caixa popular

Agricultura manté la vigilància davant de la Xylella sense trobar positius del bacteri a València i Castelló

Agricultura manté la vigilància davant de la Xylella sense trobar positius del bacteri a València i Castelló
12/09/2017 -

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat davant dels alcaldes de les províncies de Castelló i València que manté la vigilància enfront de l’amenaça de la Xylella fastidiosa, amb especial atenció a les oliveres i ametlers, i que les mostres preses en vivers i plantacions d’ambdúes províncies continuen donant negatiu. Fins al moment, els únics positius s’han donat en el brot inicial detectat entorn de la Marina d’Alacant.

Precisament va ser a Alacant on va arrancar el cicle de reunions amb representants municipals organitzat en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) la setmana passada. En dos actes celebrats este matí a Castelló i València, i acompanyada per Vicent Gil, secretari general de la FVMP, i Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d’Agricultura, Elena Cebrián ha indicat que s’han intensificat els treballs d’inspecció, prospecció i anàlisi en tota la Comunitat Valenciana. En la província d’Alacant, la malaltia ha afectat només cultius d’ametlers en els focus de les Marines Alta i Baixa i el Comtat. Tampoc hi ha empremtes de Xylella en els vectors (insectes) trobats.

La consellera ha explicat que totes les mostres que han donat positiu fins a la data només han sigut d’ametler, de la subespècie múltiplex i que, en les parcel·les infectades i a 150 metres a la redona (50 metres més del que prescriu la norma), es realitzen tractaments insecticides contra els possibles vectors. A continuació es procedix a l’arrancada i destrucció del material afectat per trituració en la mateixa parcel·la, segons les obligacions previstes en l’article 6 de la Decisió europea 2015/879 i les seues modificacions. Fins ara s’han arrancat entorn de 300 arbres en una superfície d’aproximadament 14 hectàrees a Alacant.

La conselleria desenvolupa les mesures previstes en el Pla de Contingència de la Comunitat Valenciana, intensificant les anàlisis, mostrejos, inspeccions i prospeccions en plantacions, vivers i jardins, i aplicant les mesures preventives de trampege, amb més de 1.160 punts de control dels insectes vectors, estratègicament situats.

Elena Cebrián ha transmés als regidors els avanços en la preparació de l’ordre d’indemnitzacions, per a l’aplicació de la qual s’ha encarregat un estudi a la Universitat Politècnica de València. També ha recordat que després de la detecció del primer brot de Xylella, la Conselleria va preparar un Pla d’Acció -basat en els plans de contingència vigents- que es va remetre al Ministeri i la UE. El pla inclou la descripció de l’estructura i l’organització de les prospeccions en marxa i establix el nombre d’exàmens visuals, mostres i anàlisi de laboratori que hauran d’incloure, així com la metodologia.

Mostrejos realitzats

Fins ara, s’han arreplegat 2.150 mostres a la Comunitat Valenciana 1.070 a València (a causa d’una gran concentració de vivers), 805 a Alacant i 275 a Castelló. El nombre total de vivers examinats ha sigut 1.487.

A la província de València, 942 mostres corresponen a vivers i 128 a plantacions i jardins. En la província d’Alacant, 385 a vivers i 420 a plantacions i jardins. A Castelló 160 són de vivers i 115 de plantacions i jardins.

La conselleria disposa d’una pàgina web específica (https://www.xylella.es) i ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000) i un adreça electrònica xylella@gva.es per a atendre totes les consultes i avisos que puguen sorgir. Així mateix, actualitza la informació disponible sobre plagues en: http://www.agroambient.gva.es/web/agricultura/plagas-y-malas-hierbas.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + 8 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats