25n
25N
25N

Acció Cultural: “Convidem la dreta espanyola a viure al s.XXI, amb una societat plural i moderna”

El secretari d’Acció Cultural del País Valencià considera que el conflicte lingüístic no existeix i que la dreta va a fracassar en aquesta qüestió

Imatge d'arxiu

Acció Cultural: “Convidem la dreta espanyola a viure al s.XXI, amb una societat plural i moderna”
21/03/2019 -

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) eixirà als carrers el pròxim dissabte 13 d’abril per a mirar cap al futur i reivindicar que la societat és molt més madura que abans i que no vol mirar enrere. Així ho ha explicat Toni Gisbert, secretari de l’associació cívica que promociona la llengua i cultura pròpies del País Valencià, que assegura que l’objectiu és fer propostes en positiu enfront del soroll que es genera des dels partits polítics de la dreta.

La manifestació, malgrat que es celebra el dia 13, commemora la Batalla d’Almansa del 25 d’Abril de 1707 i pretén convertir-se en “un acte de record de la pèrdua de les nostres institucions i lleis pròpies i, sobretot, una afirmació de la voluntat d’autogovern del poble valencià”, segons assegura ACPV en un comunicat. En aquest sentit, Gisbert assegura que bàsicament, tracta de visibilitzar que hi ha gent que vol avançar cap al futur.

De fet, el lema d’enguany serà ‘Perquè no torne el passat’, en referència a l’ascens de l’extrema-dreta. Una qüestió a la qual el secretari s’ha referit com antiga perquè “feia 30 anys podia funcionar, però ara ja no. Les generacions de la Transició ara són molt més modernes i madures i saben com funcionen aquests partits”.

En concret, el directiu es refereix a l’actual ordre de canvi com a motor que demostra aquest avanç social. Així, d’una banda destaca els avanços que s’han produït des d’un punt de vista negatiu, en el sentit que s’han deixat de fer, com “la fi de la corrupció, sistèmica i en l’ADN del PP i la persecució de la llengua i la cultura, que són drets de les persones i que s’han atacat sense tindre base lògica; i en positiu, com per exemple amb el rescat de les persones amb polítiques socials, encara que queda molt per fer, o la defensa del valencià en les institucions públiques”.

Per això, ACPV defensa avanços en temes pendents com són el finançament just per als valencians i les valencianes, la recuperació de TV3 “perquè la ciutadania ha de poder tindre opcions per a triar” i la creació d’una Conselleria de Cultura pròpia, a més de la creació d’una llei d’igualtat lingüística per a posar fi a la discriminació per raó de llengua”.

En aquesta qüestió, de fet, Gisbert considera que els partits de dreta han tractat de fer un ús “absolutament partidista i equivocat”. I és que, des del seu punt de vista, no existeix el conflicte lingüístic que defensen perquè cada vegada està molt més normalitzat i la riquesa i pluralitat lingüística d’Espanya és una visió compartida entre valencianoparlants i castellanoparlants. “La dreta s’ha modernitzat però amb el soroll dels últims mesos i amb aquesta qüestió, va a fracassar perquè la gent se sent molesta”, insisteix.

Així mateix, el secretari defensa que l’atac que també s’ha fet a la radiotelevisió pública valenciana, À Punt, no té sentit perquè la ciutadania ha de tindre la possibilitat de triar què veure i que, a més, “cal recordar que és fruit d’una reivindicació i que és de tots els valencians”. “Es tracta d’una amenaça molt agressiva i que es contradiu en molts moments”, ha afegit.

Finalment, Toni Gisbert ha aprofitat aquesta entrevista a València Extra per a deixar clara la postura d’ACPV: “Convidem la dreta espanyola a viure al segle XXI, on hi ha una societat plural, europea i moderna on s’ha de dialogar, conviure amb el que semble diferent, construir projectes de futur que miren en positiu i no anar cap a la direcció de convertir-se en una caricatura, perquè nosaltres hem aconseguit uns diàlegs molt amplis i importants on volem que tots estiguen dins”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =

mercat medieval ontinyent
mercat medieval ontinyent