25n
25N
25N

Els escolapis s'uneixen "al ritme del Congo" per a recolzar els projectes en Àfrica

Prop de 64 col·legis escolapis de tot el món participaran enguany en la campanya de solidaritat “Al ritme de Congo” de la Fundació Itaka- Escolapios.

05/12/2018 -

La Fundació Itaka- Escolapios comença per setè any consecutiu la seua campanya de solidaritat conjunta, que acostarà a uns 64 col·legis i centres socioeducatius de l’Escola Pia del món la realitat de República Democràtica de Congo, sota el lema “Al ritme de Congo”.

Congo, el segon país més gran d’Àfrica, amb una gran biodiversitat i grans recursos minerals és, no obstant això, un dels països més pobres del món, ocupant el lloc 176 de 188 en l’Índex de Desenvolupament Humà de les Nacions Unides en 2017.

El país viu grans dificultats i manques com a conseqüència de guerres, falta de sanejament i higiene, i malalties, la qual cosa afecta en major mesura a dones i, sobretot, xiquets, xiquetes i joves. Es calcula que només en la capital, Kinshasa, hi ha més de 20.000 xiquets i xiquetes del carrer; en el país, uns 30.000 menors estan incorporats a grups armats i més de 40.000 treballen en les mines per poc més d’un dòlar al dia, extraient minerals com el coltà o el cobalt que després es portaran en brut altres països per al seu benefici. En aquest context, les dones i les xiquetes són les principals víctimes, utilitzades en moltes ocasions com arma de guerra i sense cap poder de decisió.

Els escolapis, que van arribar a RD Congo en 2014, estan desenvolupant diversos projectes tant a Kinshasa com en Kikonka, una localitat a 100 quilòmetres de la capital. A més de l’acolliment de xiquets i xiquetes del carrer, l’Escola Pia vol construir dos pous d’aigua potable per a proveir a les escoles que tenen allí i els seus barris; rehabilitar una de les escoles i dotar-la dels materials necessaris per a la millora de la qualitat educativa, i recolzar l’apoderament de les dones gràcies a un programa de formació en Kikonka. 

La campanya solidària “Al ritme de Congo” que ara es llança mostrarà aquesta realitat a més de 47.000 alumnes i alumnes dels col·legis escolapis de tot el món, amb l’objectiu que òbriguen els ulls al que els envolta, se senten part responsable en la transformació social i, en concret, col·laboren amb els projectes escolapis a Congo. La campanya de la Fundació Itaka- Escolapios, amb seu en 16 localitats d’Espanya, arribarà també a Camerun, Brasil, Indonèsia, Bolívia, Veneçuela, Filipines, Senegal, Mèxic, Gabon i República Dominicana.

Per a açò, la Fundació Itaka-Escolapios proposa amb la campanya “Al ritme de Congo” un viatge que té com a fil conductor la música i la infància, que ens acosta al país africà gràcies a uns personatges ja coneguts pels xiquets i xiquetes dels col·legis escolapis: Calasanz, Marine, Jiwa, Bla, Sukal, Quisap i dos nous components de l’anomenada Expedició Itaka- Escolapios: Elykia i Esengo, una adolescent i una xiqueta congolesa que s’uneixen per a mostrar el seu país i tota la seua fortalesa i les seues ganes de tirar endavant per si mateixos que tenen a Congo.

La campanya compta amb materials adaptats a les diferents edats i presentats per cadascun dels personatges: Des d’una activitat en la qual es treballa la fam i la pobresa, i que té com a conclusió el cultiu d’una planta de tomaques; fins a un photocall, un escape room virtual sobre la realitat de Congo, o una dinàmica sobre els prejudicis per a acabar amb rumors i mites a tots els nivells; passant per una activitat que pretén ser conjunta per a tots els centres educatius en la qual cantaran una cançó típica congolesa en lingala, un dels idiomes oficials del país.

Itaka-Escolapios és una Fundació creada i impulsada per l’Ordre religiosa de l’Escola Pia i les fraternitats escolàpies. La Fundació aposta per l’educació de les persones més desfavorides com la millor manera de transformar el món i preparar un matí millor, fent que les noves generacions aporten amb responsabilitat el millor de si mateixos.

L’any passat, gràcies a la campanya escolar “El tresor de Senegal” es va enviar un total de 226.424 euros cinc internats de xiquets i xiquetes a Senegal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + nou =

bombers
CCCC
bombers