ha sigut l’evolució dels premis Carolina Planells?

Sobretot hem fet una aposta per la difusió que fem per tot arreu i cada vegada té més acollida. Amb esta desena edició estos premis ja comencen a prendre renom.

Com a principal novetat, enguany hem ampliat amb un accèssit per a les narracions escrites en valencià amb la intenció de reforçar la nostra llengua que és un dels objectius del nostre equip de govern. Des del govern volem recolzar eixa gent que s’esforça perquè d’alguna manera està en desigualtat i volem donar suport eixe treball.

De fet, els premis permeten presentar les obres en valencià o en castellà. Per què fer un accèssit en valencià?

És un aposta del consistori per la nostra llengua. Nosaltres tenim en compte la creativitat, el tema però també tenim en compte la qualitat literària tant en castellà com en valencià.

En estes 9 edicions, hi ha coses curioses. Per exemple hi ha una dona que es presenta quasi tots els anys, és de Valladolid o Zamora i que el que fa és traduir l’obra al valencià amb una ferramenta de traducció.

L’accèssit se suma a la resta de premis. Hi ha categoria d’adults i juvenil. Dins de la categoria d’adults es premia amb 600 euros i de juvenil de 300 euros. També, tenim un al·licient per a la gent de Paiporta, empadronats ací. En concret, tenim una dotació econòmica de 300 euros per adults i 150 per juvenil. Ara hem establert este accèssit per a la persona que no haja estat premiada en els altres premis i comptarà amb una dotació de 300 euros.

L’any passat es van presentar un total de 92 obres. Què suposa per a un regidor de cultura vore l’alta participació?

Jo crec que la gent s’implica per la temàtica i perquè cada vegada està més sensibilitzada. Sobretot, crec que la gent vol aportar la seua creació en la lluita contra el maltractament i la desigualtat de la dona. Aleshores aprofita estes convocatòries per a ficar el seu granet de sorra per a mantenir la lluita.

Quina resposta teniu dels veïns i veïnes de Paiporta per estos premis?

Sobretot, ací a Paiporta hi ha mestres que en les seues activitats promouen la participació dels alumnes en estos premis com un exercici d’institut i d’escola. És una manifestació més de la lluita on la part literària és molt important.

Des del govern, fem accions integrals en la lluita contra la violència de gènere. Un exemple, instauràrem el darrer dimecres de cada mes una acció on ens concentrem en la porta de l’Ajuntament a les 12 de migdia i fem un manifest. Cada vegada la gent es concentra més en este acte.

Quina és la línia de futur que li agradaria a Alberto Torralba d’estos premis Carolina Planells?

Nosaltres volem donar renom al premi amb un jurat destacat i pujar el nivell de les obres. Això no obstant, implica donar més pressupost al premi però ara mateix hi ha moltes prioritats com l’ocupació o el benestar social.

Com cada any, nosaltres fem una edició on arrepleguem les obres premiades i les finalistes i anem pel llibre 10. La veritat és que és una enquadernació rústica que és agradable de tindre en col·lecció.

Per a mi és un plaer tindre este premi. Nosaltres tenim clar que esta lluita ha de ser integral en totes les activitats de l’Ajuntament.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018