25n
25N
25N

El 70% dels grans incendis de la Comunitat són per causa humana

”Intencionats” i “Negligències” són les causes més comunes dels incendis forestals en el territori valencià

El 70% dels grans incendis de la Comunitat són per causa humana
17/07/2019 -

En la Comunitat Valenciana el 66,5% dels incendis tenen darrere causa humana. El 38% per negligències i un 28,5% provocats. La segona causa més comuna en l’autonomia valenciana, la intencionalitat expressa, és també la que podria estar darrere de l’incendi de Beneixama declarat fa dos dies, que ha cremat al voltant de 900 hectàrees.

Segons es detalla en les dades oficials de la Conselleria de Medi Ambient, entre 1986 i 2018 s’ha produït 15.552 incendis -encara no hi ha dades de 2019-. Això es tradueix en un total de 415.062,7 hectàrees cremades. Alguna cosa així com cremar les 13.460 Ha d’extensió de la ciutat de València quasi 31 vegades. Quasi la meitat de tota la província.

Des de 2014 les dades no són positius. No ho són, especialment, pels dos grans incendis produïts en la Comunitat en 2012, que van cremar 48.500 Ha. 48.000 més del necessari perquè, pel seu impacte ambiental i difícil control, un incendi es considere Gran Incendi Forestal -GIF-. Catalogació que ‘va aconseguir’ ahir l’incendi de Beneixama.

Entre els incendis GIF les causes humanes són encara més extremes. Ací la primera causa no és la negligència o l’accidental, sinó els provocats; un 36,7% dels incendis que cremen 500 hectàrees o més són intencionats. Només un 13,21% són provocats, per exemple, per raigs -que, en general, causen el 19%-.

Els incendis forestals són comuns al llarg de la Comunitat durant tot l’any, encara que el repunt es troba a l’agost. En aquest mes, un dels més calorosos de l’any -al costat de juliol- i que coincideix amb temporades vacacionals, es produeixen 91 incendis de mitjana cada any.

Si bé, segons les mateixes dades estadístiques oferides per la Conselleria, la superfície i nombre total d’incendis manté una tendència a la baixa, el canvi climàtic crea un nou escenari afavoridor d’aquests. L’augment de les temperatures i de les sequeres, al costat de l’activitat humana -des de les barbacoes o crema de restolls al mateix ús de combustibles fòssils-, crea condicions més proclius als incendis.

El nou acord del Botànic II per a la Generalitat Valenciana promet la redacció d'”un Pla de Prevenció d’Incendis i Riscos Naturals” per a abordar el problema. Es tractaria d’un nou pla estratègic que aborde i ajude el problema local: a la fi de 2018 dels 542 municipis valencians amb obligació de tindre un pla de prevenció, només 61 el tenien.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 9 =

art en blanc
ruta del grial massamagrell