Acord in extremis per al Botànic II amb dues conselleries i vicepresidència per a Unides Podem

Els tres partits defensen que han “reviscolado” el Botànic; mancada tancar el “repunt fi” i se signa a Alacant per a “mirar al sud”

Acord in extremis per al Botànic II amb dues conselleries i vicepresidència per a Unides Podem

El Botànic arrancarà la segona legislatura amb un nou acord que se signarà aquesta mateixa vesprada a Alacant. Aquest matí s’han reunit el President en funcions Ximo Puig i la Vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra al costat del líder de Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau. En aquesta trobada, s’han desbloquejat definitivament les negociacions.

Les claus apunten ja a una vicepresidència segona per a Rubén Martínez Dalmau amb tints verds per a coordinar la política mediambiental dins de totes les àrees. Després d’acabar el debat d’investidura, tot apunta que hi haurà un recés per a la votació que serà demà dijous.

Les comissions negociadores reprendran després de la sessió per a tancar els últims serrells del nou Acord del Botànic i previsiblement aquesta mateixa vesprada tindrà lloc la foto final de la signatura de l’acord en un punt d’Alacant.

PSPV, Compromís i Unides Podem han arribat finalment a un acord in extremis per a desbloquejar el Botànic II i, per tant, la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat, en virtut del qual els últims tindran dues conselleries, la d’Habitatge i la de Transparència, ostentant al seu torn la vicepresidència segona i una comissió delegada de Canvi Climàtic, a manera de la ja existent, per exemple, d’Hisenda o d’Igualtat.

Després de huit reunions, els tres socis del Botànic havien arribat a aquest dimecres sense un acord d’investidura que permetera reeditar el Consell liderat per Ximo Puig. Els tres líders dels partits, Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, han mantingut una trobada aquest mateix matí abans del ple en el qual s’ha desbloquejat la situació.

El principal escull de la negociació, segons fonts presencials, estava en el repartiment de les competències sobre canvi climàtic i transició energètica, que fins ara han estat en mans de Compromís.

El PSPV va cedir a Unides Podem la competència d’Habitatge i Compromís va fer el propi amb Transparència, però Unides Podem va reclamar també canvi climàtic. Finalment, aqueixa àrea no estarà amb Habitatge, però tindrà una comissió delegada.

A la seua arribada a la cambra, el síndic del PSPV, Manolo Mata, havia augurat que el president de les Corts, Enric Morera, acordaria un recés de 24 hores després del discurs de Puig, per a signar aquesta vesprada l’acord de Govern a Alacant, perquè “el Botànic es mereix” anar a aquesta ciutat a rubricar-ho, i continuar el ple demà en el qual la investidura “tirarà avant, perquè l’acord crec que és molt raonable”. De fet, així ha sigut i la sessió continuarà a les 10.00 hores.

“HO HEM REVISCOLAT”

“Aquesta vesprada tancarem els serrells definitius, perquè el Botànic no es mereixia que ens trencara l’ànima. Ho hem reviscolat, ho hem regat, alimentat i lloc fertilitzants”, ha apuntat Mata.

El síndic socialista ha ressaltat l'”aposta” del Consell per a lluitar contra el canvi climàtic, per la qual cosa hi haurà una vicepresidència segona que “coordinarà totes les tasques del Govern en aqueix sentit”.

D’altra banda, Oltra ha ressaltat que, després de la reunió entre els tres líders en el matí del dimecres, l’acord “està embastat”, encara que ha puntualitzat que “caldrà tancar el repunt més fi, però crec que les converses marxen a bon ritme”. “Tindrem un bon govern per als valencians, perquè la política continue sent una eina útil en les seues vides”, ha sostingut.

En la mateixa línia, ha comentat que continuen construint el “canvi polític” que va començar en 2015 per a continuar “treballant pels valencians, amb polítiques que han posat en el centre a les persones i que fan més feliç la vida de la gent, que és l’objectiu al qual hem d’haver-nos de”. “Hi ha més d’un milió de persones que han confiat en el canvi i que veuran les seues esperances cobertes”, ha assegurat.

Per part seua, Dalmau ha destacat que, després de reunir-se els tres líders aquest matí i aconseguir un principi d’acord, el nou govern de canvi inaugurarà “segurament la legislatura més important de la història política valenciana”.

Així, ha detallat que han indicat a les comissions negociadores dels tres partits que aquest dimecres han de tancar l’acord per a investir a Puig i ha recalcat que la votació serà demà per a signar el pacte a Alacant perquè “cal mirar cap al sud”.

“MOMENTS TIBANTS”, PERÒ “DESGAST CAP”

Respecte a les negociacions, el síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha admés que hi ha hagut “moments tibants” en les reunions perquè creu que “tothom vol tindre més espai dins d’un gran acord”, encara que ha considerat que “cadascun té l’espai que li correspon”.

“No es pot deixar que sempre siguen uns els perdedors, crec que és un acord i tots hem de guanyar i eixir contents i això és el que ha passat i el que farà que aquest siga un govern estable i que mire pels valencians”, ha destacat.

En la mateixa línia, ha assenyalat que les negociacions, amb la “pressió externa i a tres bandes, han sigut més complicades”, encara que ha assegurat que “desgast cap”. “Ens hem conegut més, hi ha hagut molt bon ambient i molt educadament ens hem dit el que ens havíem de dir i, a partir d’ara, a construir un govern que treballe i millore encara més la vida dels valencians i lluite contra la crisi climàtica que tenim damunt”, ha resolt Ferri.

CS I VOX CRITIQUEN L'”ESPERPÈNTIC” I “LAMENTABLE” ESPECTACLE

D’altra banda, el líder de Ciutadans, Toni Cantó, ha expressat que les famílies, parelles i empreses “arriben a acords tots els dies sense donar el lamentable espectacle que està donant aquest tripartit, que sembla el de Pancho Vila en comptes del Botànic”. “Esperem que es revele quin és el final d’aquesta lamentable farsa que estan protagonitzant i a veure si, per fi, podem començar el treball”, ha desitjat.

Per part seua, el president de Vox en la Comunitat, José María Llanos, ha criticat que l’entrada en el Govern de Unides Podem li sembla “un repartiment de croms que serà molt perjudicial per a la ciutadania valenciana” i ha qualificat la negociació d'”esperpèntica”, al mateix temps que ha denunciat que el “partit menys votat”, en referència a Unides Podem, “no pot condicionar el futur govern”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − cinc =

Bonica fest 2019
turismo salou