25n
25N
25N

La cuina i la creativitat amenitzen la Setmana Santa valenciana en quarantena

Fer una mona de Pasqua o fabricar un catxirulo a casa són algunes de les opcions lúdiques per excel·lència

La cuina i la creativitat amenitzen la Setmana Santa valenciana en quarantena

Durant el confinament, és difícil diferenciar uns dies d’uns altres i celebrar dates assenyalades sense que la situació de crisi o l’obligació de romandre a casa condicione les nostres activitats. No obstant això, hi ha moltes accions lligades tradicionalment a la Setmana Santa en l’àmbit de la Comunitat Valenciana que poden adaptar-se a la quarantena i convertir-se en opcions lúdiques que amenitzen el confinament a tota la població. Elaborar dolços tradicionals, realitzar manualitats en família o preparar proves físiques són algunes de les alternatives que estan al nostre abast.

La cuina s’està estenent com la labor de quarantena per excel·lència. Moltes famílies estan posant a prova les seues capacitats culinàries amb noves receptes o perfeccionant les que ja coneixien. No obstant això, més enllà de pans, bescuits i pastissets —que són elaboracions atemporals—, aquesta Setmana Santa a casa ens dona l’oportunitat d’aprendre a preparar dolços típics de l’època. Amb una mica de farina, llevat, llet, mantega, ou, sucre i sal podem elaborar la nostra pròpia mona de Pasqua casolana. Existeixen, a més, variacions de la recepta segons la zona, així com diferents denominacions.

Mona de Pascua

Per a decorar la mona de Pasqua i fer aquesta activitat extensible a tots els membres de la família, fins i tot als més xicotets, podem recobrir el dolç amb diversos toppings, com anissets de colors, ametles laminades, anous, passes o boletes de xocolate. Per descomptat, afegir un ou cuit o un ou de xocolate en el centre de la mona és el toc més especial i identificatiu. Pintar els ous cuits amb colorant pot ser una altra activitat molt entretinguda per a fer amb els xiquets i les xiquetes.

Ous de Pasqua

Els ous són elements propis de la tradició de la Pasqua. No sols són els protagonistes en l’elaboració i el resultat final de dolços com la mona, sinó que donen molt de joc per a realitzar activitats creatives dins de casa. A part de pintar-los amb colorant i experimentar amb dissenys atrevits i entretinguts per a estimular la creativitat, existeixen altres maneres d’aprofitar aquest aliment per a amenitzar el confinament.

Durant aquests dies, en comptes de trencar els ous que utilitzem per a cuinar, podem foradar-los per dalt i per baix, de manera que l’interior caiga amb tan sols bufar i puguem reutilitzar la corfa després de llavar-la. Així, podem emplenar les estructures dels ous —buides i netes— amb productes que tinguem a casa, com a arròs, llentilles, farina, confeti o paperets de colors. Una vegada farcits, tapem els forats amb una mica de cinta adhesiva i decorem l’exterior de manera creativa, amb témperes o seguint qualsevol tècnica artística o d’improvisació. Després de finalitzar la tasca, els ous poden utilitzar-se per a decorar la casa, per a jugar i fer so amb el farciment del seu interior o, fins i tot, per a esclafar-los i descobrir el que havíem amagat dins. També podem jugar a trobar els ous per tota la casa i establir proves i pistes per a arribar a cadascun d’ells.

Catxirulos artesans als balcons

A més de les accions relacionades amb la cuina, podem desenvolupar la nostra creativitat a casa de moltes altres formes. Ja que no podrem eixir a empinar el catxirulo, tenim l’opció de deixar volar la nostra imaginació i fabricar-ne un a casa per a penjar-lo al balcó. Es tracta d’una activitat que requereix concentració i pot ser de gran ajuda per a compartir una labor didàctica i lúdica amb els més xicotets.

Per a elaborar el catxirulo, hem de tindre en compte que la seua forma habitual és un hexàgon irregular, encara que podem donar-li la forma que més ens agrade. Com a material, podem utilitzar cartó o cartolina per a la base de la plantilla, canyes o algun element similar i cordill, ja que haurem de lligar les canyes creuades al centre de l’estructura. És molt important tindre en compte la simetria del catxirulo. Podem retirar la plantilla de cartó i recobrir la forma generada amb les canyes amb paper fi per un dels reversos per a fer el catxirulo més lleuger.

Aquestes són només algunes idees per a amenitzar la Setmana Santa en quarantena i escapar de la rutina del confinament. Per descomptat, la creativitat és infinita, i deixar-la volar tan alt com el catxirulo que enguany no podrem empinar més enllà dels nostres balcons pot ser l’ingredient essencial del nostre entreteniment.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =