L'Agència Antifrau signa un conveni de col·laboració amb l'associació de 'whistleblowers' que presideix Hervé Falciani

Guardar

agencia_antifraude
agencia_antifraude

L'Agència Valenciana Antifrau, representada pel seu director, Joan A. Llinares, i l'Associació Tactical Whistleblower, representada pel seu president, l'enginyer de sistemes Hervé Falciani, han signat un Conveni de col·laboració per a establir un "canal permanent de comunicació i treball conjunt amb la finalitat de millorar l'eficàcia en el compliment d'objectius d'interés comú".

Tactical Whistleblower és una associació sense ànim de lucre constituïda a Espanya que "naix amb vocació de promoure l'ètica i la seguretat institucional, tant pública com privada mitjançant la investigació i l'aplicació de tecnologies com el blockchain i unes altres ja desenvolupades o en vies de desenvolupament", ha informat l'agència en un comunicat.

Antifrau contempla entre els seus objectius "la realització de plans preventius que reduïsquen els riscos que, en l'àmbit de les administracions i el sector públic, poden implicar males pràctiques fraudulentes o corruptes".

Així, es realitzen estudis sobre els potencials de les infraestructures tecnològiques que permeten incrementar el control efectiu d'aspectes com la contractació, les subvencions o les concessions, gràcies a la traçabilitat i transparència en els processos de licitació pública i de la despesa derivada, especialment en tot el que es refereix a l'execució verificada i real d'obres, serveis i subministraments així com de l'efectiu compliment de les obligacions vinculades a les subvencions públiques.

Aquest conveni marc, sense contingut econòmic, del qual es poden derivar instruments jurídics per a la realització d'activitats, estableix en les seues clàusules les modalitats de col·laboració i la manera en què aquestes s'establiran.

També es crea una comissió mixta de seguiment. El Conveni té una vigència de quatre anys, amb possibilitat de pròrroga de quatre anys addicionals.

Com a principals línies d'actuació, el conveni estableix la col·laboració per a la introducció, desenvolupament i implementació d'aplicacions tecnològiques que faciliten la lluita contra el frau i la corrupció en els àmbits de la contractació, les subvencions i les concessions públiques.

Així mateix, totes dues entitats es comprometen a cooperar en programes de formació de personal tècnic, d'administració i serveis.

A més, col·laboraran en les àrees de cooperació tècnica i de transferència de tecnologia, així com en temes de formació d'analistes i personal especialitzat en anàlisi de dades i en altres àmbits tecnològics i treballaran "conjuntament perquè es contemple en el marc jurídic de la Comunitat Valenciana la implementació en totes les seues administracions públiques d'aquesta eina tecnològica de traçabilitat, una vegada acabada".

Per a l'Agència Valenciana Antifrau és "un privilegi" disposar de col·laboradors com Falciani i "l'associació que presideix per a desenvolupar les seues funcions de prevenció, investigació, formació i lluita contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana".

Destacats