25n
Orgull
Orgull

Ábalos titlla de "conte d'agost" el peatge en autovies, però demana debatre com afrontar el seu cost

Ábalos titlla de "conte d'agost" el peatge en autovies, però demana debatre com afrontar el seu cost
29/08/2019 -

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha titllat de “conte d’agost” les informacions sobre l’articulació d’un peatge en la xarxa d’autovies de país, si bé ha insistit en la necessitat d’obrir un debat per a consensuar un sistema de finançament del cost que suposa el seu manteniment.

“Nosaltres no hem tractat aqueix tema”, ha indicat el ministre sobre el peatge. “Només plantege un debat sobre el finançament de la conservació de carreteres d’alta capacitat”, ha afegit en declaracions a la Cadena Ser.

En aquest punt, el ministre ha confessat la seua “inquietud” sobre la possibilitat d’abordar a Espanya un debat d’aquest tipus, sobre polítiques públiques i entre les diferents formacions, “vist el resultat” del debat suscitat per l’eventual cobrament de peatges.

Així, ha lamentat la reacció manifestada pel PP quan, segons Ábalos, el Ministeri de Foment va remenar informes sobre aquest tema en dues ocasions, en 2012 i 2018, quan governava aquesta formació, una de les quals, segons assegura, va arribar a presentar-se a la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics.

En aquesta passada legislatura, la del Govern de Pedro Sánchez, les Corts es van dissoldre abans que arribara a constituir-se la comissió específica en el Congrés que anava a tindre com a fi debatre i consensuar un sistema per a afrontar el cost que anualment suposa a les arques públiques mantenir la xarxa d’autovies.

Posteriorment, el passat 13 d’agost, ‘El País’ va informar que Foment sospesava cobrar un import “simbòlic” per circular per les autovies per a contribuir al seu manteniment i garantir així la seua viabilitat futura.

Ábalos ha declinat aquest dijous entrar a descartar o no aquesta possibilitat, si bé l’ha qualificada de “conte d’agost” i ha incidit a abordar el referit debat sobre el manteniment d’autovies construïdes i mantingudes amb càrrec als pressupostos públics.

SUPRESSIÓ DE PEATGE I REBAIXES EN AUTOPISTES

D’igual forma, ha rebutjat “parlar d’hipòtesi de futur” sobre aquestes vies i, per contra, “parlar de fets” en relació amb la xarxa d’autopistes d’uns 2.500 quilòmetres del país en les quals ja es cobra peatge.

En aquest sentit, ha destacat que el Govern és el “primer” que ha rebutjat ampliar el contracte de concessió d’aquestes autopistes amb empreses privades que les exploten mitjançant el cobrament de peatges amb la finalitat de recuperar la inversió que aquestes signatures van realitzar per a la seua construcció.

Així, ha recordat que el mes de desembre passat va concloure el primer d’aquests contractes, el de l’autopista AP-1 Burgos-Armiñón, amb el que aquesta via es va convertir en la primera que va alçar la barrera del peatge i va tornar a l’Estat.

Ábalos ha assenyalat que “el mateix camí porten” les altres dues autopistes que conclouen el contracte de concessió a la fi de desembre d’enguany, el tram de l’AP-7 que discorre entre Tarragona, València i Alacant, i l’AP-4 Sevilla-Cadis.

En la mateixa línia de les autopistes, el ministre ha subratllat que el seu Executiu és el “que més bonificacions de peatges ha aprovat per als transportistes de mercaderies per carretera” i el que ha baixat un 30% el peatge de les nou autopistes que gestiona Foment en fer fallida per la crisi i ser rescatades per l’Estat. “Les radials que el PP va posar en marxa i va rescatar”, ha remarcat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 6 =