25n
25N
25N

El 70% dels fons COVID de la Comunitat Valenciana destinats a contractar docents, segons un informe

Si a això se suma la inversió en obres i en la contractació de personal no docent, la inversió aconseguiria el 80%

El 70% dels fons COVID de la Comunitat Valenciana destinats a contractar docents, segons un informe
31/01/2021 -

La Comunitat Valenciana destina a personal docent gairebé el 70 per cent dels fons dedicats a adaptar el sistema educatiu a la pandèmia de Covid. Des de la Conselleria d’Educació, de la qual és titular el conseller Marzà, es va anunciar, el mes de juliol passat, la contractació per al curs 2020-2021 de 4.374 mestres i professors addicionals, que se sumen als que ja formen part de la plantilla del sistema educatiu valencià i els dels Plans d’Actuació per a la Millora (PAM).

La dada el recull l’Informe ‘Cole Seguro: la seguretat de l’educació durant el primer trimestre del curs 2020/2021’, de la Plataforma d’Infància i Political Watch.

Aquest estudi dona a conéixer la percepció ciutadana sobre la seguretat a les aules i les mesures implantades pels centres escolars i les administracions públiques. A més, analitza la inversió realitzada per les comunitats autònomes per a garantir el dret a l’educació a càrrec dels Fons Covid de l’Estat, revelant que hi ha prou disparitat sobre en quines han invertit les comunitats autònomes aquests fons.

El document, consultat per Europa Press, assenyala que les dues categories que concentren la major part de la inversió són la contractació de personal docent (que suposa més del 50% de la inversió realitzada), seguit de l’educació digital. Si a això se suma la inversió en obres i en la contractació de personal no docent, la inversió aconseguiria el 80%.

Però hi ha diferències en el percentatge invertit per temàtiques per territoris. En el cas de la Comunitat Valenciana, es concreta que els recursos del Fons Covid ascendeixen a una mica més de 214 milions d’euros, mentre que la inversió identificada relacionada amb la pandèmia supera els 267 milions. Els recursos del Programa PROA (2020-2021) ascendeixen a 5,2 milions i els recursos del Programa Educa en Digital, a 26,3.

Quant a la distribució de les partides, en el cas valencià el gruix -un 68,92%- pararà a contractació de personal docent, per sobre de la mitjana nacional. A això cal sumar un 9,57% a Universitats; un 7,79% a Educació Digital; un 6,59% a Obres i un 6,37% a diversos destins agrupats sota l’epígraf ‘General’. Altres partides prioritàries de despesa en aquesta comunitat han estat Universitats i Educació Digital, destinant una mica més de la mitjana en la primera i per sota de la mitjana en la segona.

La resta de despesa, apunta l’anàlisi, ha anat a parar a elements de protecció i obres encara que en tots dos casos amb menys pes que la resta de CCAA. En el cas del pressupost destinat a obres, han destinat una mitjana de 6.539 euros per centre, una mica per sobre de la mitjana, segons els autors de l’estudi.

EDUCACIÓ DIGITAL

L’informe ‘Cole Seguro’ es deté també en la percepció de les famílies sobre la marxa de les mesures aplicades en els centres arran de la pandèmia. Sobre la posada en marxa de l’educació, de nou s’aprecien diferències significatives entre els territoris. Destaquen aquí “positivament” Catalunya i la Comunitat Valenciana, on més del 40% de les respostes la consideren excel·lent o bona.

Per contra, a la Regió de Múrcia hi ha una visió deficient o molt deficient en un 36% dels casos.

També surt bé per a la Comunitat en el cas de les mesures preses per a aconseguir l’equitat de l’oferta educativa. Així, mentre a Extremadura i Astúries més del 70% de la població considera que no s’han pres mesures o que aquestes han estat insuficients, a Aragó i la Comunitat Valenciana gairebé la meitat de la població creu que les mesures aplicades perquè tots els nens i nenes puguin seguir amb la seua educació han estat suficients.

Sobre les mesures adoptades per a garantir la seguretat en els centres, la Comunitat de Madrid i Comunitat Valenciana destaquen perquè més del 60% les consideren suficients. L’opinió empitjora quan es pregunta si població considera que la comunitat educativa ha pogut participar de les decisions que s’han pres en els centres quant a la Covid. En el cas valencià, prop de la meitat d’enquestat diu que no.

EXTRAESCOLARS

Finalment, l’informe al·ludeix a les activitats extraescolars, que han continuat desenvolupant-se en major mesura en els centres concertats. En un 65% dels centres públics de l’Estat s’han suspés les activitats extraescolars amb motiu de la Covid-19, mentre que en els concertats aquestes s’han suspés en un 44%.

Els responsables del treball criden l’atenció sobre la iniciativa de la Generalitat Valenciana, “que ha destinat 9 milions dels Fons Covid en subvencions a municipis per a activitats extraescolars que contraresten els impactes negatius de la pandèmia sobre la població infantil”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + 20 =