25n
25N
25N

Principals acusats del cas Blasco demanen respectar els pactes i que es cancel·le el judici per a "evitar un circ"

Principals acusats del cas Blasco demanen respectar els pactes i que es cancel·le el judici per a "evitar un circ"
20/05/2019 -

José Calatayud, advocat que defensa a Marc Llinares, un dels principals acusats en el judici per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití, ha plantejat en la sessió d’aquest dilluns que les acusacions particulars –Advocacia de la Generalitat– i popular –la Coordinadora Valenciana de ONGD– accepten els pactes de conformitat aconseguits entre Fiscalia Anticorrupció i la major part dels acusats i que es cancel·le la vista per a “evitar un circ”.

A aquesta sol·licitud s’ha sumat gran part de les defenses, entre elles la dels dos principals acusats, l’exconseller ‘popular’ Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni. Totes les acusacions s’han oposat, inclòs el fiscal, i el tribunal ha respost que aquesta qüestió es resoldrà “quan corresponga”.

El lletrat de l’excap d’àrea de l’extinta Conselleria de Solidaritat dirigida per Blasco ha anunciat a l’inici de la seua intervenció en aquesta sessió de qüestions prèvies que anava a ser “innovador” i ha sol·licitat que se suspenga el judici, o en tot cas que només se celebre amb aquells processaments que no tinguen acords amb el fiscal, en haver acceptat ja els fets els signants dels pactes.

El fiscal d’Anticorrupció Jesús Carrasco va presentar dilluns passat en la segona sessió de qüestions prèvies pactes de conformitat o preacords encara per concretar amb un total de 16 acusats dels 24 que se senten en la banqueta. Entre ells, va assenyalar que podrien presentar pròximament un acord amb els tres principals acusats: Rafael Blasco, Augusto César Tauroni i el mateix Marc Llinares, entre altres.

Ja en l’inici de la jornada, la Sala ha respost als intents d’anul·lar el procediment que els acusats van iniciar l’últim dia. Els magistrats han rebutjat dues peticions de nul·litat per la procedència dels peritatges i de la qualificació de la causa com a procediment abreujat i no com a sumari.

També el lletrat de Blasco va sol·licitar la nul·litat de la causa per la incorrecta declaració del seu defensat, al seu judici, al que els magistrats han indicat que sí que va declarar en qualitat d’investigat i davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), com corresponia en estar en aqueix moment aforat.

IMMOBLE A DÉNIA

En el seu torn, la defensa de Llinares ha presentat un poder atorgat a la Generalitat perquè aquesta puga disposar d’un immoble situat a Dénia, valorat en 395.000 euros segons l’última taxació efectuada –encara que ha precisat que es va fer sense comptar la totalitat dels metres, per la qual cosa el seu valor seria superior– i una “dació” de “totes les quantitats que ha pagat” Llinares.

Això és, tots els salaris embargats des de febrer de 2012, uns 78.000 euros, així com 37.000 euros consignats el juliol de 2018 que “provenien d’uns diners que tenia a Miami” i d’unes costes a les quals ha renunciat el lletrat.

Calatayud ha destacat que l’immoble de Dénia és “l’únic bé que té” el seu representat i que el destinarà per al pagament de les indemnitzacions que se li reclamen. “No els diré que ha pagat tot perquè és impossible, no té més”, ha agregat.

Així mateix, l’advocat ha exposat els termes en els quals es fixa la “conformitat absoluta” aconseguida amb el fiscal Jesús Carrasco després de “29 hores de reunions” i després del canvi dels termes en el pacte que es va signar amb l’anterior fiscal del cas, Vicente Torres.

Llinares accepta dos anys de presó pel delicte de malversació en concurs amb prevaricació i falsedat; sis mesos de presó i 450 euros de multa per associació il·lícita, i nou mesos de presó i multa de 10.000 euros per suborn.

El lletrat de Llinares ha exposat que signen aquest pacte per a “evitar que el judici es convertisca en un espectacle” perquè, ha criticat, “es demonitza a l’acusat pels mitjans”. Així mateix, ha demandat a la Sala “limitar les possibilitats d’acusar de l’acusació popular” perquè, al seu judici, la conformitat signada amb el fiscal “afecta a totes les parts acusadores encara que no volen”.

“Els fets pels quals acusen les acusacions són els mateixos. Aqueixa acceptació de fets de l’escrit del ministeri públic implica també l’acceptació dels escrits de les acusacions”, ha sostingut.

Per això, ha demanat que se suspenga el judici: “Allargar el judici amb testimonis que no podran dir més del que reconeix el meu mandant seria absurd i innecessari”, ha manifestat.

A aquesta posició s’han sumat Javier Boix, advocat de Blasco, i José Vicente Gómez Tejedor, lletrat de Tauroni. Boix ha afirmat que “la prova sobra tota” i ha advertit a la Coordinadora de ONGD: “Si es manté aquesta actuació recalcitrant per part seua, demanarem la imposició de les costes a les acusacions”. La defensa de l’empresari, per part seua, ha ressaltat que Tauroni ha “reconegut completament els fets” amb l’acord amb Anticorrupció.

“PRETENSIÓ MOLT IL·LUSÒRIA”

En el seu torn, el fiscal Jesús Carrasco ha dit, sobre “la no necessitat de practicar el judici oral”, que “en un procediment d’aquesta complexitat, aquesta és una pretensió molt il·lusòria”. “Haurem de fer un exercici de malabarisme per a intentar decidir, a la vista d’aquests acords massius, de quina prova es podria prescindir i de quin no”, ha explicat.

Així mateix, ha sostingut que aquest tipus d’acords entre els acusats i la Fiscalia “únicament poden fixar un sòl, però no un sostre” quant a les penes que decidisca el tribunal i, a més, “existeix divergència en la quantificació de les responsabilitats civils” entre les acusacions, per la qual cosa ha conclòs que “no perquè existeix un acord amb una de les acusacions les altres manquen d’utilitat”.

L’Advocacia de la Generalitat ha assenyalat que la seua posició “és no allargar aquest procés més del que toc, però això no significa que no haja d’haver-hi procés” i ha apuntat que quan conega els termes de les conformitats aconseguides podrà “renunciar a algunes proves si aqueixos fets ja han sigut admesos”. “Aqueixa conformitat només seria vàlida si se signara per totes les acusacions. Les conformitats parcials no vinculen en absolut”, ha agregat per la seua part el lletrat de les ONGD.

ACUSACIÓ DE COACCIONS A PROCESSAMENTS

En un punt de la seua intervenció, l’advocat de Llinares ha assegurat que “hi ha acusacions que estan coaccionant a determinats acusats perquè declaren en un determinat sentit si volen una reducció de la pena” i ha dirigit les seues crítiques sobre el paper l’acusació popular que representa la Coordinadora de ONGD. A aquesta postura s’han sumat també altres defenses, com les de Blasco o Arturo Tauroni, germà d’Augusto César, que ha criticat que la Coordinadora “ni s’ha assegut a parlar, fa l’efecte que li importa més el judici que se celebra fora d’aquesta sala”.

El fiscal ha respost a aquestes parts que han fet “al·legacions exagerades i impròpies” i ha dit desconéixer que hi haja hagut coaccions: “Si tinguérem coneixement d’aquesta circumstància ho denunciaríem”, ha subratllat.

L’advocat de la Coordinadora ha qualificat aquestes acusacions com “absolutament un contrasentit” i ha suggerit als lletrats que s’han pronunciat en aquesta línia que acudisquen la Policia i al Jutjat de Guàrdia a denunciar-lo.

A més, ha denunciat que està sent “el pim pam pum de les defenses” i ha convidat als lletrats al fet que “prediquen amb l’exemple si no volen que això es convertisca en un circ mediàtic”. Finalment, s’ha preguntat si la defensa de Blasco pretén “acoquinar” amb l’anunciada petició d’imposició de costes a les acusacions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + quinze =

museo prehistoria