Acaip denuncia tres nous casos de sarna en interns del centre penitenciari de Picassent

Guardar

prision_picassent
prision_picassent

L'Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries (Acaip) ha denunciat tres nous casos d'escabiosis (sarna) en interns de l'Establiment Penitenciari de Picassent (València), els que se sumen als 16 que l'Administració penitenciària ja havia reconegut en aqueix centre fins al 31 de juliol.

Dimarts passat 14 d'agost Acaip va emetre un comunicat a nivell nacional amb les dades oficials de l'Administració sobre casos de sarna en interns en el període 2015-2019, segons el qual en l'Establiment Penitenciari de València s'havia passat d'un cas l'any 2017 a tretze en el 2018 i a setze casos en els set primers mesos d'enguany 2019.

Des del sindicat han denunciat que en els últims dies s'han detectat tres nous casos de sarna en el mòdul 5 de la Unitat de Compliment del centre de Picassent i han lamentat "la tardança a aplicar de forma completa els protocols previstos per a aquests casos".

Aquests protocols consisteixen en la Instrucció operativa de 26 de febrer de 2019 de "Prevenció del contagi d'escabiosis als treballadors de centres dependents de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries" i L'Ordre de Servei 3/2019 de 5 de juny del Centre Penitenciari de València 3/2019 sobre "Criteris d'actuació davant un cas de sarna".

En tots dos protocols es preveu com a primera mesura que els interns sospitosos d' escabiosis (sarna) hauran de ser aïllats sanitàriament per a evitar el contagi a altres interns i treballadors del centre. No obstant això, des d'Acaip adverteixen que en aquesta ocasió aqueix aïllament no s'ha produït fins tres dies després que es detectaren els primers símptomes. "No és la primera vegada que això succeeix", han criticat.

Així, el sindicat esmenta que a la fi del mes de maig va interposar una queixa davant la Direcció del Centre Penitenciari de València "perquè no es va portar aqueix aïllament de contacte fins l'endemà passat de detectar-se el cas". "No pot ser que tres mesos després ens trobem en una situació similar", han remarcat.

"LLARG PERIPLE ADMINISTRATIU"

En aquest sentit, han reiterat que l'Administració penitenciària "no reconeix d'ofici com contagiats en el treball els casos de sarna que puguen patir els treballadors dels centres penitenciaris" i, per tant, "no es consideren malaltia professional, la qual cosa té conseqüències econòmiques per a ells".

"A més de patir aquesta malaltia, que si bé no és greu és molt molesta i que pot ser fàcilment contagiada a familiars abans de ser diagnosticada, els treballadors han de travessar un llarg periple administratiu i judicial per a aconseguir que se'ls retornen les quantitats econòmiques que perden per estar de baixa per una malaltia que, sens dubte, contrauen en el seu lloc de treball", han assegurat des d'Acaip.

"Per si no fos prou, no es facilita cap mena d'informació sobre aquests casos als membres del Comité de Seguretat i Salut laboral del centre", han criticat.

Destacats