A Espanya s'abandonen 379 gats i gossos al dia, 39 d'ells en la Comunitat

L’acord del Botànic II augura una Llei de Benestar Animal amb sacrifici zero, ara permés fins a 2020 per falta d’adopció

Guardar

Protector Animales Pixabay free
Protector Animales Pixabay free

En 2018 en tot l'Estat es van recollir 104.688 gossos i 33.719 gats, un total de 138.407 animals, segons l'últim estudi d'Affinity. Una gran xifra que reduïda ressalta la seua magnitud: a Espanya s'abandonen 287 gossos i 92 gats diaris. Això, els que es recullen i comptabilitzen per les protectores. És una xifra millor que la de 2008, al inici de la crisi econòmica, que es van comptabilitzar 156.858. No obstant això, des de 2015, la xifra es manté al voltant d'aquestos 379 gossos i gats abandonats diàriament.

Segons les dades de l'estudi, s'estima que per cada 10.000 habitants s'abandona una mitjana de 22 gossos i 7 gats cada any. Una extrapolació que, portada a la Comunitat Valenciana, amb un padró de 4.963.703 persones, augura 10.861 cans i 3.456 felins abandonats cada any.

Segons les últimes dades disponibles per Comunitats Autònomes, l'any 2010 es van recollir en la Comunitat 17.797 gossos i gats. Una xifra que encaixa amb l'extrapolació suggerida per l'estudi, que el xifraria en 14.317. És una problemàtica que s'intenta abordar tant des de les corporacions municipals -la regidora de Benestar Animal de València presentava fa poc un còmic per a conscienciar- com en l'àmbit autonòmic, però encara un hi ha una llei estatal que englobe el tema.

Affinity

De maig a octubre

Tots els anys, a través d'aqueixa regidoria en la qual està al capdavant Glòria Tello, es realitzen campanyes contra l'abandó. Una activitat que sol estar concentrada a l'estiu, entorn d'agost, amb la idea d'augmentar la conscienciació i fomentar l'adopció.

Segons es pot extraure de l'estudi, entre maig i agost són els mesos en què més abandons hi ha. No obstant això, la idea de la massificació de gossos en les protectores no és del tot encertada. Els cans recollits són molt estables en tot l'any; gener és el mes amb més recollides, un 9%, mentre que desembre amb un 7,3% el que menys.

Els gats, no obstant això, tenen molts més abandons entre maig i octubre que respecte a la resta de l'any. De l'11'8% al juny al 5,1 al desembre. Això podria ser, assenyalen, pel fet que "la reproducció del gat és estacional", per la qual cosa les ventrades de gats no desitjades poden ser l''extra' d'abandons en aquestes dates.

Affinity

A València el problema -encara que sense dades i comptabilitzacions oficials- és una realitat. L'abril de 2017 Modrepan, que gestiona els dos centres de les protectores municipals, va registrar la recollida de 1.457 gossos i 1.760 gats; es van veure obligats a allotjar 464 gossos i gats en el centre d'adopció, encara que la capacitat és de 120.

"Sacrifici zero"

El nou acord del Botànic II aborda aquest tema, encara que de forma escarida. El punt set del primer eix, sobre "Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica" promet l'"aprovació de la Llei de Benestar Animal". Una Llei que contemplarà objectius com el "sacrifici zero, l'adopció i el benestar en les granges de cria i en les protectores d'animals".

L'any passat es va instaurar la nova Llei sobre protecció, benestar i tinença d'animals de companyia. Una nova norma que, va denunciar Pacma, "permet el sacrifici d'animals". La norma incloïa una moratòria de dos anys per a posar fi a aquesta pràctica que permet el sacrifici, segons es detalla en la mateixa Llei, "sempre que s'haguera intentat sense èxit la seua adopció per un nou posseïdor en un termini mínim de retenció de 40 dies". Encara queda un altre any per a la fi d'aquesta moratòria, i que el sacrifici només siga legal "per necessitat i causa justificada", com a raons mèdiques.

La Llei si permet, no obstant això, el trasllat dels animals a altres Comunitats -on pot ser que es permeta el sacrifici- o, sense massa detalls, "per motius de sanitat animal, seguretat per a les persones o animals, i risc per a la salut pública o mediambiental".

De moment, des dels partits del Botànic no s'han detallat els continguts d'aquesta nova llei, ni les mesures que significa el "sacrifici zero".

Destacats