25n
25N
25N

Activistes protesten contra l'atracada a Sagunt d'un vaixell saudita amb possible armament per a la guerra a Iemen

Activistes protesten contra l'atracada a Sagunt d'un vaixell saudita amb possible armament per a la guerra a Iemen
10/12/2019 -

Activistes pacifistes han protestat contra l’atracada en la matinada d’aquest dimarts en el Port de Sagunt d’un vaixell saudita que podria anar carregat d’armament amb destinació a la guerra del Iemen, segons ha informat en un comunicat el grup valencià Antimilitaristes-moc, un dels promotors d’aquesta mobilització.

El vaixell ha atracat aquest matinada. En l’exterior s’havia concentrat un grup d’uns set activistes i quatre d’ells han aconseguit entrar al recinte, però agents de la Guàrdia Civil els han interceptats i els han expulsats a l’exterior.

El vaixell continua realitzant amb “total normalitat” les seues operacions i està previst en un parell d’hores les concloga per a, al voltant de les 12.00 hores, reprendre el seu rumb, segons han confirmat fonts de l’Autoritat Portuària de València.

Els activistes s’ha enfilat a estructures en la zona de càrrega del vaixell saudita on han desplegat pancartes amb el lema ‘Stop war’ i ‘La guerra comença ací’ per a “interferir de forma no violenta en les operacions del vaixell Bahri Abha”, segons assenyala aquesta plataforma en un comunicat.

Segons detalla Acció ecologista-Agró, un grup s’ha encaixat a les estructures en la zona de càrrega del vaixell saudita, on han desplegat les pancartes per a interferir de forma no violenta en les operacions del Bahri Abha mentre que un altre protagonitzava una altra acció de protesta a l’entrada del Port. A les 12.00, les plataformes tenen convocada una concentració de rebuig al Bahri Abha en L’Albereda del Port de Sagunt.

Des de Antimilitaristes-moc han apuntat que està “confirmat per fonts oficials que el vaixell de la naviliera estatal saudita transporta armament carregat als EUA amb destinació Aràbia Saudita i que probablement són blindats LAV-III canadencs i bombes guiades per làser GBU-12, de fabricació estatunidenca com les que són usades fins ara per l’exèrcit d’aquest país en la guerra de Iemen, amb conseqüències devastadores per a la població”.

A més, han denunciat que es carregaran en el vaixell contenidors amb “materials perillosos en horari nocturn sense les autoritzacions excepcionals corresponents i al costat dels depòsits de gas de Saggas”.

Els activistes consideren que aquestes exportacions haurien de ser considerades “il·legals” en atenció a la mateixa legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes a causa de “la situació d’inestabilitat i de conflictes armats existent a la regió d’Orient Mitjà”.

Per això, sota el lema ‘La guerra comença ací’, més de 60 organitzacions pacifistes, de suport a la població refugiada, sindicals, feministes, i de tota mena, demanaven en un manifest que no es permetera l’entrada a port del vaixell saudita “per a no col·laborar ni ser còmplices de sofriment de la població civil a Iemen”.

La iniciativa ha sigut promoguda inicialment pel grup pacifista valencià antimilitaristes-moc. A aquestes peticions s’ha sumat el govern municipal de Sagunt amb una declaració reclamant al govern espanyol que no permeta l’entrada d’aquests vaixells a Sagunt ni en cap port espanyol. “Probablement per aquest clima de protesta, el vaixell ha forçat màquines per a avançar la seua arribada quatre hores inesperadament”, han apuntat.

COMPLICITAT EN LES GUERRES

El grup d’activistes ha decidit emprendre aquesta acció “davant la negativa de les autoritats competents a escoltar aquesta pluralitat de veus que demanen prohibir l’atracada d’aquests vaixells”, i per a intentar fer “visible i interrompre el circuit de la guerra, que necessita per a seguir en funcionament d’infraestructures civils i complicitats com les que permeten l’escala dels vaixells de Bahri”.

Els activistes també assenyalen la “terrible ironia” que suposa que aquesta escala d’un carregament amb el qual “es cometran crims de guerra, que prolonga i augmenta la violència i els danys de milions de persones en la guerra del Iemen i altres llocs, es produïsca a més en el Dia Internacional dels Drets Humans”.

Així mateix, amb aquesta acció volen demostrar “l’aparent llibertat de moviments amb què es desplaça l’armament pel món” el que “contrasta inquietantment amb la terrible situació de les desenes de milions de persones refugiades, en la seua majoria a causa de les guerres on s’empra aqueix armament, persones que busquen protecció i es troben amb murs, tanques amb fulles, mort en la mar i lleis racistes”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − dos =

lleida 2020
activem alfafar