Així s'actua contra l'assetjament escolar a la Comunitat Valenciana

Hui, 2 de maig, se celebra el Dia Mundial contra l'Assetjament Escolar

Guardar

colegio-blasco-ibanez
colegio-blasco-ibanez

L'assetjament escolar és un problema mundial. Així ho revela un estudi de la Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) publicat en 2017, segons el qual el 11% dels alumnes i les alumnes admeten haver patit assetjament escolar almenys una vegada en l'últim mes. Es tracta d'un dels problemes que més preocupació causa en les escoles. Hui, 2 de maig, se celebra el Dia Mundial contra l'Assetjament Escolar, data que aprofitem per a aprofundir en els mecanismes existents a la Comunitat Valenciana per a posar solució al bullying.

Una de les eines a la disposició dels centres educatius és el telèfon d'atenció a víctimes d'assetjament escolar. Aquest telèfon (900 018 018) és relativament recent, ja que va començar a funcionar a principis de 2016.

Sense anar més lluny, a la Comunitat Valenciana van ser 857 telefonades les que es van realitzar en 2017 a aquest número depenent del Ministeri d'Educació. Però hi ha algunes dades encara preocupants, perquè part d'aquests casos es van traslladar a Inspecció Educativa per la seua gravetat (41), i fins i tot altres van arribar als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat (22). El perfil de les víctimes amb freqüències més elevades, segons el Ministeri d'Educació, es troba entre els 11 i 13 anys, arribant el pic en els 12 anys. Els presumptes agressors també es troben en aquesta forqueta d'edat.

[caption id="" align="alignright" width="350"] Protocol de la Conselleria enfront de l'assetjament escolar[/caption]

Però per part de la Generalitat Valenciana hi ha dissenyat tot un protocol d'actuació en els centres educatius que implica a professors, tutors, orientadors, coordinadors, equips directius, però també a personal depenent de la mateixa Conselleria d'Educació. Des de la detecció de possibles casos, passant per la constitució d'un equip d'intervenció, el disseny i posada en marxa d'un pla d'actuació fins al seguiment del cas i el tancament. Tot està previst i especificat al mil·límetre en el dispositiu amb l'objectiu d'actuar de la forma més eficaç possible. Fins i tot, la Generalitat va crear les Unitats d'Atenció i Intervenció (UAI) a aquest efecte.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Marian el Campello (Compromís)[/caption]

En eixe sentit, Compromís va presentar una proposta en les Corts Valencianes el passat estiu per a establir un protocol d'actuació sanitària basat en la detecció de símptomes físics i dirigit especialment al personal pediàtric dels centres sanitaris. Precisament a aquest grup parlamentari pertany Marian Campello, la diputada que va confessar en la tribuna de la càmera que havia patit assetjament escolar i va demanar a les víctimes d'aquest "infern" que ho conten.

"Per a fer front a esta situació –ha afegit Campello- proposem elevar a rang de llei les mesures contra l'assetjament escolar. Amb aquesta llei pretenem posar fre a l'assetjament a les aules valencianes, volem que siga la mesura que inicie un nou cicle en matèria de convivència i un nou capítol per a les persones que en algun moment de la nostra vida ens enfrontàrem a aquest tipus de violència".

Destacats