Ábalos assegura que hi ha acord amb Compromís per a la investidura

Guardar

reunion-sanchez-compromis
reunion-sanchez-compromis

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat que hi ha acord "en el substancial" amb Compromís per al seu suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, a l'espera de rebre el document definitiu amb totes les propostes de la coalició.

"Volem arribar a un acord, volem que es complisca i volem ser rigorosos", ha subratllat Ábalos en declaracions als mitjans després de la reunió de Sánchez amb el diputat de Compromís, Joan Baldoví, i la coportaveu de la coalició i vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, a València, al costat del secretari general dels socialistes valencians i cap del Consell, Ximo Puig.

La trobada s'ha prolongat durant al voltant d'hora i quart en un hotel de València, en un to "absolutament cordial, amigable i de molta sintonia". Es tracta de la primera reunió amb una força política que manté Sánchez després de la investidura fallida del mes passat.

Per part de Compromís, Baldoví ha detallat les propostes dels valencianistes per a donar un vot favorable a Sánchez. Quant al finançament, ha demanat que en màxim huit mesos hi haja una proposta en ferma per part del Govern. "Molt probablement serà un compromís que puga acceptar el Govern", ha subratllat.

En aquest context, ha aportat dues propostes perquè la Generalitat reba recursos addicionals mentre es realitza el nou sistema, com el fons de garantia sanitària, "una compensació pel major esforç amb la despesa sanitària en els mesos d'estiu"; o que el 50% de la pujada de l'IVA de 2012, de la qual l'Estat es va reservar el 100%, recaiga en les comunitats autònomes, "no solament en la nostra".

Així mateix, ha reclamat "afegir una mica més" a l'última proposta sobre el deute que va enviar el PSOE a la coalició "que supose que s'alleugerirà la càrrega financera de la Generalitat perquè es puguen destinar eixos recursos a altres polítiques socials".

"EL DEUTE ESTÀ ESTUDIAT I REESTUDIAT"

"El mateix president i candidat s'ha compromés a estudiar-ho amb la ministra d'Hisenda en funcions, Mª Jesús Montero. L'última proposta parlava d'estudiar el deute, està estudiat i reestudiat. Cal posar un altre verb o afegir alguna cosa que signifique un compromís clar per part del pròxim govern", ha subratllat.

A més, ha reclamat que el Govern es comprometen a assumir el 50 per cent del sistema de dependència en els pròxims quatre anys i que en els primers dos haurà d'assumir com a mínim el 25%. "Volem un compromís ferm, no continuarem sent les comunitats les que financem la major part del sistema. Actualment financem el 88%, una quantitat sens dubte excessiva", ha lamentat.

Aquestes propostes formaran part del document que Compromís enviarà al PSOE aquesta setmana i al llarg de l'estiu continuaran les converses amb Ábalos, amb qui concretaran els avanços. "Espere que abans que acabe agost tinguem el document llest i Compromís puga passar de l'abstenció al sí", ha subratllat Baldoví.

"Si finalment el PSOE és receptiu al document que manem, si veiem que hi ha ganes d'arribar a un acord, per part nostra crec que hi ha marge per a passar de l'abstenció al sí, però només si arribem a un acord sobre la base del document que presentarem", ha recalcat.

EL PSOE ES COMPROMET A LES SEUES REIVINDICACIONS

Després de conéixer les propostes de la coalició, Ábalos ha destacat que l''agenda valenciana' que defensen "ja era coneguda" i tenia els temes centrals "molt avançats" en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que "no va cristal·litzar perquè va fracassar la investidura", amb el que ha recordat que PSOE i Compromís no van arribar a "solemnitzar" l'acord.

S'ha compromés, per part del PSOE, a "continuar treballant en eixe document inicial" i a considerar algunes anotacions "bàsicament des de la perspectiva fiscal", des del Ministeri d'Hisenda. Entre ells ha destacat que "òbviament" el més important és el finançament, amb el compromís de reformar-la en el primer any de legislatura. "L'important és complir amb això, no si es planteja en huit o deu mesos", ha remarcat.

Altres reivindicacions que ha assegurat que el PSOE té en compte són el deute històric, els fons per a la dependència al 50-50% en un termini de quatre anys, com ja estava en el projecte de Pressupostos, i temes que "ni tan sols s'han abordat perquè estan clarament assumits", com l'explotació de l'autopista AP-7 després de la seua liberalització i el deute del Consorci València 2007.

"En el substancial hi ha acord, en el reconeixement del problema i en com escometre'l; faltaria concretar-lo", ha manifestat, i ha assegurat que abans "no es va arribar a signar perquè en eixe moment no anava a ser determinant per a la investidura". "Estem treballant; serà el nostre compromís com a PSOE, perquè hui el president ha vingut com a secretari general del PSOE i és alguna cosa que assumiríem els dos partits", ha recalcat.

En general, el dirigent socialista ha reconegut la postura de Compromís en abordar la situació "amb la responsabilitat que exigeix el moment, la voluntat que Espanya tinga un govern progressista i, sobretot, la voluntat de confiança, que és el fonamental quan es vol convergir".

"ELS GOVERNS DE COALICIÓ NO SÓN EL DIMONI"

Respecte a si exerciran de mediadors entre Unides Podem i el PSOE, Baldoví ha assenyalat que intentaran buscar "un clima bo per a l'acord". "De la Comunitat en els últims quatre anys podem aprendre que els governs de coalició no són el dimoni, són tan legítims com un altre tipus de governs i són capaços de gestionar bé i semblar un sol govern, encara que hi haguera tres o quatre partits", ha defensat, i ha ressaltat que el vot de Compromís es decideix en la Comunitat i serà "completament independent d'altres formacions".

Per part seua, Oltra ha indicat que estan negociant amb el PSOE encara que ha ressaltat que creu que "l'acord està molt a prop". Al mateix temps, ha destacat la intenció d'afavorir una investidura per a tindre "un espill a Espanya" en el qual mirar-se i ha apostat per començar a negociar pel contingut perquè a partir d'ací "el com i el qui és més fàcil".

"Crec que la investidura es va quedar molt a prop en l'última ocasió, que ens separen polítiques actives d'ocupació, que en la seua major part està transferit a les comunitats autònomes i en les quals el Govern d'Espanya té un paper molt secundari; si és això el que ens separa, això no pot ser el que ens separa", ha lamentat.

Destacats