25n
25N
25N

Ajuntament inverteix 4 milions en la potabilitzadora del Realó per millorar el sabor de l'aigua de l'aixeta

Ajuntament inverteix 4 milions en la potabilitzadora del Realó per millorar el sabor de l'aigua de l'aixeta
04/12/2018 -

L’Ajuntament de València ha invertit prop de quatre milions d’euros en una actuació en la planta potabilitzadora del Realó a Picassent –que subministra a la ciutat–, per eliminar les substàncies presents en l’aigua que proveeix aquesta infraestructura i que li confereixen un “regust de terra”.

El regidor de Cicle Integral de l’Aigua, Vicent *Sarrià, ha visitat aquest dimarts la planta, on ha explicat que “la primera fase d’aquesta inversió durarà 18 mesos i permetrà a partir de 2022 un aigua amb sabor de molta qualitat, amb un nivell de duresa molt més baix de l’actual i totes les garanties sanitàries, que ja té”, segons ha indicat el consistori en un comunicat.

*Sarrià ha explicat que aquestes actuacions suposen “una de les obres d’inversió més importants d’aquest any en una de les dues plantes potabilitzadores que gestiona i són propietat de l’Ajuntament de València, però que proveeixen a 1.600.000 persones del conjunt de l’àrea metropolitana”.

L’edil ha ressaltat que està intervenció està dirigida a “millorar el sabor, el gust i l’olor de l’aigua, alguna cosa que incideix en la percepció que els ciutadans tenen d’un objecte de consum diari i constant com és l’aigua potable de tota la ciutat i l’àrea metropolitana”. “Per això, vam entendre des de l’Ajuntament i l’Entitat Metropolitana que era necessari donar-li una solució”, ha afegit.

En concret, s’està instal·lant un sistema de generació, dosatge i mescla d’ozó, o el que es denomina, tractament de pre-ozonització. La durada de les obres és d’un any i mig i es requerirà una segona fase per cobrir el cent per cent del cabal de la planta. Aquesta actuació, que en el seu conjunt suma 9,4 milions d’euros, està inclosa en el Pla d’Inversions en Plantes Potabilitzadores.

UN SISTEMA “PIONER”

El sistema de pre-ozonització és “pioner” i ja s’ha provat reeixidament en la planta pilot instal·lada en la potabilitzadora del Realó (Picassent), que ha funcionat en proves durant els últims mesos, segons ha explicat Aigües de València en un comunicat.

Com a pas previ a la redacció del present projecte, l’any 2016, es van efectuar una sèrie d’assajos pilot en El Realó per determinar la idoneïtat dels tractaments de peroxidació a aplicar. Es va concloure l’efectivitat de la combinació d’ozó (O3) i aigua oxigenada (H2O2) en la millora de la qualitat de l’aigua, especialment en l’eliminació d’olors i sabors.

Amb aquesta actuació es pretén resoldre els problemes d’olor i sabor de l’aigua subministrada des de la Planta Potabilitzadora del Realó, a causa de la presència de substàncies sàpides (geosmina i 2-metilisoborneol) al Canal Xúquer-Túria, així com millorar la desinfecció enfront de virus, bacteris, protozous i, últimament, musclo zebra.

MÉS DE 400 TASTOS

Així mateix, a través de campanyes de divulgació, s’ha informat als usuaris que des de 2017 es duen a terme diversos estudis de sabor i olor de l’aigua a la xarxa de distribució. Això ha suposat la realització de tastos sobre més de 400 mostres d’aigua en diferents punts de la xarxa de distribució en els dos últims anys.

Aquest pla de tastos, que tindrà continuïtat al llarg de diversos anys, permetrà l’obtenció de mapes dels sabors més rellevants detectats pels consumidors i servirà per a aplicar les millores en el tractament en plantes i a la xarxa de distribució.

Des de 2017, es realitzen proves pilot per a l’elecció del tipus de membranes de ultrafiltració més idoni, com a complement a les tècniques d’oxidació avançada en les plantes de tractament d’aigua potable.

Una vegada finalitze l’execució de les instal·lacions projectades en aquesta primera fase de la instal·lació d’oxidació avançada, la població beneficiada serà d’unes 500.000 persones, la qual cosa representa, aproximadament, un 30% de València i la seua Àrea Metropolitana. Una vegada finalitzada en 2021, la segona fase d’aquest projecte, la població beneficiada passarà a ser d’un milió de persones.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − huit =

CCCC
torrent