caixa popular

AIJU desenvolupa una planta pilot que obté un 25% d'Òxid de zinc per cada quilo de Zámak

Demà se celebra un esdeveniment en el qual es mostrarà la planta pilot i s’analitzarà el potencial d’estos desenvolupaments en les indústries química, del cautxú/ EVA i altres aplicacions que usen ZnO en els seus processos

AIJU desenvolupa una planta pilot que obté un 25% d'Òxid de zinc per cada quilo de Zámak
24/05/2017 -

El Centre Tecnològic –AIJU- ha desenvolupat i ha posat a punt una planta pilot preindustrial capaç de valorar residus procedents de la transformació del Zámak -obtenció de sivelles, cotxes de miniatura, o poms-.

El rendiment operatiu de la planta és del 25%, és a dir, permet obtenir 250 gr. d’òxid de zinc (ZnO) per cada quilo de residus processats. El ZnO obtingut té unes propietats que milloren les dels òxids utilitzats en el mercat actualment.

La valorització d’este material, que fins al moment s’utilitzava com a deixalla, al costat de l’engegada d’esta planta pilot, obri la porta d’esta troballa a nombroses aplicacions per a la indústria química.

En concret, el projecte Greenzo, al qual pertany este desenvolupament, ha validat l’ús d’este Òxid de Zinc com a suport de catalitzadors en reaccions de reformat de bioetanol i com a agent iniciador de la vulcanització de peces de cautxú i de eva expandit.

La planta ha passat per diversos processos. En un primer moment, es va definir la seqüència òptima de funcionament dels diferents mòduls que la conformen. Posteriorment, es va dissenyar cadascun dels mòduls, i en última instància es va definir el sistema de control i automatització més adequat per al correcte funcionament de la planta.

D’esta manera, un 25% dels residus entrants es convertiran en ZnO de qualitat capaç de complir els requeriments dels catalitzadors per a reformat d’etanol i articles de cautxú/eva.

Els resultats obtinguts de les dues aplicacions industrials testades en el projecte han sigut molt positius, ja que milloren els obtinguts utilitzant Òxid de zinc comercial. Per açò, demà 25 de maig se celebra en AIJU una jornada en la qual es mostrarà la planta pilot i s’explicarà el seu funcionament.

 

Millora de temps

En el cas de la vulcanització, en peces de cautxú i goma, s’ha detectat que les impureses presents en l’Òxid de zinc obtingut han permés reduir els temps per a este procés en un 10%. La vulcanització és un procés mitjançant el qual es calfa el cautxú cru en presència de sofre per a tornar-ho més dur i resistent al fred.

Així mateix s’ha observat com, este òxid de zinc obtingut, influeix en la tonalitat de la goma vulcanitzada, per la qual cosa és vàlid per al seu ús en colors foscos.

 

Projecte Greenzo

El projecte Greenzo s’ha desenvolupat en tres anys i finalitza el 31 de maig de 2017. El seu objectiu ha sigut el disseny, desenvolupament i posada a punt d’una planta pilot preindustrial que permeta valoritzar els residus metàl·lics no ferris derivats del procés industrial de la transformació del Zámak. Para, d’esta manera, obtenir òxid de zinc com a subproducte, el qual pot ser utilitzat en la indústria química.

És finançat per la Comissió Europea, a través de l’instrument financer LIFE13 ENV/ÉS/000173. El projecte està coordinat per AIJU i participat pel centre de recerca ITQ-CSIC i les empreses Worteurop, S.L. i Cautxús Karey, S.A.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 8 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats