25n
25N
25N

Els acords del Cimera del Clima, molt prop de la realitat valenciana

Rebaixar el límit de calfament global de 2 a 1,5° pot reduir en gran manera l’amenaça a entorns com l’Albufera

Els acords del Cimera del Clima, molt prop de la realitat valenciana
29/11/2019 -

La Cimera del Clima serà enguany, a causa dels problemes socials i protestes a Xile, a Madrid. És la primera vegada que se celebra a Espanya i tan prop de la Comunitat Valenciana; una de les regions europees amb més perill davant l’evident Canvi Climàtic. De fet, la Generalitat estarà present a la Cimera, i organitzarà activitats paral·leles en el territori; si els diferents països participants no arriben a acords ferms que frenen el canvi i l’augment del nivell de la mar, poblacions i paratges com l’Albufera estan en risc de desaparéixer.

Paula Tuzón, la Secretària Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, va explicar la setmana passada, després d’anunciar la presència de la Comunitat en la Cimera, el desenvolupament de l’Estratègia Valenciana contra el Canvi Climàtic, relacionat també amb la pròxima Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Aquesta estratègia ja acumula, assegura, 88 mesures amb indicadors clars per a assegurar el camí del territori valencià cap a la seua sostenibilitat.

La Cimera que finalment se celebrarà a Madrid, entre els pròxims dos i 13 de desembre, serà la vint-i-cinquena edició en la qual l’organització de la Conferència de les Parts (COP), òrgan dependent de les Nacions Unides, tracte que països de tot el món aconseguisquen compromisos ferms per a frenar el canvi climàtic. En aquesta edició es detallaran les normes a implementar en l’Acord de París; el nou ‘pla’ que substituirà al conegut Protocol de Kyoto, aconseguit per la mateixa cobreix en 1997.

L’Acord de París actualitzarà un de les principals metes que es va posar a Kyoto. Si en 1997 es va proposar el límit del calfament global en 2n centígrads, les investigacions recents assenyalen aquest límit com una cosa molt perillosa. Si bé qualsevol augment per damunt de la mitjana és nociu, és en superar els 1,5° quan vénen els majors problemes; milers d’espècies d’animals, insectes i plantes no podrien adaptar-se i moririen; els esdeveniments climatològics adversos i extrems serien encara més comuns i extrems, com la DANA de la Comunitat Valenciana; l’adaptació a aquests graus seria, a més, menys costosa. Nombroses personalitats assistiran a la Cimera; entre elles, l’activista Greta Thunberg, actualment en travessia enmig de l’atlàntic de camí a la península (en el mapa, ubicació real del catamarà).

No es pot parar

Segons un informe del Panell Internacional del Canvi Climàtic (IPCC), també dependent de l’ONU, l’augment de la mar és mitigable; dit d’una altra forma, no es pot parar, només frenar i mitigar. Les zones més afectades seran, com és lògic, les costaneres com la Comunitat Valenciana. L’acció humana ha transformat la realitat atmosfèrica de la Terra; fins i tot amb l’aplicació de polítiques realment útils i actives des de ja, la mar “continuarà augmentant durant segles”; l’efecte cadena desencadenat per l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle només pot frenar-se, però no parar o revertir.

Si els Estats no actualitzen -i compleixen- amb el següent Acord de París, que fixa el límit del calfament global en 1,5° centígrads en comptes de 2n, la mar podria augmentar fins a 110 centímetres d’ací a 2100. Actualment, la mar ja amenaça ciutats com València amb un augment de 0,36 centímetres anuals. Si s’aconsegueix un compromís real, l’IPCC assenyala que, “potser”, l’elevació es conté “entre aproximadament 30 i 60 centímetres“. Un augment que, a simple vista ‘xicotet’, ja seria una greu afecció, per exemple, per a les platges del sud de València, ja en greu regressió. Unes platges que són la barrera natural de defensa de l’Albufera i la seua erosió, unit a esdeveniments extrems com la Gota Freda, cada vegada més comunes i destructius, podria acabar amb el Parc Natural.

Des de la Secretaria Autonòmica, creuen que cal aprofitar aquest context per a avançar en aquesta transició Ecològica. Un canvi adaptatiu, a tots els nivells, que no ha de suposar “una crisi”, sinó “al contrari, precisament per a evitar una crisi mundial“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 2 =