25n
Orgull
Orgull

Ribó i portaveus del govern arriben a acords en el PAI del Grau després de les últimes discrepàncies

Ribó i portaveus del govern arriben a acords en el PAI del Grau després de les últimes discrepàncies
10/09/2018 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, i els portaveus dels grups del govern han arribat a acords sobre el projecte del Pla d’Actuació Integrada (PAI) del Grau, en el qual a la fi d’agost van sorgir discrepàncies entre els socis de la Nau, tant quant a l’ample de l’antic llit com a mantenir el compromís de soterrament de les vies fèrries en la solució mitjana.

Així ho han indicat fonts municipals després d’una reunió mantinguda aquest dilluns entre l’alcalde i els portaveus dels grups del govern, després de les discrepàncies en relació amb el projecte que es van fer públiques a la fi d’agost.

Ribó havia advocat per fer “correccions bastant significatives” en el projecte, del que va assegurar que no li agradaven “moltes coses” com que no es respectara els 145 metres que tenia el riu abans que es realitzara el circuit de Fórmula 1, mentre que el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, el socialista Vicent Sarrià, assenyalava que el PAI estava “obert a debat” però advertia que aquest no era “ajornable”. València en Comú també va expressar la seua oposició.

D’acord amb les mateixes fonts, en la reunió s’ha acordat garantir un ample de l’antic llit “similar” a la resta del Jardí del Túria, “arribant a uns 135 metres, fins al pont de les drassanes”. D’aquesta forma, “gràficament seria d’un ample similar al que té l’antic llit a l’altura del Museu Sant Piu V”.

En relació amb sobre el soterrament de les vies fèrries, es manté el “compromís” i a més es demana que aquest mateix any es licite la redacció del projecte d’execució de la “solució mitjana”, és a dir, “soterrar les vies des d’abans del riu fins al pont del tramvia (avinguda Primer Yúfera)”. Per a açò, es demanarà una reunió al Ministeri de Foment per a “encoratjar” aqueixa redacció del projecte d’execució.

Així mateix, es consultarà a la Guàrdia Civil i a la Conselleria d’Agricultura sobre els edificis que tenen en la zona afectada pel PAI del Grau.

Respecte a aquesta reunió i després de conéixer els detalls de la proposta, des del grup municipal de València en Comú s’ha plantejat als seus socis de govern un pla per a fer efectiu el soterrament de les vies que travessa l’àrea afectada “en un període de 10 anys”, segons ha informat en un comunicat.

“VIABLE I DESITJABLE”

Després de conéixer els detalls de la proposta plantejada des de la Regidoria d’Urbanisme, València en Comú considera que és “viable i desitjable” planificar el soterrament “definitiu” de les vies “en un horitzó de 10 anys”.

El pla de viabilitat realitzat per ADIF pressuposada el projecte d’enterrar les vies de Grau fins al barri de Moreres en 78.217.855,41 euros, segons València en Comú. Actualment es disposa de les aportacions realitzades pels PAI de França, de Ciutat de les Ciències i de Moreres 1 i 2, que rondarien entorn dels 7 milions d’euros, més la futura aportació del PAI del Grau. La seua proposta suposa un pla a 10 anys i l’Ajuntament solament hauria d’invertir un 0,75% del pressupost anual.

“RUÏNOSES INVERSIONS DEL PP”

Des del grup municipal sosté que aquest “és el tipus de grans projectes que necessita València”. “La ciutat ja ha deixat arrere les ruïnoses inversions del govern anterior com els més de 200 milions d’euros entre el cànon i la construcció de circuit de la Formula 1, o la base de megaiots per a la Copa Amèrica que va costar altres 72 milions”, ha apuntat.

La portaveu municipal del grup, María Oliver, ha explicat que “és un deute que tenim amb Natzaret, Moreres i gran part del front marítim. Integrar els barris de la nostra ciutat en l’entramat urbanístic suposa millorar la qualitat de vida de moltes persones. Invertir prop de cinc milions en una passarel·la provisional per a solucionar el problema de les vies condemnaria a Natzaret i a Moreres a seguir aïllats 50 anys més”.

La portaveu de València en Comú ha expressat també el seu dubte respecte a les zones verdes assenyalades en el PAI perquè “en el projecte també es poden observar potencials problemàtiques entorn de la creació de zones verdes aïllades. La història de l’urbanisme ha mostrat que solen convertir-se en focus de conflictivitat. El territori ha d’estar integrat i per a açò ha d’estar connectat”.

“Encara que es realitze un pla municipal per a soterrar les vies seguirem insistint a totes les administracions perquè se sumeixen a aquest esforç indispensable per al futur d’aquests barris i de la nostra ciutat. Però l’Ajuntament ha de prendre la iniciativa, no podem escudar-nos en què Adif no vol o l’Estat no vol. Tenim recursos suficients per a iniciar el projecte i fer-ho a poc a poc mentre toquem a totes les portes possibles perquè col·laboren en el finançament”, ha afegit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + set =