25n
25N
25N

Les activitats programades amb motiu de l'Any García-Berlanga inclouen exposicions, cinema, teatre, actes literaris, musicals, audiovisuals i institucionals

Aquest dissabte arrancarà el programa amb un acte institucional en el Palau de la Generalitat, amb motiu del centenari del naixement de Luis García-Berlanga

Les activitats programades amb motiu de l'Any García-Berlanga inclouen exposicions, cinema, teatre, actes literaris, musicals, audiovisuals i institucionals
09/06/2021 -

Les activitats programades amb motiu l’Any Berlanga inclouen exposicions, cinema, teatre, activitats literàries, musicals, audiovisuals i institucionals, entre les quals destaquen, l’acte de commemoració del centenari del naixement del cineasta, que tindrà lloc aquest dissabte en el Palau de la Generalitat i l’obertura de la caixa amb el seu llegat que se celebrarà aquest dijous en el Insituto Cervantes de Madrid.

Els membres del comité executiu de la Comissió Commemorativa de l’Any García-Berlanga, adscrita a la Presidència de la Generalitat, han presentat les accions i activitats programades amb motiu de la declaració del 2021 com a Any García-Berlanga, en commemoració del centenari del naixement del cineasta.

L’acte, que ha tingut lloc en La Filmoteca, ha estat dirigit per la comissionada de l’Any García-Berlanga, actriu i directora, Rosana Pastor, que ha estat acompanyada per la directora general de Promoció d’Institucional, María Fernanda Escribano; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, i el director general de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació, Alfred Costa.

Les activitats programades més importants són exposicions en el MUVIM, cicles en La Filmoteca, la presentació del segell commemoratiu, el 18é Festival Internacional de Cinema d’Alacant, el concurs de Narrativa Eròtica García-Berlanga, el Congrés Internacional Berlanga o la ruta turística Berlanga.

Durant la seua intervenció, Rosa Pastor, ha destacat la implicació de totes les institucions i entitats col·laboradores que participen en la commemoració de l’Any García-Berlanga i ha posat en relleu la “transversalitat” de tot el Consell i l’aportació de totes les seues àrees “per a fer que aquesta celebració arribe a tota la Comunitat i també als més joves”.

També ha avançat que els actes commemoratius s’estendran fins a juny de 2022, a petició del president de la Generalitat, Ximo Puig, i del Ministeri d’Educació i Cultura.

De la mateixa manera, Pastor ha avançat que aquest dijous, a les 12.45 hores, tindrà lloc un acte en el Insituto Cervantes de Madrid, on s’obrirà una caixa amb el llegat de García-Berlanga, al qual assistirà com a membre de la Comissió i en el qual també participarà la banda de música Eslava d’Albuixech, que interpretarà peces de les bandes sonores del cineasta valencià.

Per part seua, la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha presentat la imatge de l’Any Berlanga que acompanyarà a totes les activitats previstes i ha anunciat que l’est dissabte, 12 de juny, tindrà lloc un acte institucional en el Palau de la Generalitat, amb motiu del centenari del naixement de Luis García-Berlanga.

També ha explicat que a aquest acte s’uniran tres concerts en la plaça de l’Ajuntament d’Alacant, en la plaça de Les Aules de Castelló i en la plaça de la Verge de València, que es realitzen gràcies a la col·laboració i a la participació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

“Volem que la música de la banda sonora de ‘Bienvenido, Mister Marshal’ sone en les principals places de les tres ciutats de manera simultània a les 11.30 del matí”, ha destacat Escribano.

El director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha indicat que des de Cultura es porten duent a terme activitats relacionades amb l’Any Berlanga en àrees com l’audiovisual, les arts escèniques, la música, la cultura popular o les arts plàstiques. “Tot emmarcat en la commemoració de l’Any Berlanga”.

Any García-Berlanga

Cal recordar que el passat 8 el Consell va aprovar declarar l’any 2021 com a Any García-Berlanga, en commemoració del centenari del naixement del cineasta Luis García-Berlanga i es va crear la Comissió Commemorativa de l’Any García-Berlanga.

La Comissió està formada per Presidència de la Generalitat; el Ministeri de Cultura i Esports; la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports; la Diputació Provincial d’Alacant, Castelló i València, així com l’Alcaldia de València.

També formaran part de la comissió les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Turisme; la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esports; la presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; la presidència del Consell Valencià de Cultura; la presidència de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya; la Direcció General de Cultura i Patrimoni; la Direcció General de Promoció Institucional i la direcció de l’Institut Valencià de Cultura.

Luis García-Berlanga, nascut a València el 12 de juny de 1921 i mort a la seua casa de Somosaguas en 2010, va ser un dels protagonistes més destacats del cinema espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d’algunes de les pel·lícules més celebrades pel públic i per la crítica durant els més de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seua carrera artística.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + huit =