caixa popular

Agricultura impulsa l'accessibilitat a la informació en prevenció d'incendis forestals

Agricultura impulsa l'accessibilitat a la informació en prevenció d'incendis forestals
05/08/2017 -

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha posat a disposició pública en la seua pàgina web la cartografia i estadística en prevenció d’incendis forestals. Un dels objectius és que els municipis de la Comunitat Valenciana puguen redactar els seus propis plans locals de prevenció d’incendis forestals, complint amb l’article 55.3 de la Llei 3/1993 Forestal de la Comunitat Valenciana.

La cartografia correspon a les infraestructures de prevenció d’incendis forestals planificades en els plans de prevenció d’incendis forestals de demarcació. Aquests plans constitueixen la xarxa bàsica d’infraestructures de defensa contra incendis que té aprovada la Generalitat en la seua planificació general, i que hauran de completar els municipis a nivell local quan elaboren els seus plans locals de prevenció d’incendis forestals.

A la cartografia s’accedeix des de la web de la Conselleria, en l’apartat ‘Planificació’ i, dins d’este, en ‘Cartografia descargable’, on es troben els 11 plans de prevenció d’incendis forestals de demarcació.

Es descarrega com a arxiu comprimit en format .zip i, dins d’este, es troben les capes o shapes (.shp) georeferenciades i amb metadades corresponents a la xarxa viària, la xarxa hídrica i la xarxa d’àrees tallafocs. En el mateix apartat ‘Planificació’, existeix un enllaç per a poder conéixer a quina demarcació correspon el municipi que es desitge consultar.

La mateixa informació cartogràfica es pot trobar també a través del visor web de cartografia temàtica de la Generalitat, seleccionant les següents capes: Forestal / Prevenció d’Incendis / Planes de Demarcació. A més, s’ha habilitat el servei WMS públic. Per a obrir-ho, es precisa un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) professional.

La cartografia d’infraestructures de prevenció que ara es fa pública i accessible de forma directa integra tres xarxes. La xarxa viària permet l’accés al terreny forestal de forma ràpida i segura tant als mitjans de prevenció com als d’extinció. La xarxa hídrica assegura la disponibilitat, en tot moment, de recursos hídrics per als mitjans d’extinció terrestres i aeris. Finalment, la xarxa d’àrees tallafocs afavoreix la discontinuïtat de combustible, compartimentant el territori, i serveix de suport i zona de seguretat als mitjans en la feina de casa d’extinció.

Un altre recurs nou disponible públicament a través de la pàgina web de prevenció d’incendis i sensibilització és l’Estadística d’Incendis Forestals. El format de consulta o de descàrrega és un full de càlcul, on figura el nombre d’incendis per província, municipi, la causa de l’incendi, superfície forestal afectada, etc. La sèrie temporal que pot consultar-se públicament va des de l’any 1986 fins a l’any 2015.

Aquesta Estadística d’Incendis Forestals és accessible també a través des de la mateixa web de la conselleria, en l’apartat ‘Dades d’Incendis’, on també es troben els butlletins Espurna mensuals, que ofereixen dades provisionals de l’estadística d’incendis forestals per a la data de publicació d’aquest.

Des de la Direcció general de Prevenció d’Incendis Forestals s’està treballant en la nova pàgina web de prevenció d’incendis i sensibilització, amb la finalitat de facilitar la informació als ciutadans. Durant aquests últims mesos, s’ha canviat la seua estructura perquè el contingut siga més clar i accessible, i s’han afegit nous continguts (a més de la cartografia i les dades estadístiques), com són les actuacions post incendi, cartells d’avís de preemergència, la campanya de sensibilització 2017 #stopalfoc o la campanya de la interfície urbà forestal, entre altres novetats.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 2 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats