25n
25N
25N

L'Ajuntament de València acorda crear una comissió no permanent d'investigació sobre l'accident de Vivers

La proposta planteja que no funcione mentre hi haja causa judicial i tira avant després de presentar-se una alternativa a la moció del PP

L'Ajuntament de València acorda crear una comissió no permanent d'investigació sobre l'accident de Vivers
20/12/2018 -

L’Ajuntament de València ha acordat aquest dijous, en el ple ordinari de desembre, crear una “comissió no permanent d’investigació” sobre l’accident registrat durant el muntatge de les graderies per als concerts dels Jardins de Vivers en 2017 i en el qual va morir un treballador.

La proposta ha tirat avant a partir de la moció alternativa que l’equip de govern local conformat per Compromís, PSPV i València en Comú ha presentat a la iniciativa plantejada en el mateix sentit pel grup municipal del PP. Malgrat la seua creació, la citada comissió, que es dirà ‘Accident durant el muntatge de la graderia contractada pels promotors dels concerts de Vivers 2017’, no funcionarà mentre hi haja una causa judicial oberta sobre aquest sinistre.

Referent a això, la proposta de l’executiu local assenyala que “donada l’existència d’un procediment judicial obert, i en tant es mantinga aquesta situació, es declara la suspensió del funcionament de la comissió” atenent”el que es disposa en el paràgraf 2 de l’apartat segon de l’article 104 del ROP –reglament orgànic del ple–“.

L’acord, que ha comptat amb el suport de tots els regidors del govern municipal i l’abstenció de la resta d’edils de la corporació –PP, Cs i l’edil no adscrita María Dolores Jiménez–, estableix que la comissió “estarà integrada per un representant de cada grup municipal i els regidors no adscrits que ho sol·liciten ponderant-se el vot”.

Així mateix, assenyala que “el règim de funcionament serà el de les comissions permanents amb les especialitats de les compareixences que siguen necessàries” i que la periodicitat de les sessions serà la que determine la mateixa comissió després de la seua constitució. La iniciativa exposa també que el termini d’inici dels treballs, de conclusió dels mateixos i aprovació de l’informe de conclusions serà proposat per la mateixa comissió, donada la suspensió del seu funcionament.

El PP proposava en la moció inicial la creació de la comissió sota la denominació ‘Accident durant el muntatge de la graderia en la Gran Fira de València 2017’ i amb la finalitat de “determinar les responsabilitats polítiques derivades de l’actuació del delegat de Cultura Festiva –Pere Fuset (Compromís) i/o de qualsevol altre responsable polític de l’equip de govern en relació amb el citat accident”.

Referent a això, el PP recordava en la seua iniciativa que hi ha una “resolució sancionadora ferma” dictada per la Direcció General de Treball que imposa una “sanció per infracció molt greu a l’Ajuntament de València per import de 40.986 euros” a partir de dita sinistra.

Durant el debat d’aquest punt de l’ordre del dia, l’edil del grup municipal del PP Félix Crespo ha apuntat que el consistori no pot quedar al marge d’aquest assumpte i circumscriure’l només a l’àmbit judicial, tenint en compte que la Inspecció de Treball li ha sancionat. Crespo ha comentat que la moció del seu grup busca, després d’altres iniciatives plantejades sobre aquest assumpte, “aclarir la situació administrativa de l’Ajuntament en aquesta matèria”.

L’edil ha expressat l'”absolut respecte” del PP “pel procediment penal” i ha assegurat que no es personarà en la causa però ha considerat necessari, en l’àmbit municipal, conéixer el succeït. Així, ha preguntat per què en 2017, quan hi havia graderies per als concerts, no es va comptar amb un “coordinador” i amb “tot un pla de seguretat” com posteriorment. Ha dit que s’han de plantejar preguntes que espera que “a nivell administratiu es contesten en aqueixa comissió”.

Pel seu costat, el regidor de Ciutadans Manuel Camarasa, que ha fet també referència a la sanció imposada per Treball al consistori, ha defensat encara que hi ha una causa oberta en els tribunals que els membres de la corporació local puguen “usar totes les eines per a veure les decisions polítiques” relacionades amb el succeït en Vivers i “depurar responsabilitats des del pla polític”.

D’aquesta manera, ha dit que per això “bé mereix” crear la comissió i ha considerat que el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, investigat en la citada causa judicial, és “el principal interessat a donar explicacions” sobre la seua gestió, “diferenciant el polític del judicial”.

“CONFIANÇA PLENA”

En nom de l’equip de govern, l’edil de Govern Interior, Sergi Campillo, ha indicat que “tot” l’executiu local té “confiança plena en totes les actuacions fetes” pels seus regidors en aquest mandat i pels funcionaris.

Després d’això, ha exposat que la graderia de Vivers no va ser encarregada per l’Ajuntament “sinó pels promotors” dels concerts, per la qual cosa ha estimat que “la responsabilitat és d’ells” i ha demanat que no es diguen “barbaritats” com si en aquest consistori “no es complira amb la llei”. “Es compleix amb la llei de contractes públics i tots els contractes tenen un informe de l’assessoria jurídica”, ha destacat.

En aquest sentit, ha dit al PP que en el cas dels concerts i les graderies de Vivers es van seguir “els procediments” que també seguien els ‘populars’ quan estaven en el govern municipal. “És el mateix model de contracte”, ha declarat, al mateix temps que ha demanat al PP que no done cap lliçó. “Aqueix accident va ser un accident desgraciat que aquest equip de govern lamenta profundament”, ha agregat.

ALTRES COMISSIONS

Durant el torn de rèplica, Félix Crespo s’ha referit a l’alternativa plantejada per Campillo i ha censurat que l’equip de govern no diga el mateix per a aquesta comissió que per a altres comissions, en al·lusió a la creada sobre el cas Taula.

D’aquesta manera, ha criticat que ara es demane la suspensió de la comissió mentre estiga pendent de resoldre’s la causa judicial i que no es fera així amb la referida a Taula. “Així es fan la fotografia tots vostés”, ha apuntat als membres de l’executiu local. Campillo, pel seu costat, ha acusat els ‘populars’ d’intentar “paralitzar l’equip de govern clavant la por entre els funcionaris”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + quatre =

torrent