25n
25N
25N

Ábalos destaca que els pressupostos són "els més avantatjosos" per a la Comunitat Valenciana

Puig diu que és “un dels millors pressupostos” per a la Comunitat i assegura que el transport metropolità rebrà els 38 milions

Ábalos destaca que els pressupostos són "els més avantatjosos" per a la Comunitat Valenciana
15/01/2019 -

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha destacat que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019 són “els més avantatjosos” per a la Comunitat Valenciana i ha posat com a exemple l’augment de la inversió en Rodalia o els corredors ferroviaris, entre altres partides.

Així ho ha afirmat en una roda de premsa a València en la qual ha comparegut al costat del ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, i el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, després de la trobada que han mantingut per a abordar els PGE per a la Comunitat Valenciana. Prèviament, Ábalos s’ha reunit amb representants d’UGT, CCOO i la Confederació Empresarial Valenciana (CEV).

En total, Foment destinarà en 2019 un total de 1.033 milions d’euros a la Comunitat Valenciana, 433 milions més que l’any passat, per la qual cosa la regió recupera i supera els anivelles inversió pública de 2011, quan la inversió es va situar en 1.018 milions d’euros, segons ha subratllat el ministre.

Amb aquests comptes, el Govern treballa per a garantir una mobilitat sostenible, l’augment de la seguretat i el dret a l’habitatge digne, al mateix temps que incrementa la inversió pública en conservació de carreteres, transport ferroviari, marítim i aeri, amb la finalitat d’allargar el cicle econòmic. També aposta per un transport sostenible a llarg termini.

Ábalos ha subratllat que realitzaran una “gran aposta i reorganització de la política ferroviària”, per la qual cosa invertiran en la distància mitjana, convencional i en Rodalia. “Si un vol a Espanya hauria de sumar-se a aquest projecte”, ha asseverat.

En aquest context, ha ressaltat l’augment de les inversions en Rodalia en la Comunitat, amb un increment del 553,2%, la qual cosa converteix a aquest nucli en el qual més creix en inversió de tota Espanya, aconseguint els 325 milions –275 milions més que l’any anterior–. En concret, Adif Rodalia disposarà de 309 milions d’euros (+77,8%) i Renfe Rodalia de 13 milions, un 62,5% més.

CORREDORS COM A “PRIORITAT”

El ministre ha assegurat que els corredors ferroviaris també suposen una “prioritat”, per la qual cosa han destinat en la Comunitat un total de 287,6 milions d’euros, amb 280,4 destinats al Corredor Mediterrani a la regió i 7,2 milions al Cantàbric-Mediterrani.

Així mateix, ha asseverat que el Govern compta amb “credibilitat pressupostària”, ja que durant el segon semestre de 2018 en la Comunitat s’han licitat al voltant de 700 milions d’euros, la qual cosa suposa un 190% més que en el mateix període de l’any anterior.

Per províncies, València disposarà d’un pressupost de 594 milions, la qual cosa suposa una pujada del 75,9% respecte a 2018: 119 estan destinats a carreteres, 389 a transport ferroviari, 69 a transport marítim i 17 a l’aeri.

Alacant augmenta un 63,4% el pressupost, amb 209 milions –82 aniran a carreteres, 101 a transport ferroviari, 3 a transport marítim i 23 a l’aeri– i Castelló incrementa el seu pressupost en un 71%, amb 230 milions d’euros –30 per a carreteres, 182 per a transport ferroviari i 17 per al marítim–.

LLOGUER SOCIAL I ASSEQUIBLE

El ministre també ha ressaltat el pressupost destinat a Habitatge, que augmentarà un 17,5% en la Comunitat, amb 47 milions d’euros per a fomentar l’oferta de lloguer “social i assequible”, invertir en rehabilitació, regeneració i renovació urbana i en ajudes al lloguer per a famílies més vulnerables, a través del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, que preveu una ajuda estatal total de 164,5 milions d’euros.

D’altra banda, preguntat per les crítiques de l’alcalde de València, Joan Ribó, a la dotació per al túnel passant, Ábalos ha assenyalat que hi ha diferència entre “quantitats estimades i les que ara mateix mereixien una estimació” i ha apuntat que la primera dotació és per als estudis informatius.

FINANÇAMENT “INAJORNABLE” PER A PUIG

Per part seua, Ximo Puig ha ressaltat que es tracten d'”un dels millors pressupostos en la història” per a la Comunitat, que tindran conseqüències “molt positives” per als ciutadans per les infraestructures i política social. A més, ha assegurat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha compromés a acceptar les esmenes perquè l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) reba 38 milions d’euros en lloc dels deu que s’han pressupostat.

Preguntat per la reforma del model de finançament, Puig ha apuntat que no es tracta d’un debat “tancat” i ha anunciat que hi haurà una reunió entre Montero i els agents socials valencians perquè “és un Govern que dialoga i atén”.

“Evidentment, els agents socials i el govern de la Generalitat mantindran la seua posició a la necessària modificació del sistema. Som conscients que és difícil, però en qualsevol cas és evident que necessitem mesures transitòries que venim reclamant. Pensem que és inajornable la reforma del sistema de finançament”, ha asseverat el ‘president’.

Així mateix, el delegat del Govern ha assenyalat que els PGE serveixen per a revertir les “cicatrius de l’austeritat” i ha destacat que aquests comptes salden el “deute pendent” amb la Comunitat, que ha sigut “maltractada anys arrere”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 2 =