caixa popular

Arriba Alakazum!, el nou joc del creador de La Fallera Calavera

Arriba Alakazum!, el nou joc del creador de La Fallera Calavera
03/08/2018 -

Halloween! Fast Food! Black Friday! La invasió cultural nord-americana ja ha arribat! Però una bruixa valenciana, una catalana, un gallega, un basca i una andalusa plantaran cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i… les seues pròpies tradicions! Amb esta divertida (i crítica) premissa naix “Alakazum! Bruixes i tradicions”, un joc de cartes que vol anar més enllà del pur entreteniment per divulgar el ric patrimoni etnològic i mitològic de diversos territoris de la península Ibèrica. Tot això mentre es llança un dard satíric a la globalització cultural.

El joc, que consta d’una baralla de 104 cartes, un dau i altres elements, ofereix partides de 30 minuts per fins a cinc jugadors i en ell es poden trobar elements tan coneguts de la cultura valenciana com l’arròs al forn, la manta i el cabasset o una bruixa anomenada Vicentica. Les chirigotas de Cadis, el tió de Nadal català, la Santa Compaña gallega o l’aizkolari basc són alguns dels personatges d’altres territoris presents en Alakazum! La proposta no només ofereix un ric catàleg de tradicions, sinó que a més aposta fermament pel plurilingüisme. Cada personatge té una frase, refrany o cançó típica en la llengua del seu territori i les instruccions estan en valencià, castellà, gallec i euskera.

Mecànica del joc

El joc està recomanat tant per a adults com per a xiquets de més de 10 anys. En Alakazum!, els jugadors es posen a la pell d’una bruixa. Han d’acumular 8 o més punts de la mateixa cultura -valenciana, catalana, gallega, basca o andalusa- per conjurar el poderós sortilegi Alakazum i derrotar així una tradició d’Estats Units. Per sumar punts, els jugadors han de col·leccionar personatges del mateix territori i anar augmentant el nivell d’estos personatges per fer-los més forts. El primer jugador que conjure un Alakazum i derrote així una tradició “invasora”, guanya la partida!

Seguint les passes de “La Fallera Calavera”

Alakazum! és obra del denier Enric Aguilar, que el 2014 va publicar el seu primer joc de cartes: La Fallera Calavera. En este projecte, editat exclusivament en valencià, una fallera zombi morta en una mascletà torna a la vida per venjar la seua mort i només hi ha una manera de calmar-la: cuinar una autèntica paella. Després del gran èxit aconseguit -20.000 unitats venudes, una segona part del joc i una novel·la homònima basada en la baralla de cartes-, Enric Aguilar pretén dur a altres territoris una experiència similar. “Molts ens demanaven traduir La Fallera Calavera al castellà per donar-la a conèixer fora de València, però no ens semblava bona idea, ja que els referents i personatges seguien sent massa valencians. Així que vam crear Alakazum!, que ret homenatge a tradicions i elements de cinc llocs amb una identitat molt marcada “, comenta l’autor.

Disponibilitat d’Alakazum!

Alakazum! Bruixes i tradicions” es publica amb el segell editorial d’Enric Aguilar, Zombi Paella, a un PVP de 18,95 €, i pot comprar-se a la seua web zombipaella.com a partir del 3 d’agost, així com a Amazon, altres botigues on-line i més de cent punts de venda físics, la majoria d’ells al territori valencià.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + sis =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris