25n
Orgull
Orgull

Els agricultors organitzen un mercat extraordinari per a denunciar els "preus ruïnosos" de la creïlla i la ceba

Agricultors de Campanar, Benifaraig i Castellar vendran directament els seus productes aquest diumenge davant les Torres de Serrano

Els agricultors organitzen un mercat extraordinari per a denunciar els "preus ruïnosos" de la creïlla i la ceba
27/06/2021 -

L’Associació Per l’Horta ha organitzat un mercat extraordinari de la creïlla i la ceba per a aquest diumenge, 27 de juny, davant les Torres de Serrano de València, com a protesta pels “preus ruïnosos” que s’ofereixen als agricultors.

L’acció compte amb la col·laboració de les organitzacions professionals agràries AVA-Asaja, La Unió de Llauradors i Ramaders, la Coordinadora Llauradora del País Valencià-COAG i UPA-PV.

S’emmarca dins de la campanya ‘Ara, preus justos en l’horta’, que agrupa catorze entitats (organitzacions professionals agràries i associacions ecologistes) i ha rebut el suport del ple de l’Ajuntament de València i del Consell Alimentari Municipal.

La creació de mercats extraordinaris és un dels mecanismes recollits en el manifest ‘Ara, preus justos en l’horta’ davant campanyes amb els “preus afonats”, com passa actualment, recorden des de Per l’Horta.

“L’objectiu és cridar l’atenció de la ciutadania sobre la situació dels preus de creïlles i cebes a l’horta”, explica Marc Ferri, membre de Per l’Horta, qui ha alertat que els intermediaris estan oferint uns 6 cèntims per quilo, quan s’estima que, per davall dels 20 cèntims, cap dels dos cultius no és rendible. A més, cal tindre en compte que els preus de venda als supermercats solen estar al voltant de l’euro, ha agregat.

El mercat extraordinari es crea com una “oportunitat” per a oferir un punt de venda directa als llauradors de l’horta on vendre els seus productes personalment als consumidors, en aquest cas ceba i creïlla, cultius que es troben “en un moment ruïnós”, ha remarcat.

“Els consumidors podran adquirir productes procedents de l’horta sabent que la compra directa als productors és la garantia que els preus que es paguen són justos”, ha ressaltat.

El mercat, que se celebrarà entre les 10.00 i les 14.00 hores davant les Torres de Serrano, comptarà amb quatre llocs d’agricultors de Campanar, Benifaraig i Castellar.

CONSUMIDORS CONSCIENTS

‘Ara, preus justos en l’horta’ s’articula entorn de tres eixos principals dirigits a consumidors, supermercats i botigues, i les administracions valencianes.

A través d’un manifest sol·licita als consumidors que adopten “criteris de compra socialment responsables”, com la compra de proximitat o ecològica, sobre altres com el preu.

El paper fonamental que tenen els consumidors per a “mantindre una horta viva i un sector agrari digne” es pot demostrar també exigint responsabilitat a les administracions i grans superfícies perquè actuen en defensa dels agricultors, anima el text.

El manifest apel·la també als supermercats i botigues perquè aposten per productes de proximitat i paguen preus justos: “No és acceptable que els productors cobren menys del 20% del qual paga el consumidor”, adverteix.

Així mateix, el document recorda el paper que tenen les diferents administracions en qüestions com per exemple facilitar l’accés al consum de proximitat, afavorir la venda directa o aprovar etiquetatges identificatius, com la marca de producte de l’Horta que es contempla en la Llei de l’Horta.

A la recerca de SOLUCIONS

En les últimes setmanes les organitzacions professionals agràries i Per l’Horta s’han reunit sota el paraigua del Consell de l’Horta amb associacions de consumidors i amb l’associació de supermercats ASUCOVA i d’empreses de distribució ANGED per a trobar solucions en la problemàtica dels preus.

També han explorat la possibilitat d’arribar a vies de col·laboració amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) per a realitzar un estudi de costos de producció de les cebes i creïlles, a més d’altres productes de l’horta de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + 18 =