25n
Orgull
Orgull

El finançament i el Corredor Mediterrani, eixos de la trobada entre Puig i Aragonés

València serà hui l’escenari d’una reunió entre els presidents de la Comunitat Valenciana i Catalunya

El finançament i el Corredor Mediterrani, eixos de la trobada entre Puig i Aragonés

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, visita hui València per a reunir-se amb el seu homòleg valencià, Ximo Puig. L’objectiu de la trobada, tal com han afirmat les dues parts, és “abordar àmbits de col·laboració conjunta i enfortir la relació entre els dos governs“.

En concret, els temes versaran entorn de la gestió dels fons procedents de la Unió Europea, actuacions en matèria d’infraestructures que afecten la comunicació entre els dos territoris, reactivació econòmica o finançament, a més d’altres assumptes d’interés per a dos governs veïns que comparteixen vincles d’unió socials, econòmics i culturals.

Una nova presa de contacte entre totes dues autonomies després de posar en comú en els últims temps les polítiques que estan desplegant en matèria social i econòmica especialment dirigides a la recuperació de la crisi generada per la Covid-19.

NORMALITZAR RELACIONS

L’objectiu principal de la trobada de hui és “normalitzar relacions” amb Catalunya, ja que “no és raonable” que aquestes dues comunitats no tinguen relació, tal com va reconéixer el mateix Ximo Puig a mitjan juliol. I és que tots dos territoris tenen interessos comuns com el problema del finançament autonòmic i el Corredor Mediterrani. Per això, per a Puig és necessari el diàleg “ara i sempre”.

El president de la Comunitat Valenciana, que va fer aquestes declaracions després de la Conferència de Presidents a la qual no va assistir Aragonés, considerava necessari que Catalunya estiga present en l’àmbit multilateral. “Necessitem que Catalunya participe del debat en el conjunt d’Espanya, i volem propiciar un ambient i una atmosfera favorable”, incidia.

FULL DE RUTA DE PUIG

Reunió entre Juan Espadas i Ximo Puig.

Aquesta trobada s’emmarca dins dels contactes que el president Puig ha començat a celebrar amb els seus homòlegs d’altres comunitats autònomes entre els quals destaca la recent cimera amb les Illes Balears celebrada a principis del mes de juliol o la pròxima trobada amb el president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, que tindrà lloc a mitjans d’aquest mes de setembre.

El president ha establit un full de ruta per a guanyar aliats enfront de l’infrafinançament territorial i la Generalitat Valenciana continua treballant per a aconseguir un pacte d’Estat entre tots els territoris que permeta dur a terme la reforma de l’actual model.

Per això, després de la fructífera cimera valencianobalear i després de la reunió de hui, l’executiu valencià ja prepara una nova trobada, aquesta vegada amb la Junta d’Andalusia. La comunitat andalusa és la tercera pitjor finançada de l’Estat, després de la Comunitat Valenciana i Múrcia, per la qual cosa es preveu que la jornada servirà per a acostar postures i enfortir la creació d’un front comú entre els territoris més perjudicats.

Aquest passat diumenge el secretari general del PSOE d’Andalusia, Juan Espadas, i el mateix Puig mantenien una trobada de treball a la província de Jaén per a “reforçar l’acord i la posició comuna del PSOE en totes dues comunitats autònomes entorn del nou model de finançament territorial”.

En aquest sentit, Andalusia ja compta amb una posició comuna del Parlament autonòmic, impulsada pel PSOE, i que va aconseguir el suport de la majoria de grups de la Cambra andalusa el març de 2018. Aquest dictamen recull “propostes concretes que han de servir de base per a la modificació del sistema de finançament autonòmic”.

Sobre la primera d’aquestes trobades, el responsable de les Relacions amb les Comunitats Autònomes de la Generalitat Valenciana, Jorge Alarte, qualificava d'”èxit” l’última cimera bilateral entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, una “línia iniciada per Ximo Puig per a estendre el diàleg sobre el nou model“.

El mateix Alarte considera “vital” per als interessos valencians comptar amb un nou sistema de finançament que “atenga el tracte desigual i injust que històricament ha vingut patint la Comunitat Valenciana” i ha incidit en què el nou model “permetrà disposar de més recursos”, la qual cosa “repercutirà en més sanitat pública i de millor qualitat, més educació pública i més polítiques socials”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 14 =