Air Nostrum entra a competir amb Renfe en l'AVE

Es tracta de les dues firmes a les quals Adif ha adjudicat en consell extraordinari capacitat per a entrar en l’AVE

Guardar

Un tren d'AVE
Un tren d'AVE

La companyia ferroviària pública francesa SNCF i el consorci integrat per Air Nostrum i Trenitalia han sigut seleccionats com els dos primers operadors que entraran a competir amb Renfe en transport de viatgers amb tren AVE quan el desembre de 2020 aquest mercat s'òbriga a la competència.

Es tracta de les dues empreses a les quals Adif ha adjudicat, en reunió extraordinària del seu consell d'administració, la capacitat per a operar en l'AVE que ha tret a concurs en el marc del procés de liberalització del ferrocarril.

En concret, Intermodalitat de Llevant (Ilsa), societat dels amos d' Air Nostrum, i el seu soci italià es quedaran amb el grup de circulacions i freqüències ferroviàries denominat 'B', que contempla posar en marxa 16 trens al dia en el conjunt dels tres corredors que s'obrin a la competència: l'AVE a Barcelona, l'AVE a Llevant i el que uneix Madrid amb Sevilla i Màlaga.

Del seu costat, l'SNCF, a través de la seua filial espanyola Rielsfera, s'ha fet amb el denominat paquet 'C' de serveis, el que comprén cinc circulacions al dia per aquestes tres mateixes línies.

Del seu costat, Renfe, tal com s'esperava, s'ha quedat amb el major paquet de serveis ferroviaris dels tres en lliça, el paquet 'A', que contempla un màxim d'un centenar de freqüències diàries en el conjunt dels tres corredors, atés que, de moment, és l'únic operador amb capacitat per a prestar-lo.

El model d'obertura del ferrocarril a la competència dissenyat per la companyia que presideix Isabel Pardo suposa que la capacitat oferida permeta elevar en fins a un 65% les freqüències de trens que actualment es presten en aquestes línies.

Una vegada que Adif ha adjudicat aquests 'paquets' de serveis en la xarxa AVE, el següent pas, previst ja per als primers mesos de 2020, serà signar amb ells els corresponents acords marc. D'aquesta forma, les empreses adjudicatàries compten amb un termini de quasi un any per a anar dissenyant i preparant els seus plans de negoci i poder així començar a donar servei de transport de viatgers amb tren a partir del 14 de desembre de 2020, quan aquest sector es liberalitza en tota la UE.

La resta de companyies que han competit per a posicionar-se en el mercat de l'AVE i que, de moment, no aconsegueixen entrar són la signatura andalusa Eco Rail, el grup format per Talgo, Globalia i el fons Trilantic, i el conformat per les companyies de concessions Globalvía i Moventia.

Amb l'obertura a la competència en el transport amb tren es pretén traure el màxim partit i rendibilitzar la xarxa AVE espanyola, en la construcció del qual s'han invertit 51.000 milions d'euros, i que, amb els seus 3.200 quilòmetres de longitud, és la segona major del món per darrere de la Xina i la més llarga d'Europa.

Així mateix, es pretén atraure a un major nombre de viatgers cap al ferrocarril, que a més és el mitjà de transport més sostenible, i abaratir el preu dels bitllets de tren AVE.

Destacats