Un 9 d'Octubre que pretén ser el nou 8 de Març

La Generalitat Valenciana ahir va premiar especialment a les dones i Carmen Alborch, que va rebre l’Alta Distinció, va demanar que el feminisme siga Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Guardar

oltra_9octubre
oltra_9octubre

"Aquest 9 d'Octubre vol ser el nou 8 de març". Aquesta és la reflexió que va fer ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de sentir el discurs de Carmen Alborch, que va rebre l'Alta Distinció dels Premis 9 d'Octubre. La socialista va aprofitar l'ocasió per a demanar a Pedro Sánchez la declaració del feminisme com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en una jornada marcada per la reivindicació d'aquest moviment.

La primera dona en convertir-se en degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València (UV), Ministra de Cultura entre 1993 i 1996 i senadora socialista per València entre 2008 i 2011 va agrair un reconeixement que, per a ella, va "més enllà" de la seua trajectòria i premia a dones de totes les generacions. Així ho va dir en l'entrevista que la periodista i presentadora Victoria Maso va fer-li en l'informatiu nocturn d'À Punt d'ahir.

A més, Alborch va agrair a Puig aquesta distinció "per la tasca que cadascú ha fet per a lluitar contra el seu sostre de vidre, homes i dones que volen construir un món millor". En aquest sentit, va explicar en À Punt que trencar el sostre de vidre és un dels reptes de l'actual feminisme i que s'ha creat "un ambient per a lluitar" amb l'obstacle que cada dona ha superat, encara que "el camí és llarg".

D'altra banda, l'exsenadora va destacar al seu discurs: "Hi ha dues paraules absolutament imprescindibles en el vocabulari valencià: la lluita i l'esperança. És evident l'efecte contagi que s'ha produït en la societat, ja que ara s'escolten moltes més veus, més diverses i de dones que abans no tenien lloc".

Així, Ximo Puig va dir-li que escoltar-la era "el millor símbol de l'any de les dones, 140 anys després del naixement de la figura feminista de María Cambrils. Aquest 9 d'Octubre vol ser el nou 8 de març". Dels 32 premis d'aquest 2018, 13 han sigut per a dones, 8 per a homes i 11 per a entitats.

Carmen Alborch va aprofitar la presència del President del Govern, Pedro Sánchez, per a demanar que el feminisme siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat "per com a millorat la vida de tots els ciutadans i les ciutadanes". Sánchez, per la seua banda, va dir-li que "Espanya abans era molt més grisa, però aquest és el segle de les dones".

9 d'Octubre amb nom femení

La Generalitat Valenciana va atorgar ahir 32 distincions en els Premis 9 d'Octubre, de les quals 13 són per a dones. En concret, són per a Anabel Medina, tenista; Mavi Mestre i Eva Alcón, primeres rectores de la UV i la Universitat Jaume I (UJI), respectivament i Merxe Banyuls, líder de la renaixença de la cançó valenciana dels 60.

A aquestes se sumen la poeta Francesca Aguirre, l'artista Paula Bonet, Isabel Morant (historiadora i escriptora feminista), Guillermina López, científica; la il·lustradora Ana Juan, l'activista del feminisme gità Alejandrina da Fonseca Maia, la jugadora de hockey-herba Lola Riera i Emilia Gómez, destacada figura de la pilota valenciana. També es va premiar l'Associació d'Empresaris i Professionals de València (EVAP/BPW Valencia), que es va constituir per a ser un lobby de pressió femenina.

Destacats