25n
25N
25N

Les Corts acorden pujar fins als 3 milions el pressupost per a l'equiparació salarial de Policia i Guàrdia Civil

Además, impulsará acciones para afectados por iDental como una guía para priorizar decisiones en función de la gravedad

Les Corts acorden pujar fins als 3 milions el pressupost per a l'equiparació salarial de Policia i Guàrdia Civil
13/12/2018 -

Els grups parlamentaris amb representació en Lels Corts han aprovat per unanimitat una esmena que augmenta en uns 420.000 euros el pressupost de la Generalitat dedicat a l’equiparació salarial entre Policia Nacional i Guàrdia Civil, que beneficiarà a 223 agents de la Benemèrita, i el muntant de la qual ascendirà als 3 milions d’euros.

Així mateix, els grups han acordat impulsar accions que ajuden als afectats per l’estafa d’iDental. Per a açò, s’elaborarà per part de Sanitat una guia consensuada per a prioritzar accions en funció de la gravetat de la situació i situació de vulnerabilitat de la persona afectada. I es col·laborarà amb l’oficina d’afectats per a avaluació i seguiment de pacients.

A més, es duran a terme les accions necessàries perquè no es repetisca el cas mitjançant canvis normatius en publicitat, acreditació de centres sanitaris privats i responsabilitat d’empresa i professional per mala praxi.

Així s’ha acordat en la Comissió d’Economia, Pressupostos i hisenda de les Corts que des d’aquest dimecres debat les esmenes que les diferents formacions han presentat contra els comptes de la Generalitat per a l’exercici 2019. En concret, en el matí d’aquest dijous es debatien les iniciatives presentades en matèria de Justícia, Educació, Cultura i Esport i Sanitat.

La jornada ha començat amb el bloc de Justícia, en el qual els grups han acordat conjuntament augmentar la quantia per a equiparació salarial dels cossos, mesura que des del PP la diputada María José Ferrer Sansegundo ha qualificat d'”encertada i necessària”, mentre que des de Cs, Toni Subiela ha assenyalat que és “just” que “pel mateix treball es pague el mateix sou”.

La ‘popular’ ha defensat les esmenes que el seu grup havia presentat per a acabar amb “les llacunes” que al seu judici arreplega el projecte de pressupostos i amb la intenció d’incrementar en cinc milions la dotació per a agilitar la construcció d’infraestructures i ampliació de seus judicials, així com resoldre “el caos, els retards i la ineficàcia existent” i modernitzar l’expedient judicial.

No obstant això, han sigut rebutjades, ja que, segons ha indicat la socialista Rosa Peris, el pressupost ja arreplega quanties importants per a obres judicials, i ha criticat l'”aposta per la rajola” del PP que “pim, pam pum, lleva diners d’ací cap enllà”, la qual cosa creu que “no és seriós”.

Des de Podem s’ha defensat que ara els comptes no contemplen a la Justícia com “l’aneguet lleig”, mentre que Subiela les veu “insuficients”.

IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA I PAÏSOS CATALANS

En el bloc educatiu, el ‘popular’ Miguel Ángel Mulet ha considerat que els comptes no resolen els problemes dels valencians ni compleixen amb els compromisos adquirits, a més de qualificar-les de “sectàries i fictícies” i ha defensat la necessitat d’agilitar l’adequació i construcció de centres educatius com així ha defensat que ho plasmen les seues iniciatives, al que el parlamentari de Compromís Josep Nadal li ha replicat que per a açò està el Pla Edificant que ja pressuposta actuacions per a millora i nova obra de centres educatius.

El PP havia presentat una esmena per a crear un grup d’inspectors per a evitar “l’adoctrinament en les aules”, que para Nadal manté la línia dels ‘populars’ del “front català i de parlar de Catalunya i intentar que açò siga Catalunya” i que s’ha rebutjat com també ha decaigut una altra sobre estendre la gratuïtat dels llibres de text a alumnes de centres “sostinguts amb fons públics”, ja que el diputat de Compromís ha indicat que para açò està el programa Xarxa Llibres que, malgrat la “campanya” que va fer el PP en contra seua, els concertats “es van adonar de la ximpleria que era no apuntar-se i es van ser apuntant tots”. “Els va eixir el tir per la culata i ja es beneficien 400.000 famílies de centres públics i concertats”, ha apuntat al PP.

Des de Cs, Mercedes Ventura també ha criticat la política educativa del Consell per la seua “immersió lingüística” i la privació de la llibertat dels pares a triar centre educatiu. “No anem a tolerar que hi haja xiquets en infantil que no donen ni una sola hora en castellà. I estem cansats que els diners dels valencians vaja a entitats que volen trencar Espanya i estem cansats de la rondalla dels Països Catalans perquè l’únic país que jo conec és Espanya”, ha subratllat.

Ana Besalduch, del PSPV, li ha respost que l’Estatut apunta a la promoció del valencià perquè és la llengua “pròpia i minoritària” i li ha enlletgit que la majoria de les seues iniciatives demanen llevar ajudes al valencià. Així mateix, la també socialista Mercedes Caballero ha destacat que els pressupostos és “el millor que es podia presentar” perquè “incideix en la consolidació i en la igualtat d’oportunitats per a desenvolupar el projecte de vida de les persones”.

No obstant això, Beatriz Gascó, del PP, li ha recriminat l'”obstinació” del Botànic amb la política lingüística i ha criticat una esmena del PSPV-Compromís per a la creació d’una càtedra de drets lingüístics adscrita a la Unesco que, al seu judici, “cerca netejar la seua imatge” i ha afirmat que precisament la Unesco advoca per estudiar “en la llengua materna”.

En la seua intervenció, Nadal ha assenyalat que no faria falta aquesta iniciativa si hi haguera “respecte cap a les persones i cap a la llengua valenciana”. “Per desgràcia el seu partit fomenten una actitud en la qual acaba havent-hi agressions verbals i no verbals en la gent que usa el valencià en el seu moment a dia”, li ha etzibat.

En aquest bloc s’han aprovat dues iniciatives de Podemos; la primera per a incrementar en un milió la dotació per a conservatoris i centres autoritzats d’ensenyaments elementals o professionals de música o dansa i una altra per a destinar 500.000 euros a gabinets psicopedagògics municipals.

També s’ha aprovat iniciatives que partien de Cs per a augmentar en 50.000 euros les ajudes a formació del professorat, 150.000 euros per a ajudes a activitats integració l’alumnat de centres especials i dedicar 100.000 euros per a l’equipament de material no modulat per a alumnes amb necessitats educatives especials.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × cinc =

CCCC
torrent